Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Feng shui - aktivatori životnog prostora (1. dio)

Feng shui - aktivatori životnog prostora (1. dio)

Aktivirajte životnu energiju u svom životnom prostoru

RASVJETA

U feng shuiu svjetlo je bitan element poticanja životne energije u prostoru, ali važno je pronaći ravnotežu, budući da ni premalo ni previše svjetla nije povoljno. Ako u prostoriju ulazi previše sunca, ona može postati vruća i neudobna. U tom slučaju potrebno je postaviti poluprozirne zavjese ili roletne (po mogućnosti od prirodnih materijala). S druge strane, prostorije koje su okrenute prema sjeveru ili u njih ulazi malo danjeg svjetla postaju pretjerano smirene.

Za aktivaciju mračnih prostorija ili kuteva koriste se umjetni izvori svjetla: lusteri, plafonjere, stolne i podne lampe te reflektori.  

U spavaćim sobama se preporučuje prigušena rasvjeta i više izvora slabije svjetlosti, dok je u dnevnim sobama potrebno postaviti više rasvjetnih tijela različite jakosti. U kuhinji i kupaonici poželjna je dobra rasvjeta – nikako se ne preporučuju slabe lampe ili plafonjere.

U blagovaonicu je povoljno postaviti luster odn. nekoliko reflektora iznad stola te svijećnjake, ali snažno, jako svjetlo direktno iznad stola nije dobro.

Radne sobe također zahtjevaju dobru rasvjetu, a stolna lampa je neizostavan izvor svjetla. Lampe (podne i stolne) okrenute prema stropu pomažu pri aktivaciji prostora pod kosim krovom, niskih prostorija, te onih namještenih teškim pokućstvom.

SJAJNI PREDMETI

Sjajni predmeti imaju sposobnost reflektiranja, oni aktiviraju energiju tako da privlače ili uvečavaju svjetlost. Naročito su korisni u mračnim kutevima, te praznim, neukrašenim područjima.

U sjajne predmete ubrajamo ogledala, staklo, kristale i sve predmete sa sjajnom površinom. Pri postavljanju predmeta sa sjajnom površinom obratite pažnju da se u njima reflektira nešto vrijedno ili pozitivno.  

Prema feng shuiu ogledala dupliciraju sve što se u njima odražava. Zbog toga se treba posvetiti posebna pažnja pravilnom postavljanju ogledala u prostoru, kako ona ne bi duplicirala nepoželjne stvari. Povoljno je postaviti ogledala u dugačkom hodniku ili nasuprot nečega što za nas ima posebnu vrijednost ili važnost. Naročito je dobro ogledalo u blagovaonici budući da duplicira hranu koja se povezuje sa blagostanjem. Ogledalo se ne smije nalaziti nasuprot: ulaznim vratima, prozora, WC školjke, štednjaka, kreveta te jedno nasuprot drugomu.Ogledalo treba biti dovoljno veliko, neoštećeno i od jednog dijela. Oštećena, napuknuta i pocrnjela ogledala treba baciti. Ogledala koja su napravljena od više dijelova ili tzv. mozaik-ogledala nisu povoljna budući da lome našu sliku na više dijelova. To je naročito važno kod kupaonskih ogledala koja se često postavljaju na vrata ormarića – nikako nisu dobri dvokrilni ormarići jer se naša slika vertikalno dijeli na lijevu i desnu stranu. Ogledalo treba biti uokvireno, a ona bez okvira trebaju imati kvalitetno izbrušene rubove.  

 

Vjera Tomaš,savjetnica za feng shui

www.kreativandom.com
kontakt:098 / 18 38 444, 091 / 56 22 471

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 12.3.2013 7:27:12
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Nice :)..super mi je kako rasvjeta moze uciniti cudo u prostoru, i lijepe boje..