ZeGeVege festival

ZeGeVege festival

Festival održivog življenja u Zagrebu, 18.rujna

Udruga Prijatelji životinja i ove godine organizira ZeGeVege festival održivog življenja. Cilj festivala je upoznati građane s lakoćom življenja na održiv, ekološki i zdraviji način kojim se pri korištenju prirodnih resursa u svrhu ispunjavanja ljudskih potreba ne narušava okoliš, život ostalih životinja i dobrobit drugih ljudi.
 
ZeGeVege festival dio je Europskog tjedna mobilnosti, kojeg obilježava Grad Zagreb, a održava se od 16. do 22. rujna u preko 2000 europskih gradova. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je 'Poboljšajmo gradsku klimu'.
 
ZeGeVege festival održat će se na Trgu bana Jelačića, u petak, 18. rujna 2009. godine od 10 do 22 sata. Sudjelovat će 40 izlagača koji svojim etičkim i ekološkim kriterijima nastoje pridonijeti skladnom suživotu s ostalim živim bićima. Svoju ponudu će predstaviti proizvođači zdrave hrane, eko-poljoprivrednici, proizvođači kozmetike i sredstava za čišćenje koja nisu testirana na životinjama, proizvođači ekološki prihvatljivih ambalaža, prijevoznih sredstava i alternativnih izvora energije te udruge koje promiču održivi način življenja.
 
Posjetitelje očekuju brojne degustacije i promocije knjiga. Besplatno šminkanje kozmetikom koja nije testirana na životinjama razveselit će mnoge posjetiteljice koje će od vizažistica dobiti korisne savjete o šminkanju.
 
Na pozornici će se odvijati cjelodnevni program u kojem će nastupati pjevači, plesači, mađioničari, grafiteri i žongleri uz predstavljanje izlagača. Govor vezan za povezanosti prehrane i klimatskih promjena održati će saborska zastupnica Mirela Holy. Iz zabavnog programa izdavajamo neka od poznatih imena kao što su Luka Nižetić, Meri Jaman i Anita Valo (Meritas) i Jelena Radan, Ivana Radovniković, Lea Dekleva te grupe Voodoo lizards, Fini sapuni, Dženeration 81. U sklopu večernjeg programa koji će voditi Ana Stunić i Fani Stipković publiku će zabavljati žongleri vatrom iz umjetničke družine Artistika, a tokom dana nastupit će kućni teatar Škripzikl. Nizat će se mnoge plesne skupine egzotičnih plesnih pravaca.
 
Restoran će nuditi bezmesna jela po promotivnim cijenama (10-18 kuna). Zdravi i ukusni obroci kao što su veganski gulaš, pašticada od seitana, kolači, pite i vege burgeri biti će posluženi u biorazgradivim posudama na osnovi kukuruza koje se u okolišu potpuno razgrade. Uz obrok posjetitelji restorana dobit će sojino mlijeko ili kavu macchiato sa sojinim mlijekom. Recepte zdravih obroka kao i mnoge druge informacije o održivom življenju dobit će svaki posjetitelj Festivala u ZeGeVege vodiču koji će biti otisnut na recikliranom papiru.
 
Posjetitelji restorana sudjelovati će u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti bogate nagrade. Prva nagrada je vikend za dvije osobe u vegetarijanskom pansionu u Ližnjanu koji je prvi u Hrvatskoj dobio europsku V-oznaku. Posebna nagrada je veganski ručak na jedrilici uz kupanje na otoku Krku za dvije osobe. Ostale nagrade su vrijedni poklon paketi prehrambenih veganskih proizvoda, knjiga, kozmetike i slično.
 
Za djecu će biti postavljen kutić s cjelodnevnim programom u kojem će se kroz crtanje, bojanje i igranje s plastelinom učiti o važnosti održivog življenja, dok će ih popodne posjetiti Vrečko, čudovište od plastičnih vrećica koje kroz zabavnu priču educira o štetnosti plastičnih vrećica. Djecu će posjetiti i mađioničar JozoBozo koji se protivi korištenju životinja zbog zabave, a pjevat će dječji zbor Kikići. Održat će se radionica ekoloških igračaka i lutkarska predstava. Dio prihoda sa štanda Eko-igračke ide udruzi SMA.T - roditelja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom i traheostomama.
 
Osim zabavnog i gurmanskog dijela Festivala, za one koji žele više informacija o klimatskim promjenama, uz izložbu eko tematike, cijeli dan će se održavati projekcija dokumentarnog filma o globalnom zatopljenju 'Istina o mesu'. Postavljeno će biti reciklažno dvorište kako bi se potaknuli građani na razvrstavanje otpada i brigu za okoliš i životinje. Električni bicikl i električni skuter bit će također izloženi, a štedne žarulje osvjetljavat će sve štandove.
 
Više o ZeGeVege festivalu može se naći na www.zegevege.com.
 
Komentari
+2
 
astoria
  • 12.9.2009 18:59:58
  • Bodova: 25884
  • Prijavi
Raznovsna sadržina festivala,sve pohvale sa moje strane.
mallena5949
  • 11.9.2009 23:07:25
  • Bodova: 1076
  • Prijavi
sviđa mi se vegetarijanstvo, ali veganstvo mi se čini malo pretjerano, a često se ljudi koji se tako hrane ponašaju i pomalo licemjerno, recimo jedna moja frendica veganka neće jesti mlijeko i med jer je to, kako kaže, "iskorištavanje životinja", ali u isto vrijeme nosi kožne cipele... Pa mislim!
ivankusa
  • 11.9.2009 15:47:37
  • Bodova: 5083
  • Prijavi
ovaj naš Zagreb zaista je prepun događanja