IKEA i HTC Vive: Osmislite savršenu kuhinju pomoću programa za virtualnu stvarnost

IKEA i HTC Vive: Osmislite savršenu kuhinju pomoću programa za virtualnu stvarnost

Virtualna stvarnost razvija se iznimno brzo, a procjenjuje se da će za pet do deset godina postati sastavni dio naših života

Kupci će u bliskoj budućnosti moći doživjeti kako izgleda njihova nova kuhinja u prostoru i prije no što su je kupili. Aplikacija za dizajniranje kuhinja u virtualnoj stvarnosti IKEA VR Iskustvo (IKEA VR Experience) od sada je dostupna na Steam platformi za distribuciju računalnih igara kompanije Valve. Koristi se uz pomoć HTC Vive-a,  vodećeg sustava za virtualnu stvarnost. Aplikacija je dio IKEA  pilot programa kojim tvrtka potrošačima želi olakšati izbor i predstaviti ponudu bez povećanja negativnog utjecaja na okoliš.


Više mogućnosti za kupce

Posljednjih godina IKEA je istraživala nove tehnologije kako bi poboljšala ponudu i pružila više mogućnosti svojim kupcima u kreiranju i kupnji proizvoda iz ovog poznatog lanca. IKEA je isprobala niz digitalnih alata i shvatila da je jedno od rješenja za ozbiljan iskorak u tom smjeru -  virtualna stvarnost.

IKEA VR Experience je najbolji način da se kupcima pokaže željena kuhinja u stvarnoj veličini, uz mogućnost da sami osmisle dizajn i u virtualnoj stvarnosti prošeću kroz svoju kuhinju  prije no što je ugrade u svoj dom.

"Virtualna stvarnost brzo se razvija  i za pet do deset godina bit će sastavni dio života ljudi. Vidimo da će virtualna stvarnost u budućnosti  igrati važnu ulogu kod potrošača prilikom donošenja odluke o kupnji. Primjerice, virtualna stvarnost će omogućiti potrošačima da isprobaju niz opcija za uređenje doma prije no što se odluče za kupnju pojedinog komada namještaja", pojašnjava Jesper Brodin, izvršni direktor  IKEA Grupe.


Promjena boje ormarića i ladica „samo jednim klikom“

Jedna od mogućnosti IKEA VR Iskustva je promjena boje ormarića i ladica moguća jednim klikom. Kupcima s malom djecom bit će zanimljiva mogućnost da se unutar virtualne stvarnosti umanje na visinu djeteta (100 cm) te krenu u „istraživanje“.  Kupac korištenjem virtualne stvarnosti može „narasti“ i na visinu od 195 centimetara.  Te značajke su izrazito korisne iz sigurnosne perspektive jer pomažu otkrivanje skrivenih opasnosti za malu djecu, ali i one nešto više članove kućanstva.


"IKEA VR iskustvo vidimo i kao priliku za suradnju s ljudima diljem svijeta. Nadamo se da će korisnici dati doprinos našem razvoju virtualne stvarnosti svojim idejama kako koristiti virtualnu stvarnost i kako poboljšati virtualnu kuhinju", kaže Martin Enthed, IT menadžer u IKEA komunikacijama, agencije zaduženu za komunikaciju unutar IKEA Grupe.

Aplikacija je napravljena u suradnji s programerima francuske tvrtke Allegorithmic, koristeći Unreal Engine 4 kompanije Epic Games. Razvijena je za HTC Vive – vodeći i nagrađivani sustav virtualne stvarnosti osmišljen od strane HTC-a, globalnog inovatora u području pametnih mobilnih uređaja i tehnologije te Valve-a, vodeće tvrtke u području razvoja i distribucije računalnih igara.
Aplikacija IKEA VR Iskustvo kontinuirano će se usavršavati sve do kolovoza ove godine kada će i završiti ovaj pilot program.

 
 
Komentari
+2