Poštivanje prirodnih resursa

Poštivanje prirodnih resursa

Svjetski dan voda

22. ožujka je stigao, time raste i interes da se malo okrenemo za sobom i razmislimo koliko nam je voda bitna za svakodnevni život, bilo bi puno učinkovitije kada bi razmišljali konstantno o prirodnim resursima i očuvanju vode. Sada već daleke 1977 godine se prvi puta u Argentini, na konferenciji Ujedinjenih naroda spomenuo problem očuvanja vode i vodnih resursi. Konačna odluka donesena je u Rio de Janeiru, točnije 22. Ožujka 1993. godine kada je zaključeno da se svake godine na taj dan obilježava Svjetski dan voda. Cilj Svjetskog dana voda je da se svake godine, diljem svijeta, skrene posebna pozornost na sve one probleme vezane uz očuvanje vode i vodnih resursi. Svaka godina donosi i novi slogan, koji se koristi kao dodatna motivacija za sve koji su spremni uložiti trud i volju za odlučnije očuvanje vodnih resursa.  

Projekt – Geberit Respecting water

Geberit je tvrtka koja je maksimalno iskoristila vodne resurse u svoju korist, ali isto tako je tvrtka koja je od svojih proizvoda napravila prave prijatelje prirode. Svaki proizvod je do minimalnih detalja stvoren kako bi u svakom trenutku, pri svakoj upotrebi imao obzira prema prirodi i njenim resursima. Nisu samo proizvodi u pitanju već i cijeli koncept i politika čitave tvrtke koja je bazirana na važnosti održavanja vodnih resursi i poštivanju prirode. Pozitivno i održivo razmišljanje na bazi su i projekta koji je pokrenut od strane Geberita pod nazivom Respecting Water. Ciljeva i planova ima mnogo, ali jedan je onaj glavni, očuvanje vode i maksimalan obzir prema vodnim resursima. Respecting water je veliki projekt koji je započeo s ciljem da se što više različitih lokacija uključi u projekt. Geberit je financirao i uređivao sanitarne prostore na različitim lokacijama, s naglaskom na pomalo zabačena i siromašna mjesta koja su posljedicama lošeg sustava ili nakon prirodnih katastrofa ostale bez nekih temeljnih higijenskih sredstava. Lokacije koje su uključene u projekt su zaista različite, ali pomno izabrane. Počevši od Kraljeva (Srbija) gdje su dvije škole opremljene s novim sanitarnim sustavima, prijekopotrebne konstrukcije nakon potresa koji je pogodio to malo naselje. U Kambođi je sagrađen stambeni objekt koji je bio prilagođen isključivo ženama. Cilj je ovdje bio da se gradnjom stambenog objekta olakšaju uvjeti ženama koje su radile u obližnjim tvornicama pamuka i tkanine, naravno s naglaskom na sanitarne prostore koji su sagrađeni u sklopu know-how postupka. Projekt se nastavio i izgradnjom sanitarnih prostora na području Indije, opremljena je škola u Puriju i bolnica u Bubaneshwaru. Ipak jedan od većih projekata je bio onaj na Solomonskom otočju koji je započeo 2009. godine i tu se zaista mnogo uložilo na izgradnji sanitarnih sustava u bolnicama i školama. Trenutno je još u fazi stagnacije projekt osposobljavanja škole u Ecuadoru, u gradu Pomasquiu, gdje će uskoro 1000 malih školaraca dobiti kompletno nove sanitarne sustave.

Svaki dan je potrebno ulagati u održavanje vodnih resursi kao i održavanju dobrog odnosa s prirodom. Bezbroj puta se spominjala važnost očuvanja vode i ostalih prirodnih resursi, sada je ipak krajnje vrijeme da se sve više tvrtki i organizacija uključi u kvalitetne projekte koji će doprinijeti očuvanju vodnih resursi.

Kineska poslovica kaže, rasipati vodu je jednostavno, ali teže ju je sakupiti.
 
Komentari
+2