Feng Shui - spavaća soba

Feng Shui - spavaća soba

U prosjeku trećinu života provedete u spavaćoj sobi, upravo stoga se i smatra jednom od najvažnijih soba prema Feng Shuiu. Nemojte zato štedjeti na uređenju spavaće sobe. Ako vam je ljubavni život dosadan ili uopće ne postoji, ako imate probleme sa zdravljem ili tražite drugačiji pregled situacije, probajte to popraviti preuređenjem spavaće sobe u skladu sa Feng Shuijem.

Promijenite što više možete stvari vezano uz namještaj u spavaćoj sobi, boju zidova i stvari u sobi, imajući na umu da je ova soba vezana uz strast, odmor i obnavljanje organizma. Probajte stvoriti dobru ravnotežu pet elemenata, te obratite pozornost na dio kuće u kojem se nalazi vaša spavaća soba.

· U idealnom slučaju, spavaća soba bi trebala biti čim više udaljena od ulaznih vrata stana ili kuće. Ne bi se smjela nalaziti u neposrednoj blizini kupaonice (preko puta, pokraj, iznad ili ispod kupaonice) jer se tamo akumulira prljava energija koja može iscrpiti zdrav chi. Ako se ipak nalazi u blizini, neka vam vrata kupaonice budu stalno zatvorena, a možete staviti ogledalo na unutrašnju stranu vrata da se nepoželjna energija reflektira natrag u kupaonicu.

· Pri ulasku u sobu, promotrite gdje su vam smješteni prozori. Chi u pravilu struji od vrata prema prozorima, pa izbjegavajte smještanje kreveta na liniji strujanja jer se smatra da izaziva bolest i može biti uzrokom nervoze i nemirnog sna. Ako vam je krevet u liniji sa vratima, objesite kristale između kreveta i tog područja.

· Krevet smjestite dijagonalno od ulaza u sobu, čim dalje od vrata ali tako da dobro vidite tko vam ulazi u sobu – to vam daje osjećaj sigurnosti. Uzglavlje kreveta smjestite uz najčvršći zid u sobi. Probajte krevet postaviti u smjeru sjevera, prema magnetskom polu.

· Ako možete kupite drveni krevet. Metalni kreveti mogu stvarati elektricitet, što može negativno utjecati na vaše zdravlje. Nabavite krevet sa pločom na uzglavlju od punog materijala, koji vas štiti od brzog strujanja chija. Probajte ostaviti tri strane kreveta slobodne, da kad jedna osoba ide u krevet ne mora preskakivati drugu. Ako je krevet u kutu sobe, jedna osoba ima slobodan protok energije, dok je druga pritisnuta uza zid, a to loše utječe na harmoniju u vezi.

· Neka vam posteljina i madrac budu od prirodnih materijala, a nakon spavanja pospremite krevet.

· Za zidove i predmete u sobi koristite pastelne i nježne boje. Izbjegavajte kričave boje. Preporučaju se boja lavande, kakao smeđa, crvena (izaberite nježnu nijansu), bež, roza ili žuta. Ako imate hladnu boju u spavaćoj sobi poput plave, sive, bijele, crne ili zelene, ublažite je kontrastnom toplom bojom (plava-žuta, zelena-crvena i slično).

· Bračni je krevet simbol vaše veze – ako vam je krevet trošan ili će se uskoro raspasti, to dosta govori o stanju vaše veze.

· Da bi pojačali skladan odnos među partnerima i zajedništvo u spavaćoj sobi, koristite predmete u paru: slike, svijeće i noćne svjetiljke. S obje strane kreveta neka bude simetrija – noćni ormarić, svjetiljka i slično. Pripazite na virtualno razdvajanje kreveta – ako na bračnom krevetu imate dva madraca ili na stropu gredu koja prolazi točno iznad sredine bračnog kreveta to simbolizira razdvojenost partnera.

· Nemojte koristiti spavaću sobu kao radni prostor. Ako ne možete drugdje u stanu pronaći radni kutak, barem odvojite paravanom radno područje od ostatka sobe.

· Nemojte stavljati električne uređaje u blizinu kreveta i ne koristite električne deke (čak ako i nisu uključene mogu biti opasne). Isto tako izbacite telefon, televizor, stereo sustav ili osobno računalo iz spavaće sobe. Čak električna radio-budilica vas može ometati u vašem počinku ukoliko se nalazi u neposrednoj blizini kreveta.

· Provjerite jačinu svjetlosti u spavaćoj sobi, tako da nije prejaka (yang) ili preslaba (yin). Blago svjetlo povoljno djeluje na odmor i intimnost, pa nabavite sjenila za lampe kako bi raspršili jako elekrično svjetlo. Izbjegavajte smještanje rasvjetnih tijela izravno iznad kreveta.

· Izbjegavajte velike žive biljke u spavaćoj sobi.

· Neka vam spavaća soba bude uredna, bez suvišnih stvari. Isto vrijedi i za ormare i ladice  - izbacite sve što vam nije potrebno. Nemojte gomilati novine i časopise kraj kreveta, te u kozmetičkom stoliću stare kozmetičke proizvode ili one koje više ne koristite. Ne držite hrpe odjeće po stolcima u spavaćoj sobi jer se sve to negativno odražava na vas.

· Ako loše spavate, uklonite velika zrcala iz sobe. Ogledala u spavaćoj sobi ne bi smjela biti okrenuta prema krevetu, već tako da reflektiraju ulaz u sobu (ako nemate izravan pogled na vrata) ili lijepe stvari poput izlaska sunca ili zelenila iz vrta. 

· Izbjegavajte oštre metalne predmete u spavaćoj sobi (noževe, škare, pištolje i slično).

· Tvrde i sjajne površine u prostoriji ubrzavaju chi, dok oble i naborane površine, te mekani materijali usporavaju protok chija i potiču opuštenost.

 
Komentari
+2
 
aneri64
 • 6.2.2014 12:00:05
 • Bodova: 5637
 • Prijavi
Prije 13 godina sam kupila prvu knjigu o feng-shuiu i od onda koristim svaku priliku za pročitati nešto o tome. Iako mislim da sve već znam, uvjek iskopam nešto novo. Odlični savjeti, pa ako i ne vjerujete u blagodati feng-shui uređenja doma, svidjet će vam se jednostavnost i estetika.
buuu
 • 12.3.2013 7:37:18
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
E sad, kad nemas spavacu sobu, onda sve navedeno nema smisla nekog..osim sto boju lavande doslovno obozavam!
irra
 • 17.8.2010 18:04:19
 • Bodova: 41920
 • Prijavi
poučno
astoria
 • 10.8.2009 11:49:57
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Lijepo,svedeno.