13. dodjela nagrada L’Oréal-UNESCO For Women in Science

13. dodjela nagrada L’Oréal-UNESCO For Women in Science

Pet znanstvenica nagrađeno zbog izvandrednih karijera i doprinosa njihovih istraživanja svijetu znanosti

Dodjela 13. nagrada L’Oréal-UNESCO For Women in Science održana je u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a domaćin dodjele bio je professor Ahmed Zewail, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1999. godine. Pet istraživačica sa područja prirodnih znanosti koje se bave današnjim globalnim izazovima prepoznate su kroz nagradu L'Oréal-UNESCO, koju su im dodijelili gospođa Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a i sir Lindsay Owen-Jones, predsjednik L'Oréala i L'Oréalove Zaklade.

Ceremonijom je odano priznanje za pet izvanrednih žena koje se nalaze na prvoj znanstvenoj liniji:

Profesorica Faiza Al-Kharafi (Kuvajt), Laureatkinja za Afriku i arapske zemlje je profesorica kemije na Kuvajtskom sveučilištu u Safatu. Nagrađena je zbog rada na koroziji, koja predstavlja problem od temeljne važnosti za tretiranje vode i uljnu industriju. Ona ističe: “Znanost je univerzalni jezik i putovanje otkrića. Počašćena sam što primam ovu jedinstvenu nagradu u ime svoje zemlje i također u ime žena sa pet kontinenata svijeta, koje traže izvrsnost u svom istraživanju.”

Profesorica Vivian Wing-Wah Yam (Kina), Laureatkinja za Aziju i Pacifik je profesorica kemije i energetike na Odjelu za kemiju na Sveučilištu u Hong Kongu. Nagrađena je zbog rada na materijalima koji emitiraju svjetlost i inovativnim načinima za hvatanje sunčeve energije. Ona ističe: "Ne mislim da postoji razlika između muškaraca i žena u pogledu intelektualne sposobnosti. Bez obzira na spol i rasu: dokle god imate strast, predanost i odlučnost, možete  napraviti rad visoke kvalitete ".

Profesorica Anne L’Huillier (Švedska), Laureatkinja za Europu je profesorica atomske fizike na Sveučilištu u Lundu. Nagrađena je zbog rada na razvoju najbrže kamere za snimanje pokreta elektrona u atosekundama (bilijunti dio bilijuntog dijela sekunde). Ona ističe: “Zašto sam postala fizičarka? Moj djed bio je inženjer; naučio me važnosti znanosti za čovječansto, što me i danas motivira. Nakon ovog tjedna, vratit ću se kući puna optimizma za budućnost žena u znanosti, i budućnost znanosti općenito, koja ovisi o muškarcima i ženama iz cijelog svijeta.”

Profesorica Silvia Torres-Peimbert (Meksiko), Laureatkinja iz Latinske Amerike je profesorica u počasnom zvanju na Astronomskom institutu Sveučilišta u Meksiku (UNAM) u Mexico Cityju.  Nagrađena je zbog rada na kemijskim kompozicijama magline, što je temeljno za razumijevanje nastanka svemira. Ona ističe: “Dolazim iz zemlje u razvoju, osjećam da zemlje u razvoju moraju utrošiti više napora i novca za edukaciju na znanstvenom području. To je vrlo skupo, ali mislim da je skuplje ne učiniti to.”

Profesorica Jillian Banfield (SAD), Laureatkinja za Sjevernu Ameriku je profesorica Planetarne znanosti, Znanosti o zemlji i okolišu, Politike i upravljanja, Znanosti o materijalima te Inženjerstva, University of California, Berkeley, Sjedinjene Američke Države. Nagrađena je zbog rada na bakterijalnom i materijalnom ponašanju pod ektremnim uvjetima važnim za Zemljin okoliš. Ona ističe:  “Mladim znanstvenicima poručujem: Nikad se nemojte bojati priznati da nešto neznate, nemojte se bojati postavljati pitanja, mijenjati smjer i tražiti nove izazove i prilike.”Sir Lindsay Owen-Jones, predsjednik L’Oréala i L’Oréalove Zaklade ističe: "Više nego ikada, svijet treba znanost, a znanost treba žene, također treba srce i strast. Danas je naš program Za žene u znanosti postao veliki uspjeh. Među svim inicijativama koje sam imao priliku razviti, svakako je ova inicijativa ona koja mi donosi najviše radosti i na koju sam najponosniji.”

Gospođa Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a ističe: “Samo 10% sveučilišnih profesora i manje od 5% znanstvenih akademika su žene; tako mnogo talenta se potroši zato jer se djevojke okreću od ovih područja. Hrabreći žene u znanosti i tehnologiji nadamo se promijeniti lice istraživanja.”

Dugoročna privrženost znanstvenom napretku


Svake godine L'Oréalova Zaklada i UNESCO obnavljaju svoju obavezu da prepoznaju izvrsnost iznimnih žena, ohrabre ih u znanstvenim karijerama te podrže talent budućnosti. Ove izvanredne znanstvenice, koje su odgovorile u potpunosti današnjim znanstvenim izazovima, pomažu uhvatiti se u koštac sa najvećim znanstvenim pitanjima kao što su dostupnost vode, održivi razvoj, kontrola energije i borba protiv pandemija.

U trinaest godina, L'Oréal-UNESCO For Women in Science programom nagrađeno je 67 Lauretkinja i 1019 ostalih znanstvenica. Osim nagrada za laureatkinje dodjeljuju se i Međunarodne nagrade For women in science
namjenjene mladim znanstvenicama iz cijelog svijeta, budućim voditeljicama najvećih svjetskih istraživanja, za njihovo znanstveno usavršavanje u inozemstvu, koja iznosi 40.000,00 američkih dolara i to za rad na dvogodišnjem istraživanju. Ove godine Međunarodnu stipendiju su primile: Isabel Cristina Chinchilla Soto iz Kosta Rike, Alejandra Jaramillo Gutierrez iz Paname, Andia Chaves Fonnegra iz Kolumbije, Reyam Al-Malikey iz Iraka, Samia Elfekih iz Tunisa, Triin Vahisalu iz Estonije, Germaine L. Minoungou iz Burkine Faso, Justine Germo Nzweundji iz Kameruna, Nilufar Mamadalieva iz Uzbekistana, Fadzai Zengeyeva iz Zimbabwea, Jiban Jyoti Panda iz Indije, Ladan Teimoori-Toolabi iz Irana, Hagar Gelbard-Sagiv iz Izraela, Tatiana Lopatina iz Rusije te Mais Absi iz Sirije.

Nacionalnim programom stipendiranja nagrađuju se mlade perspektivne znanstvenice u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije na području prirodnih znanosti. U Hrvatskoj je do danas nagrađeno 18 znanstvenica stipendijom koja danas iznosi 4.000,00 eura. Ove godine nagrađene su molekularne biologinje Rosa Karlić i Ana Knežević, liječnica Anna Mrzljak te geofizičarka Ivana Stiperski.


For Women in Science nagrade i stipendije postale su referenca znanstvene izvrsnosti na međunarodnoj razini te su snažno doprinjele stvaranju uzora ženama, čime  su otvorena vrata znanosti cijeloj novoj generaciji mladih žena.

 
Komentari
+2