Umjetnost disanja

Umjetnost disanja

Promjene u dahu su rezultat promjena u umu.

Mnogi od nas nekada su se našli u situaciji nemira, bezvoljnosti, tuge ili depresije. Ta stanja sve su češća u današnje vrijeme kada su situacije s kojima se susreće današnji čovjek sve teže i zahtjevnije. Gotovo nitko danas nije u mogućnosti satima se odmarati u prirodi kako bi se stres nakupljen tijekom dana prirodno otpustio, niti je u mogućnosti izbjeći stresne situacije jer su danas one dio života. Zbog toga nužno je naći nove načine da se organizam dovede u harmoniju.
 
Kako nas teški događaji mogu „otrovati“

Svaka negativna situacija koju doživimo u našem organizmu pokreće niz kemijskih reakcija koje ostavljaju materijalni trag u obliku toksina u stanicama našeg tijela. Ako stres u našem životu postane kroničan naše tijelo postaje doslovno otrovano, negativne emocije automatski postaju česte, gubi se interes za život, postajemo apatični, tužni i nezadovoljni.
Sve akcije koje proizađu iz uma koji je nemiran, nefokusiran i pun iritacije imati će negativne rezultate.  
 
Kako smiriti um

Um ćemo teško smiriti sa umom. Kad sami naredimo svom umu da zaspe ili da se ne boji ili da se prestane ljutiti u praksi nema nikakve rezultate. Međutim ono što ne možemo riješiti umom možemo riješiti putem daha. Svi znamo da se dah mijenja, no rijetki znaju da su promjene u dahu rezultat promjena u umu. Drugačije dišemo kada smo ljuti (plitko) a drugačije kada smo pušteni ( lagano i duboko). Taj proces vrijedi i u obrnutom smjeru što znači da ćemo promjenom ritma disanja promijeniti i naše misli i naše emocije. Kada naučimo tajnu daha, naučiti ćemo kako kontrolirati svoje misli i emocije i kako preuzeti kontrolu nad vlastitim životom umjesto da budemo kao čamac kojeg nosi oluja.

Mehanizam stresa

U trenutku kada  doživimo stresnu situaciju tijelo započinje s kemijskom reakcijom koja vodi ka stvaranju hormona stresa. U
normalnoj situaciji nastojimo se odmoriti, prošećemo, odemo u kino.... i tijelo i um se odmore. Međutim danas, kada  se susrećemo sa  stresnim situacijama, rokovima i pritiscima gotovo svakodnevno,  naš organizam jednostavno nije u stanju vratiti organizam u ravnotežu i ostaci tih kemijskih reakcija se skladište duboko u stanicama našeg organizma .


Udahni novi život!
Revolucionarna ideja

Svaka naša misao i emocija koja se javi, javlja se uz određeni ritam disanja. Drugačije dišemo kada smo sretni, ushićeni, zaljubljeni, a drugačije kada smo tužni, umorni, depresivni. Ono što je zaista revolucionarno je da promjenom ritma daha automatski utječemo na naše misli i emocije.

Kako je moguće iscijeliti se putem daha?

Pluća su zajedno sa probavnim traktom i kožom, jedan od glavnih puteva eliminacije nečistoća iz organizma. Kroz pluća ne izbacujemo samo ugljični dioksid već je identificirano čak 250 vrsta otpadnih tvari koje je moguće izbaciti iz tijela putem disanja. Međutim, čest je slučaj kod velikog broja ljudi da dišu plitko, ne koristeći puni plućni kapacitet zbog čega eliminacija toksina putem daha može biti otežana.

Besplatni seminari tehnika disanja

Udruga Umijeće življenja ovog tjedna započela s ciklusom seminara pod nazivom "Prvi korak". Riječ je o besplatnim seminarima tehnika disanja koji će se svaki tjedan, sve do ljeta, održavati u centru Umijeća življenja u Zagrebu, Ilica 62 i to u sljedećim terminima:

ponedjeljkom u 17 h,
utorkom u 18 h i
srijedom u 19.30 h.

Ovom prilikom udruga Umjeće življenja poziva sve građane da u vrijeme recesije i velikog stresa dođu u centar udruge kako bi se opustili te kako bi u stanju mira bili u većoj mogućnosti nositi se izazovima ovih teških vremena.O udruzi Umijeće življenja Hrvatska

Udruga Umijeće življenja je neprofitna ne-vladina organizacija koja se bavi programima i edukacijom u svrhu promicanja i njegovanja ljudskih vrijednosti, poboljšanja kvalitete života, podizanje ekološke svijesti te unapređenje kreativne komunikacije pojedinca i društva. Udruga djeluje u suradnji i po programima međunarodne nevladine organizacije The Art of  Living Foundation koja je aktivna u preko 150 zemalja svijeta. Kroz svoje radionice  za građanstvo Udruga podučava različite tehnike  i vježbe kao alate za uklanjanje stresa i nošenje s negativnim emocijama, oživljavanje osjećaja slobode, entuzijazma, prirodnosti i želje za pomaganjem drugima.

Udruga u Hrvatskoj djeluje od 1995 i u do danas je provodila i dalje provodi veliki broj aktivnosti na edukativnom i humanitarnom planu. U Hrvatskoj je kroz različite vrste radionica prošlo preko 10 000 polaznika, a Udruga trenutno broji 64 redovna člana i preko 3200 pridruženih članova koji se redovno ili povremeno uključuju u rad udruge. Više od polovine redovnog i pridruženog članstva djeluje u Zagrebu.

Uz rada na projektima, humanitarnu i edukativnu aktivnost, udruga organizira tjedna okupljanja članova na kojim se redovno tjedno sastane i preko 100 članova. Osim toga organiziraju se barem dvije radionice mjesečno na kojima je u prosjeku prisutno 20-30 polaznika.


 
Komentari
+2
 
nimfyca
  • 9.4.2011 12:18:31
  • Bodova: 70333
  • Prijavi
je da i meni se to dešava.... recimo kad me vražja šiza primi pa bi razbijala il plakala samo me usredotočeno disanje smiri....
reana
  • 9.4.2011 10:56:06
  • Bodova: 6526
  • Prijavi
Već sam negdje napisala da često primjenjujem "duboko" disanje i da mi svaki put uspije na taj način smiriti tjeskobu, strah, nervozu....udahnem kroz nos što dublje da zrak osjetim u trbuhu a zatim lagano otvorivši usta polako ga cijelog ispumpavam, ponekad mi je potrebno i pet minuta do potpunog smirenja ali učinak je stopostotan
artica
  • 15.3.2011 20:00:01
  • Bodova: 12121
  • Prijavi
Sviđa mi se članak, jer sam u jednom dobrom dijelu svog života imala problema u kojima mi je disanje bilo vrlo važan faktor u zdravlju i održavanju ritma.