Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Dani prijatelja životinja

Dani prijatelja životinja

Obilježavanje dana vegetarijanstva i dana životinja

Četvrtak, 1. listopada - Svjetski dan vegetarijanstva
 
Prijatelji životinja pozivaju građane na degustaciju veganskih jela koja će se u sklopu cjelodnevnog informativnog štanda održati na Trgu bana Jelačića u 11 sati. Seitan i tofu, pohani bez jaja, bit će uz vegansku francusku salatu dio manifestacije kojom će se obilježiti kraj Vege izazova. Sudionici Vege izazova odlučili su na 14 dana – od ZeGeVege festivala pa do Svjetskog dana vegetarijanstva – biti vegetarijanci ili vegani.
 
Prijavili su se građani iz čak 25 različitih mjesta u Hrvatskoj, a među njima su i Petra Nižetić, Iva Šulentić, Ivana Radovniković i Ana Stunić, koje će također biti na degustaciji. Većina sudionika Vege izazova postat će dijelom stalno rastuće populacije vegetarijanaca koja trenutačno broji više od 150.000 u Hrvatskoj. Svjetski dan vegetarijanstva njihov je dan, ali isto tako i dan velike većine pučanstva koja razumije važnost i prednosti vegetarijanskog načina življenja. Istoga dana, na štandu će se potpisivati i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.
 
Petak, 2. listopada - Svjetski dan farmskih životinja
 
Povodom dolaska u Hrvatsku donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu Jensa Holma, Prijatelji životinja će na cjelodnevnom štandu na Trgu kralja Tomislava pozivati građane na predavanje 'Hrana i klima' koje će se održati u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1, u 19:30 sati. Nakon sastanka s članovima Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru, Jens Holm će na predavanju za javnost iznijeti šokantne informacije o danas najvećoj prijetnji preživljavanju na Zemlji – klimatskim promjenama. Nazočni će dobiti primjerak izvješća Stočarstvo i klimatske promjene koju je Jens Holm napisao u suradnji s novinarom Toivom Jokkalaom, a bit će pripremljen i prigodni domjenak.
 
Svjetski dan farmskih životinja započela je obilježavati udruga FARM - Farm Animal Rights Movement na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija. Danas se taj dan obilježava diljem svijeta kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 50 milijardi krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta samo kako bismo mi kratko mogli uživati u obrocima koji zapravo štete našem zdravlju i okolišu.
 
Subota, 3. listopada

 
Nakon informativnog štanda na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića na kojem će članovi Prijatelji životinja skretati pozornost na milijune životinja mučenih u laboratorijima kako bi se u javnosti razvio jasan stav protiv vivisekcije, održat će se promocija nove internetske stranice www.vegan.hr. Uz druženje i veganske muffine, čokoladne kocke i pite, promocija će se održati u prostorijama Internet kluba SublinK, Teslina 12, u 19:30 sati.
 
Stranica www.vegan.hr novi je projekt Prijatelja životinja kojime se želi građanima približiti veganska prehrana i način života te razbiti stvorene predrasude. Stranica obiluje savjetima i informacijama o tome kako živjeti veganski u Hrvatskoj te predstavlja veganstvo kao pokret aktivnih pojedinaca kojima je, osim do svojega zdravlja i drugih ljudi, stalo i do dobrobiti ostalih životinjskih vrsta i cijeloga planeta. Na vegan.hr u cijelosti je objavljeno internetsko izdanje knjige Vegan – nova etika prehrane Erika Marcusa. Na promociji će biti prikazan kratki film 'Veni Vidi Vegani'.
 
Nedjelja, 4. listopada - Svjetski dan životinja
 
Nakon što je članica Prijatelja životinja i jedna od ambasadorica Svjetskog dana životinja Ivana Surjan pozvala pojedince i udruge diljem Hrvatske da se uključe u obilježavanje ovog međunarodnog dana, Prijatelji životinja pridružuju se i Gradu Zagrebu koji organizira njegovo obilježavanje na jezeru Bundek. Osim informativnim štandom, Prijatelji životinja će upotpuniti program za djecu i odrasle nastupom dječjeg zbora Kikići, plesne skupine Capoeira, etno pjevačice Elme i Minee. Doći će i Vrečko koji će upozoravati na opasnost plastičnih vrećica za životinje i okoliš.
 
Na Svjetski dan životinja udruga Prijatelji životinja pokrenut će novu peticiju kojom, zbog velikog broja nezadovoljnih građana neprovođenjem Zakona o zaštiti životinja, traže reformu veterinarske inspekcije. Veterinarska inspekcija trebala bi biti učinkovitija, brojnija i spremna nadzirati i sankcionirati zlostavljače životinja i sve ostale koji se ne pridržavaju zakona. Pozivaju se građani da dođu potpisati peticiju koja će biti dostupna i na www.prijatelji-zivotinja.hr.
 
Sponzori Dana prijatelja životinja su: Biovega, Eco natura, Encian, Malleus, Omegol, Repro eko, Vegehop i Zale.
 
Komentari
+2
 
nana1710
  • 2.10.2009 7:17:33
  • Bodova: 191
  • Prijavi
ko ne voli životinje ne voli ni ljude ...
slatkicaa5825
  • 1.10.2009 14:22:05
  • Bodova: 135
  • Prijavi
napokon nesto o zivotinjama slazem se u potpunosti s Dejdži :))
dejdzi
  • 1.10.2009 11:15:11
  • Bodova: 1845
  • Prijavi
Obozavam zivotinje i drago mi je kad god se o njima povede racuna.