Recept za dugovječnost

Recept za dugovječnost

Postoji li "čarobni napitak" protiv starenja?

Kroz stoljeća  su ljudi  pokušavali  naći "čarobni napitak" koji bi odgodio prirodni proces starenja.

Što je starenje?
Znakove starenja uključuju ne samo bore, ili gubitka memorije, smanjena funkcija mozga, nego niz  kroničnih bolesti  kao što su bolesti srca, osteoporoze, te raka. Zdravo starenje je također definirano kao dugovječnost koje može podrazumijevati  i  zdraviji život. Fiziološki gledano, starost je sposobnost  prilagodbe  uvjetima okoline, a definira se izdrljivošću te radnim kapacitetom.  Mnoga istraživanja su dokumentirala  vezu između zdrave prehrane te prevencije starosti  povezane s mogućim kroničnim  bolestima.

Usvajanje zdravog načina života koji uključuje redovite tjelesne aktivnosti, adekvatan odmor, izbjegavanje pušenja i dijetu punu zdrave hrane i pića može biti najbolja obrana protiv starenja.

Antioksidansi i upala

Neke namirnice i pića sadrži moćne tvari koje se nazivaju fitonutrijenti i  vjerojatno su neki sposobni okrenuti  ključ dugovječnosti. Fitonutrijenti, koji su članovi obitelji i antioksidansa, glavni su borci protiv  "slobodnih radikala" - molekula kisika koji igraju važnu  ulogu u bolestima  kao što su bolesti srca, raka, osteoporoze, te Alzhaimerove bolesti.

Što smo stariji, podložniji smo utjecaju oksidativnog stresa (stanje u kojem je tijelo ima previše slobodnih radikala) i upalnom procesu  na staničnom nivou. Teorija je da antioksidansi i  fitonutrijenti  pomažu stanicama u borbi protiv slobodnih radikala  te usporavaju  utjecaj starenja.

Sve namirnice možemo podijeliti  u tri kategorije: pro-upalne, neutralne, ili anti-upalne.

Mi danas znamo da se biranjem namirnica može usporiti starenje na staničnom nivou koje su anti-upalne i bogata antioksidansima.
 
S druge strane, postoje namirnice  koje se  klasificiraju  kao  pro-upalne  te ubrzavaju  proces  starenja.
Starenje je kontinuirani proces  trošenja organizma i ne može se zaustaviti. Jedna od osnovnih teorija  o starenju  je teorija oksidacije, po kojoj je starenje  rezultat istog procesa koje dovodi  do toga da željezo zahrđa, jabuka nasječena potamni, srbro potamni itd.  S jedne strane oksidacija  nam pomaže da opskrbimo naše tijelo kisikom – dišemo, a s druge strane ako je nekontrolirana pomaže u stvaranju slobodnih radikala – molekula koje su odgovorne za bore, staračke pjege itd. Za svaki upalni proces  ili tjelesno opterećenje tijelo troši sve više kisika  a posljedica je stvaranje slobodnih radikala.

Treba naglasiti da su  koristi  zdrave prehrane  važne, ali isto tako nisu  sigurno jedini faktor koji utječe na proces starenja.
Stres, hormoni, lijekovi, genetski faktor, ultraljubičasto svjetlo i oslabljen imunološki  sustav, doprinose starenju. Ipak  izbor hrane te način života su unutar vaše kontrole i ubrajaju se među najbolje stvari koje možete učiniti kako bi spriječili bolest i usporiti starenje.

Ako pokušavate pronaći svoj čarobni napitak, uključujući odlazak pod  kirurški nož, predlažemo prije toga konzultaciju u Vitamedzoni gdje će Vam se objasniti na prikladniji i jednostavniji način kako do zdrave starosti.

dr. med. Branko Vrčić
www.vitamedzona.com

 
Komentari
+2
 
jely
 • 3.10.2009 17:48:00
 • Bodova: 26762
 • Prijavi
naravno da je važna i briga o sebi i svome tijelu, ali protiv genetike se ne može..mislim da ona ima glavnu ulogu..
dejdzi
 • 3.10.2009 16:52:49
 • Bodova: 1845
 • Prijavi
Genetika je cudo jedno.
anda-vlaina
 • 24.9.2009 17:31:39
 • Bodova: 1
 • Prijavi
BITNO JE I TO KOLIKO SAMI BRINEMO O SEBI I S VOM ZDRAVLJU.ZA DOBAR IZGLED KAO I ZA ĎOBRO STARENJE TREBA SE POTRUDITI (KAO I ZA SVE U ŽIVOTU.
malena_04
 • 24.9.2009 10:39:27
 • Bodova: 414
 • Prijavi
genetika ima ključnu ulogu!