U kojim biste slučajevima trebali izbjegavati gluten?

U kojim biste slučajevima trebali izbjegavati gluten?

Ne trebate imati celijakiju da biste počeli izbjegavati gluten. Već i osjetljivost na gluten može izazvati brojne zdravstvene probleme…

Ako vam se čini da su bezglutenske dijete i općenito propagiranje hrane bez glutena pomodni hit, vjerojatno ste djelomično u pravu. No, isto tako prije nekoliko godina mnoge osobe nisu znale da imaju određene zdravstvene probleme upravo zbog osjetljivosti na gluten.

Ako nikada niste bili na testiranju osjetljivosti na gluten, njegovo potpuno uklanjanje iz prehrane i poboljšanje cjelokupnoga psihofizičkog stanja u vrlo kratkom roku može biti jedan od pokazatelja da zaista postoji preosjetljivost na gluten.

Ako pak niste spremi odreći se hrane s glutenom, možda za početak možete procijeniti svoje cjelokupno stanje i na temelju određenih simptoma odrediti postoji li mogućnost da ste preosjetljivi.

Naime, on u organizmu izaziva tegobe koje nikada ne biste povezali s preosjetljivosti na gluten.
Evo o čemu je točno riječ…

Bol u trbuhu

Osobe koje su osjetljive na gluten mogu imati problema s probavom u smislu preosjetljivosti želudca kada pojedu određenu hranu i neredovite pokretljivosti crijeva, trpe čestu bol u predjelu abdomena, koja može s vremenom prerasti u kroničnu bol.
Bol u abdomenu, grčevi u crijevima, proljev ili zatvor, bolne stolice također mogu biti simptomi preosjetljivosti na gluten.
Sve to na kraju rezultira općenitom lošom probavom, te lošom apsorpcijom svih hranjivih sastojaka, što dovodi do sve lošijega zdravstvenog stanja.

Depresija

Vjerojatno većina ljudi nikad ne bi pomislila da osjetljivost na gluten može izazvati nagle i vrlo žestoke promjene raspoloženja, osjećaj anksioznosti pa čak i depresiju. Ako upravo doživljavate takve stvari bez nekoga očitog objašnjenja, moguće je da je to povezano s osjetljivosti na gluten.

Upaljeni zglobovi

Nevjerojatno ali istinito, upala zglobova može biti jedan od simptoma osjetljivosti na gluten. Osim zglobova, jedan od simptoma može biti fibromilagija, odnosno bol i grčenje u mišićima i tetivama, osjetljivost na dodir i pritisak određenih dijelova tijela, umor i iscrpljenost, što otežava kretanje, obavljanje svakodnevnih obaveza i problem sa spavanjem.

Pojava akni

Neke osobe koje imaju problem s preosjetljivosti na gluten imaju ujedno i problem s aknama, a što više glutena unose, to će upalni procesi na licu, a kod nekih i tijelu (ramena, leđa, prsa), biti sve jači. Ako ste sigurni da nije riječ o hormonalnom poremećaju ili nekim drugim faktorima koji mogu uzrokovati akne, postoji mogućnost da je uzrok gluten.

Promjene u težini

Mnoge osobe osjetljive na gluten iskuse vrlo nagle promjene u težini, odnosno vrlo lako se debljaju. No, isto tako, dok prestanu konzumirati namirnice s glutenom, relativno lako kontroliraju tjelesnu težinu.

Mentalna i fizička iscrpljenost

Ako primjećujete da jednostavno nemate snage ni za što, osjećate se mentalno i fizički iscrpljeno, a nemate drugoga konkretnog razloga za to, moguće je da je riječ o preosjetljivosti na gluten.

Migrene

Glavobolje, pa i migrene može uzrokovati preosjetljivost na gluten. Ako vam se one javljaju relativno često, posebno ako pojedete neke namirnice s glutenom, te nekoliko sati ili sljedeći dan iskusite simptome jače glavobolje pa i migrenu, moguće je da zaista imate problem s preosjetljivošću.

Neplodnost

Pravilna prehrana jedan je od preduvjeta za zdrav organizam pa tako i zdravi reproduktivni sustav i kvalitetne jajne stanice i spermije, koji su pak jedan od najvažnijih preduvjeta za zdravu trudnoću i rođenje zdrave bebe.
Preosjetljivost na gluten tako može uzrokovati probleme s plodnošću i začećem, a ako i dođe do trudnoće, može uzrokovati komplikacije u trudnoći.
 
Foto: Stepan Popov - Fotolia
 
Komentari
+2
 
red-dragon
 • 13.5.2017 17:51:39
 • Bodova: 12037
 • Prijavi
canyon-LCHF je zakon, podrzavam!
bubulejica
 • 13.5.2017 2:40:29
 • Bodova: 59869
 • Prijavi
Kruh ne jedem već skoro 3 godine osim ako se baš zaželim. Tad pojedem žemljicu s lanenim ili chia sjemenkama. Al samo jednu u 2-3 tjedna ili čak i više. Tjesteninu jedem onu bez glutena. Riže jedem doslovno šačicu jednom u dva tjedna. Izbacila sam hrenovke iz prehrane skroz još prije dvije godine (da, i u njima ima dosta glutena, nisam vjerovala do momenta kad je jedna cura s celijakijom završila na hitnoj od toga, no ja sam ih izbacila više jer mi se gade). Sve navedeno ne jedem jer imam strašne bolove u predjelu želudca do debelog crijeva, nadutost i zatvorenost te pojava bolnih akni koje nikad pa ni u pubertetu nisam imala.. Neki dan sam jela običnu tjesteninu, sat vremena nakon toga do sutradan sam plakala od oštrih bolova u trbuhu. Iako mislim da nije samo do glutena. Svakojaki aditivi su u namirnica, konzervansi i kojekakve druge gluposti.
anisa
 • 12.5.2017 12:55:49
 • Bodova: 23508
 • Prijavi
A problemi sa štitnjačom?
stiponja79
 • 12.5.2017 12:13:34
 • Bodova: 59953
 • Prijavi
Odličan članak i zaista je sve kako je navedeno!
bubi13
 • 12.5.2017 11:09:40
 • Bodova: 15280
 • Prijavi
I meni smeta gluten. Jedno vrijeme nisam jela kruh i osjećala sam se sjajno. Od kada ga ponovno jedem imam konstantnu bol u crijevima.
canyon
 • 12.5.2017 8:39:51
 • Bodova: 16380
 • Prijavi
Što reći? Ima nešto u svemu napisanome. Nikada niti nisam jela kruh,ne traži me ili bolje rečeno rijetko kada me privuče, tjesteninu tak tak, rižu isto....moj porok je krumpir. Ali drage moje otkad sam prije dva mj otkrila lchf prehranu preporodila sam se. Nisam gladna a stanjila sam se bas kako sam htjela. I što je meni najbitnije nije dijeta a ipak skida kile i masnoće i osjećam se super!