Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Upoznaj psa koji pomaže pri oslobađanju od stresa

Upoznaj psa koji pomaže pri oslobađanju od stresa© Pixabay

Ovom psiću na Akademiji u Hong Kongu, dopušta se da donosi vlastite odluke, a ne da slijepo slijedi naredbe

Zamisli da kasniš na posao, osjećaš se vrlo neugodno i pod stresom si. Odjednom vidiš veselog psa kako maše repom, tik uz vrata posla. Hodaš prema psu i pomaziš ga po glavi i shvaćaš da će sve biti u redu.

U Akademiji nezavisnih škola, slučajevi poput ovih događaju se 100 puta na dan, kaže dr. Rick Smith. On je specijalist za učenje, a njegov partner je Tucker, australijski čokoladno smeđi labradoodle, koji u školi radi kao terapijski pas.

„Ponekad djeca iz osnovne škole u suzama stižu na ulazna vrata jer ne žele napustiti roditelje. A onda se okreću i vide labradoodle. Zatim prelaze sa plakanja na: O, hej, Tuckere!", kaže Smith.


(FOTO: Pixabay)


Dvogodišnji psić Tucker pomaže ljudima da se opuste, a posebno je dobar u smirivanju uznemirene djece ili one koja ne mogu mirno sjediti. 

"Zabavno je vidjeti kako ljudi komuniciraju s Tuckerom i kako se svi osmjehuju kad ga vide", kaže Stella Erro, 12-godišnja studentica sa Akademije. "Lijepo je vidjeti kako se moji školski kolege smiju, čak i nakon dugog dana u školi", nastavlja. 

Učenici se obično stide ići u školsku sobu za pomoć pri učenju, mjesto na kojem mogu zatražiti pomoć oko školskog rada ili razgovarati o osobnim problemima, ali Tucker im daje izgovor za posjetu.

„Ne treba se stidjeti, ali neki se učenici osjećaju neugodno što im se pruža pomoć pri učenju. Ali, s Tuckerom tamo, mogu samo reći da se idi družiti s njim ", objašnjava Stella.(FOTO: Pixabay)

Smith kaže da je i sam vidio iz prve ruke kako Tucker pomaže učenicima da prebrode svoje strahove. Sjeća se nekoliko učenika koji su se u početku bojali psa, a kasnije nisu mogli zamisliti dan bez njega u školi. 

Za razliku od puno pasa koji su aktivni i puno trče okolo, Tucker je sasvim suprotno. Uvijek je vrlo miran. Zbog toga se učenici, čak i oni koji su se u početku bojali pasa, osjećaju sigurno oko njega.

Druga razlika između Tuckera i drugih kućnih pasa je u tome što on ne reagira ni na jednu naredbu. Umjesto toga, donosi vlastite odluke.

„Važno je da on ima slobodu donošenja odluke da zna što treba učiniti i kako odgovoriti na anksioznost ljudi“, dodaje dr. Smith. 


(FOTO: Pixabay)
 
 
Komentari
+2
 
anna-herman
  • 17.10.2019 21:41:40
  • Bodova: 56271
  • Prijavi
Terapijski psi su posebna priča.Koga zanima više o tome, odnosno ima potrebu za time (npr. dijete s poteškoćama u razvoju i(li) učenju, osobu s invaliditetom i slično), a s područja je Istre, može mi se obratiti za daljnje informacije o kolegama koji se time bave.
tikica-
  • 17.10.2019 17:32:04
  • Bodova: 46416
  • Prijavi
Kako je sladak.