9 komada koje peremo prečesto i 9 na koje zaboravljamo

9 komada koje peremo prečesto i 9 na koje zaboravljamo© Pixabay

Naše tajice i grudnjaci se prljaju istom brzinom kao traperice i posteljina te bi ih trebale češće prati

Prema statistikama 90% odjeće koju peremo nije prljava. U isto vrijeme, dok peremo jedan odjevni predmet, zaboravljamo na ostale koji bi se nakon korištenja trebali baciti izravno u perilicu za rublje. 

Donosimo ti popis komada koje peremo prečesto i one na koje zaboravljamo. 
 


(FOTO: Pixabay) 
 

Tajice vs. traperice 

Čestim pranjem traperica ispireš boju i hlače gube oblik. Uz to, visoke temperature potiču skupljanje i tako tvoje omiljene traperice  izgledaju na tebi drugačije nego kada si ih tek kupila. 

"Ako želiš sačuvati kvalitetu traperica, nikada ih ne stavljaj u perilicu", kaže CEO Levisa, Chip Berg. Kada se tvoje traperice zaprljaju, potopi ih u lavoru hladne vode i praška. 

Stvari su potpuno drugačije s tajicama. Problem sa svom uskom odjeću je što dobro upija znoj i stvara povoljno okruženje za rast bakterija što rezultira pojavom neugodnih mirisa. Ako nosiš tajice svakodnevno moraš ih oprati već nakon dva ili tri nošenja, ali ako ih koristiš za trening, obavezno ih peri nakon svakog treninga. 


(FOTO: Pixabay) 
 

Sportski vs. obični grudnjaci 

Američki istraživači, ispitivali su oko 200 žena koliko često peru grudnjake. Otprilike jedna trećina žena rekla je da to rade svaka 2 tjedna, dok ostale to čine još rjeđe, obzirom da ne nose isti grudnjak svaki dan.

Ukoliko imaš nekoliko različitih grudnjaka koje možeš mijenjati svaki dan, dovoljno je da ih pereš svaka dva tjedna. Sportski grudnjaci, međutim nemaju čvrstoću i njih bi trebala prati nakon svakog nošenja. 

 
 
via Giphy 

 


Tepih u kupaonici vs. ručnik 


Ručnici se moraju prati nakon 3-4 upotrebe. Da bi smanjila broj pranja na 1 put svaka 2 tjedna, možeš upotrijebiti 2 ručnika tako da svaki od njih dobije priliku da se dobro osuši između upotrebe. Ako ih budeš češće prala, postat će tanji, a bijela tkanina postat će siva. 

Tepisi za kupaonicu mogu se zaprljati češće nego što misliš. Mokra tkanina koja se nalazi u tamnoj i toploj sobi idealno je okruženje za rast bakterija i plijesni. Tepih treba oprati jednom tjedno. 
 


via Giphy 

 

Šilterice vs. zimske kape 

Ako istu kapu ne nosiš cijelu jesensko-zimsku sezonu, dovoljno je da je pereš, prosječno, jednom u dva mjeseca ili tri puta u godini. Većina njih se može lako očistiti u perilici bez narušavanja kvalitete, ali uvijek imaj na umu da pročitaš naljepnicu sa savjetima za pranje.

Kada su šilterice pitanju, preporuča se ručno ih prati 2 puta godišnje u hladnoj vodi kako se ne bi uništio vizir.


(FOTO: Pixabay) 

 

Jastučnice vs. plahte 

Prašina sakupljena na posteljini sadrži viruse, bakterije i druge štetne mikroorganizme. Ako ih stalno udišeš, postoji rizik od razvoja alergijskih reakcija, otežanog disanja i iritacije sluznice. Mrtve stanice kože su hrana za grinje. Da bi izbjegla takve probleme, bolje je posteljinu oprati jednom u 10 dana.

Ne zaboravi obratiti posebnu pozornost na jastučnice, trebala bi ih zamijeniti češće od pokrivača i prekrivača. Na njima se nakupljaju ostaci šminke i bakterija što može uzrokovati pojavu akni i drugih osipa na koži.

Deke vs. prekrivač 

Ako stavljaš prekrivač u perilicu rublja zajedno s posteljinom, prestani s tim. Ovaj predmet treba čistiti jednom svaka 2 mjeseca jer ne dira često tvoju kožu.

Kada su u pitanju deke u koje se umotaš, obrati pažnju na učestalost korištenja. Obično se peru jednom mjesečno.

Jastuk vs. poplun 

Nečistoća i masnoća s kose i kože prodiru u jastuke i mogu uzrokovati razmnožavanje gljivica. Jastuci koji se godinama ne peru u perilici rublja privlače grinje koje uzrokuju alergije. Ako koristiš jastučnicu, onda će čišćenje jastuka svaka tri mjeseca biti  dovoljno. U isto vrijeme, samu spavaću sobu trebaš čistiti jednom mjesečno.

Poplune treba čistiti samo jednom svakih 6 mjeseci. Ne zaprljaju se poput jastuka.


(FOTO: Pixabay) 
 

Jakne vs. kaputi 

Jakne treba prati najmanje jednom u 3 mjeseca i to hladnom vodom. Jakna ne dolazi u dodir s golom kožom pa ne zahtijeva često čišćenje. Stavi nekoliko teniskih loptica u perilicu rublja kako bi se unutarnji dio jakne ne bi poderao i perje razletjelo.

Većina kaputa se ne može prati, a da ih ne bi uništila, odnesi ih u specijalizirane kemijske čistionice. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giulia ?? (@the_archiblonde) on

 

Savjet: Zavjese za kadu se moraju prati 

Zavjese za kadu sakupljaju ostatke vode od sapuna i s vremenom nastaju razne mrlje. Ako je zavjesa izrađena od poliestera ili tekstila, tada se može očistiti u perilici rublja.

Ako su se na njoj već pojavila plijesan ili gljivice, onda je prvo trebaš namočiti nekoliko sati u otopini octa i ukloniti mrlje četkom, a nakon toga u drugom lavoru, operi zavjesu s vodom i sodom bikarbonom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???????MAXIME-???? ???????? (@mercaz_hadecorazia) on

 
Komentari
+2
 
irija
  • 1.12.2019 15:11:34
  • Bodova: 51215
  • Prijavi
Neke stvari perem prečesto,a neke prerjetko