Um tijela (8) - Srce: Uzroci smetnji i bolesti

Um tijela (8) - Srce: Uzroci smetnji i bolesti

Kako prepoznati i otkloniti uzroke smetnji i bolesti srca

Iako se srce smatra najsnažnijim organom u tijelu, o čemu svjedoči i odsustvo kanceroznih oboljenja srčanog mišića, srce često i samo upozorava na svoje stanje raznim simptomima. Medicinskim pretragama precizno se ustanovljava vrsta oboljenja srčanog mišića a potom propisuju lijekovi koji će ublažiti posljedice nastalih slabosti ili oštećenja.

Ovaj članak ima za cilj da vas upozna sa viđenjem uzroka osjetljivosti, pojava smetnji i srčanih oboljenja koje proizlazi iz iskustva holističke terapeutske prakse. Razlika između medicinskog pristupa koji je isključivo fiziološko-funkcionalan u tumačenju patologija srca, holistički pristup problemima srca ukoliko želi biti terapijski uspješan treba uvažiti slijedeće uzroke pobolijevanja:

 • Srce je ne samo simbol neuvjetovane i pravedne ljubavi, jedinstva i sklada sa svime što nas okružuje. Njegovo zdravlje direktno ovisi o ovim značajkama jer upravo to jedinstvo i neprekidna povezanost sa svemirom daje srcu izvornu snagu.
 • Srce je organ koji u sebi objedinjuje dva osnovna energetska svojstva yina (širenje) i yanga (skupljanje), to jest otkucaja -  onog istog svojstva koje označava sve pojave i uređenje svemira u neprekidnom pulsiranju.
 • U srcu je najsnažnije prisutno  pamćenje o jedinstvu sa duhom, umom i svim organima tijela kojemu i samo pripada.
 • Srce pamti i svaku vrstu doživljaja i ponašanja koje je protivno principu jedinstva i neuvjetovane ljubavi, bilo da je to ponašanje odraz volje njegovog vlasnika ili je uvjetovano nepoštivanjem tih principa na djelu od strane bližnjih.

Kako biste prepoznali uzroke slabosti, srčanih smetnji, preboljenog srčanog udara ili tek moguće osjetljivosti svojeg srca dobro je da upoznate neke od najčešćih opasnosti – upamćenih sadržaja srca koji mogu dovesti do oboljenja. Nabrojimo neke od uzroka i posljedica koje se moguće trenutno očituju:
 • Loše zdravstveno stanje majke u trudnoći – posljedica je opća slabost srčanog mišića,
 • Neželjena trudnoća i nespremnost majke da preuzme odgovornost prema djetetu u svojoj utrobi – slabost lijeve srčane klijetke djeteta – a sada odrasle osobe,
 • Agresivno ponašanje oca prema majci za vrijeme vašeg boravka u njenoj utrobi – sada slabost desne srčane klijetke i srčanih zalistaka,
 • Nedostatak ljubavi ili agresivno ponašanje oca prema djetetu – naglašena slabost desne srčane klijetke i srčanih zalistaka,
 • Nedostatak ljubavi ili agresivno ponašanje majke prema djetetu - slabost lijeve srčane klijetke i srčanih zalistaka,
 • Gubitak drage osobe, iznevjereno povjerenje i druge vrste gubitaka vezanih uz osobnu egzistenciju – naglašavaju ranije spomenute osjetljivosti i oštećenja i ugrožavaju zdravlje srca.
Srce jednako pamti i druge utjecaje, posebno one iz fizičkog ambijenta. Hrana i prehrambene navike koje izazivaju upalu u želucu (gastritis) uzrokuju slabljenje gornje želučane stjenke, dijafragme i zatim donje trećine srčanog mišića. Srčani mišić u svom donjem dijelu tada postepeno slabi, postaje krut i prestaje slijediti uobičajeni potrebni ritam. Taj napor preuzima tada gornji dio srčanih mišića. Upala zahvaća i lijevu srčanu stjenku zbog čega prvo nastupa širenje srčanog mišića a ako upala potraje i vremenom prijeđe u kroničnu fazu, lijevi mitralički mišić gubi snagu i opušta se izazivajući neravnomjeran rad srca, slabi potisak krvi u glavu i ostale dijelove tijela. Popratna pojava takvog stanja je zamor pri kretanju, glavobolja, sklonost depresiji.

Prevencija i samo-liječenje


Srčane smetnje, slabosti i bolesti kao i njihovi simptomi mogu se otkloniti samostalnim terapijskim postupkom čišćenja navedenih memorijskih sadržaja koje je srce upamtilo i nosi ih u svom pamćenju. Ti memorijski zapisi iz prošlosti u srcu su prisutni iako su se uvjeti života osobe promijenili ili izvori takvih memorijskih zagađenja više nisu prisutni u sadašnjem vremenu. Čišćenje memorija je terapijski proces u kojem se osoba upućuje na koji način osvijestiti sjećanja i objektivizirati stresne doživljaje, kako bi sjećanja na proživljeno oslobodila emotivnog opterećenja koje je stvarni uzrok problema a koje još nije prepoznato i sebi objašnjeno - očišćeno. Potrebno je stoga razmotriti sjećanja na okolnosti vlastitog odrastanja. Kada se taj proces obavi srce će se u kratkom roku samo osnažiti.

Ako i ne postoje simptomi oboljenja ili smetnje sada, osjetljivost srca se može pokazati presudnom kada nastupe krizni trenuci u životu osobe na koje ona nije spremna.  Srce tada može iznenadno popustiti i oboljeti. U procesu samo-ozdravljanja potrebna je stručna pomoć. Njen je zadatak da uputi kako i koje vrste sadržaja na koji način revidirati – objektivizirati i time lišiti elementa stresa. Srce oslobođeno memorija stresa iz prošlosti samo će nakon vašeg postupka samo-ozdravljanja ubrzo ojačati a uz vašu pažnju biti spremno podnijeti svaki budući fizički i emotivni napor.

Boris Cyprýn
Holistički savjetnik i terapijski pratitelj
/© Sva prava pridržana/

www.zdravljeuvama.info
e-mail kontakt:
cypryn8@gmail.com

 
Komentari
+2
 
Moderator
desert_rose
 • 19.12.2010 13:03:46
 • Bodova: 54843
 • Prijavi
Po svemu što ovdje vidim, srce bi me trebalo još dugo, dugo dobro služiti. Nadam se da će tako i biti.