Feng shui i uređenje balkona

Feng shui i uređenje balkona

Svaki, pa i najmanji balkon možemo urediti prema pravilima feng shuia i pretvoriti ga u ugodno mjesto za druženje, ispijanje hladnih napitaka ili čitanje.

Vanjski prostor je produžetak doma i direktno se reflektira na naš život. Najbitnije je postići harmoniju – količina namještaja i biljaka te njihove dimenzije trebaju odgovarati veličini prostora.
  
Biljke simboliziraju drvo, rast i razvoj. Treba ih održavati zdravima, a kada počnu venuti svakako ih zamijenite. Osim toga, one predstavljaju dobru zvučnu barijeru od buke s ulice, a mogu i zakloniti naš prostor od neželjenih pogleda. Prilikom odabira cvijeća te ukrasnog i začinskog bilja pazite da biljke ne rastu prema dolje, da nemaju trnje i iglice te da 
imaju ovalne, zaobljene listove. Treba izbjegavati biljke oštrih listova koji izgledaju poput sablji (često prisutni kod palme i yuke) i kaktuse. Bonsai se po feng shuiu nikako ne preporučuje jer je on protivan prirodi.
Najpovoljniji materijali za posude su prirodni – glina, terakota i keramika.

Za zaklanjanje od pogleda iznimno su povoljne drvene pergole uz koje su posađene biljke penjačice koje stvaraju lijepu zelenu zavjesu (primjerice, ruže, ukrasni slak ili plava zvijezda).

Biljke visokog rasta se mogu koristiti kao paravani ili za postavljanje ispred izbočenog zida. Prema feng shuiu iznimno su povoljni limun i limeta. Cvjetnice posađene u viseće košare su dekorativne, a njihovi nježni raznobojni cvjetovi mogu osvježiti i najneugledniji prostor.

Kod malih balkona i lođa potrebno je iskoristiti svaki dio, pa se rješenja obično nalaze širenjem u visinu. Za to su, osim visećih košara, iznimno povoljne stare niske ljestve, drvene ili metalne police te okomiti držači na koje možete postaviti lončanice. Staru policu ili namještaj obnovite novim premazom boje i na njega postavite biljke i ukrase. U žardinjere posadite biljke niskog rasta i začinsko bilje. Kod većih prostora možete napraviti sanduke na kotačima u kojima je posađeno raznobojno mirisno bilje, te ga prema potrebi poput malog paravana pomicati po terasi.
 
Najpovoljniji materijal za namještaj određuje se prema kompasnoj strani balkona ili terase. U slučaju da se prostor nalazi na zapadu, sjeverozapadu ili sjeveru najbolji izbor je metal; za istočne i jugoistočne prostore preporučuje se drvo ili bambus; za južne plastika; dok se kod jugozapadnih i sjeveroistočnih balkona osim kamena može odabrati plastika. 

Na većim terasama obično postoji dovoljno mjesta za roštilj. Pri tome trebamo dobro osigurati prostor od neželjenog požara. Zidani kamini puno su kvalitetnije rješenje od pokretnih roštilja, ali zbog njihove veličine i težine ponekad ih jednostavno nije moguće postaviti na terasu. U feng shuiu iznimno je bitan odabir lokacije za roštilj. Nije dobro postaviti ga odmah uz prozore ili vrata - kako svog doma tako i susjedovog, ukoliko želimo zadržati dobrosusjedske odnose. Najpovoljnija su mjesta južni, jugozapadni i sjeveroistočni dio terase, dok svakako treba izbjegavati zapadno i 
sjeverozapadno područje. U slučaju da je jedini dio prostora na kojem se može postaviti kamin upravo zapad ili sjeverozapad, preporučuje se nabava mobilnog roštilja kojeg ćete nakon korištenja maknuti s tog područja.
 
Nije važno koliko je velik vaš balkon, lođa ili terasa. Važno je da i taj dio svojeg doma uredite kao ugodan i skladan prostor u kojem ćete s veseljem provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima. Želim Vam ugodno ljetovanje te Vas do rujna srdačno pozdravljam,

Vjera Tomaš

www.kreativandom.com

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 12.3.2013 17:29:48
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Slazem se. Imam mali balkoncic, i svake godine cim malo zatopli, sredim ga ko bomboncic :)
astoria
  • 10.8.2009 11:43:02
  • Bodova: 25134
  • Prijavi
Ovo sam vec negdje citala,dobar je clanak.