Razotkrivanje vrijednosti D vitamina

Razotkrivanje vrijednosti D vitamina

Vitamin D pomaže usporiti proces starenja

Iako je već ožujak, u mnogim dijelovima Lijepe naše tmurni i oblačni dani još su uvijek mnogo češći od lijepih sunčanih. I iako su dani sad već duži, mnogi od nas čeznu za dugim, sunčanim danima... To nije ni čudno je sunčeva svjetlost ne samo da popravlja raspoloženje već nam tijelo opskrbljuje vitaminom D.

Zašto nam je potreban D vitamin?

Vitamin pomaže regulirati normalne razine kalcija i fosfora u krvi. Isto tako pomaže tijelu apsorbirati kalcij, koji je potreban kako bi kosti ostale snažne i zdrave. A ako povjerujemo novoj studiji s londonškog King's Collegea, vitamin D usporava proces starenja i povećava izglede za dugovječnost. Njihovo je istraživanje ustanovilo da su osobe s višim razinama D vitamina pokazivale manje promjena uzrokovanih starenjem u njihovom DNA.

Vitamin D pruža zaštitu od prehlade i drugih infekcija dišnog sustava, posebice osobama s astmom i drugim kroničnim poteškoćama sa zdravljem pluća, tvrde američki znanstvenici. Također, vjeruje se da vitamin D ima važnu ulogu u smanjivanju izgleda za pojavu bolesti srca te u prevenciji preeklampsije kod trudnica, a neka ranija istraživanja su pokazala da je pomanjkanje vitamina D uz osteoporozu povezano s povećanim rizikom obolijevanja od raka, dijabetesa i multiple skleroze.

Koliko nam je potrebno D vitamina?

Nije vam potrebno unositi ga svaki dan jer će vaše tijelo pohraniti D vitamin u zalihe i iskoristiti ga po potrebi. Ako ste trudni ili dojite, liječnici preporučuju 10 mikrograma (0.01mg) D vitamina svakog dana. Inače, raznovrsna prehrana koja uključuje ribu i jaja i cjelovite žitarice osigurat će vam dovoljno za vaše tjelesne potrebe.
Dnevni zahtjevi za vitaminom D relativno su mali i odrasli ga nadoknađuju izlaganjem suncu ili hranom. Preporučena dnevna količina (RDA) kod normalnih osoba  iznosi 5 - 10 mikrograma.

Što ako tijelo ne dobiva dovoljno vitamina D?

Vaše kosti postaju krhke i tanke, a isto se događa i sa zubima. Nedostatak D vitamina, smatra se, je zaslužan i za povećanje oboljenja tijekom zimskih mjeseci. Ozbiljni nedostatak vitamina D očituje se klinički hipokalcijemijom, hipofosfatemijom ili općom demineralizacijom kosti, bolovima u kostima, spontanim frakturama i slabošću mišića. To je uzrokovano nedovoljnom resorpcijom kalcija i fosfata. Tako može doći i do bolesti koja se zove rahitis. To je metabolička bolest kostiju. Kosti postaju mekane i naginju deformacijama dok zubi postaju defektni. Najčešća je kod djece pa je njima vitamina D najviše potreban. U odraslih se javlja rijetko.

Što ako tijelo dobiva previše vitamina D?

Previše vitamina D može biti toksično. Može dovesti do hiperkalcijemije, a rezultat su dodatno taloženje kalcija u bubrezima i gušterači, što može dovesti do njihova zatanjenja. No, treba reći da se vrlo teško predozirati D vitaminom.

Gdje se D vitamin nalazi?

Sunce nam osigurava većinu potrebne količine D vitamina jer se sintetizira u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina. Ali se može unositi i hranom.  Masna riba kao što su sardine, haringe, losos, tunjevina,pa zatim jetra, jaja, mlijeko, margarin i cjelovite žitarice glavni su izvori D vitamina.

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 13.3.2013 7:36:22
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Moram uzimati vitamin d u kapima, kao dodatak zbog bolesti, i nisam znala da se i njime mogu predozirat! Od sad strogo brojim 3-4kapi!
eta
  • 4.3.2009 22:22:05
  • Bodova: 438
  • Prijavi
Ja zivim na jugu Makedonije, gde tokom godine ima puno suncane dane. To znaci da ne trebam ga unositi kao dodatak u ishrani.