Čamci zaplovili Prvim maksimirskim jezerom

Čamci zaplovili Prvim maksimirskim jezerom

Nakon više od 50 godina Prvim su maksimirskim jezerom ponovno zaplovili čamci.

Zoološki vrt grada Zagreba započeo je obilježavanje 85. rođendana predstavljanjem ovog novog sadržaja za posjetitelje.
Prve putnike na vožnju novim čamcima po Prvom maksimirskom jezeru ispratili su ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba Davorka Maljković i Kraljevi ulice. Književnik Zvonimir Milčec je i sam zaveslao i prisjetio se pedesetih godina prošlog stoljeća kad se vozio u čamcima po maksimirskom jezeru. Povodom 85. rođendana prvog zoološkog vrta u ovom dijelu Europe, Milčec priprema monografiju o Zoološkom vrtu grada Zagreba.

„Vjerujemo kako će vožnja čamcima mnogim građanima postati dodatan razlog za posjet Zoološkom vrtu grada Zagreba te da će ponovno zaživjeti tradicija u kojoj su Zagrepčani uživali više od stotinu godina“, rekla je Davorka Maljković, ravnateljica zoološkog vrta. Dok je opisivala koliko su Zagrepčani voljeli brodove i čamce koji su nekoć plovili jezerom, pozvala je sve građane na vožnju čamcima od petka, 28. svibnja.

Na vožnju čamcima kreće se s desne obale unutar zoološkog vrta, a posjetitelji mogu oploviti cijelo jezero. Poseban je doživljaj zaveslati u blizini labudova i pataka koji plivaju oko Labuđeg otoka. Plovidba čamcima koji prolaze pokraj paviljona Jeka i kule s početka 20. stoljeća, posjetiteljima će pružiti više od pukog užitka. Naime, tijekom plovidbe putnici će od edukatora moći doznati mnoštvo zanimljivosti iz povijesti Zoološkog vrta i parka Maksimir, ali i najnovije informacije o njihovim današnjim stanovnicima poput barskih kornjača i vretenaca.

Kako bi ovaj način upoznavanja zoološkog vrta građanima bio što dostupniji, cijene karata iznose 5 kuna za djecu do deset godina, a 10 kuna za ostale. Čamci su na vesla, a za veslanje su zaduženi putnici. U čamac stane između četiri i šest osoba, a vožnje za posjetitelje su od petka do ponedjeljka od 10 sati.

Prva jedrilica Prvim je maksimirskim jezerom zaplovila 1843. godine, a pedesetak godina kasnije mali parobrod. Sredinom prošlog stoljeća s jezera su nestala i posljednja plovila – različitim bojama obojeni čamci na vesla. Prvo ili, kako su ga nekad zvali, Donje jezero nastalo je iz malog šumskog jezerca 1839. godine. Preko slapišta iz Drugog jezera napaja se vodom iz potoka Bliznec. Dubina tog jezera, posebnog po dva otoka, je oko tri metra, a površina mu je 15 130 četvornih metara.

Tajana Tretnjak

 
Komentari
+2
 
merlinka
  • 26.5.2010 11:31:49
  • Bodova: 1944
  • Prijavi
Neka dragi vesla...ja ću uživati!
Moderator
desert_rose
  • 26.5.2010 11:10:50
  • Bodova: 54842
  • Prijavi
Odlična ideja, ali ja ne znam veslati. Mogu li onda unajmiti "skipera"?