Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Je li svježe? Na što morate pripaziti kod kupovanja

Je li svježe? Na što morate pripaziti kod kupovanja

Namirnice koje nisu posve svježe neće izdržati nekoliko dana niti u hladnjaku, kamoli van njega.

Nisam tako bogata da kupujem jeftine stvari – moto je koji bi se mogao primijeniti i na namirnice. Jer kad nabavljamo voće i povrće moramo znati da nećemo sve potrošiti odmah, a namirnice koje nisu posve svježe neće izdržati nekoliko dana niti u hladnjaku, kamoli van njega.

Pa kako onda prepoznati je li neka namirnica svježa? Donosimo vam kratki pregled po grupama namirnica...


Riba i meso

  • Svježa riba ima sjajne i skliske ljuske, svjetle izbočene oči i jasno vidljive boje.
  • Školjke moraju biti čvrste i pune i mirisati na more.
  • Svježe meso ne smije biti smeđe, nego crveno i svilenkasto. Masni dijelovi su bijeli, a ne  žuti.
  • Perad i divljač – noge moraju biti gipke, prsna kost mekana, a prsa punašna. Boja mora biti žućkasta, a ne sivkasta.
Povrće
  • Salata mora biti jasne zelene boje, bez smeđih rubova i trulih listova
  • Rajčice i rotkvice moraju biti crvene boje bez mrlja i nabora.
  • Avokado mora biti čvrst i elastičan na pritisak. Namjeravate li ga odmah pojesti neće smetati ni ako ja malo pocrnio.
  • Korjenasto povrće mora biti čvrsto, nikako „naborano“.
  • Zreli patlidžani moraju biti izrazito sjajne i tamne boje, te čvrsti na pritisak.
  • Gljive moraju biti čvrste i suhe. Kupujte samo one koje dobro poznajete. Izbjegavajte kupovati gljive pakirane u plastičnim vrećicama.
Voće
  • Nemojte kupovati voće na koje se uhvatilo čak i malo plijesni. Ona se brzo širi i zahvaća sve plodove.
  • Grožđe – izaberite zrele, čvrste grozdove jasnih boja
  • Voće s košticama (trešnje, marelice, šljive, breskve, nektarine...) mora biti čvrsto i napeto, ali mekano na dodir, jasnih boja neštećene kore i bez nabora.
  • Jagodičasto voće  (jagode, maline, kupine, borovnice...) mora biti izražajnih boja i tvrdo na opip. To je voće lako pokvarljivo i treba ga pojesti odmah. Ako se pojavi pljesan, bacite ga.
  • Zrele smokve moraju biti napete i mekane.
  • Kivi mora biti čvrst i napet, neoštećene kore.
  • Banane su zrele ako im je kora žuta i posuta sitnim smeđim točkicama. Nezrele su zelenkaste, a prezrele smeđe i mekane.
  • Dinje  - odaberite mirišljave i napete plodove, bez ogrebotina i omekšanja na kori.
  • Ananas mora biti čvrst, neoštećen i mirisan.
  • Ljuske oraha moraju biti sjajne i ne smiju zvučati šuplje kad ih protresemo. Svježi orasi se lakše čiste i boljeg su okusa nego stari koji su ponekad gorki.
Sušene i pakirane namirnice
  • Ove namirnice kupujte u prodavaonicama koje imaju veći promet; manja je mogućnost da budu pokvarene
  • Izaberite čvrsto i napeto zrnje graha, izbjegavajte ono naborane kože
  • Sušeno voće mora biti puno i sočno, a ne tvrdo i žilavo.

 
Komentari
+2