Prepoznajte simptome upale pluća

Prepoznajte simptome upale pluća

Upala pluća može imati veoma slične simptome kao obična prehlada, no male razlike ipak postoje

Viroze, prehlade, gripe i različite hunjavice prisutne su u svako doba godine, a osobito kada počnu hladniji dani. Iako znamo da nam je u tim trenucima najviše potreban odmor, ležanje i puno tekućine - neki od nas ignoriraju bolest i prehlade, pa sve radije "prehodaju", a to pak može za sobom vući i ozbiljne posljedice kao što je upala pluća. No nije previše aktivnosti kod prehlade jedini način kako možete zaraditi upalu pluća, jer je mogu uzrokovati i od bakterije, gljivice ili virusi.

Ako vas je bolest ozbiljno pokosila, kako znati radi li se tek o jakoj prehladi ili pak je riječ o upali pluća? Time ćemo se danas pozabaviti...

Što je upala pluća?

Upala pluća ili pneumonia je infekcija koja zahvaća zračne mjehuriće (alveole) na plućnim krilima,  jednom ili oba. Zračne vrećice mogu se napuniti tekućinom ili gnojem, uzrokujući kašalj sa sluzi ili gnojnim iscjetkom, temperaturu, groznicu i otežano disanje.

Upalu pluća možete razviti ili "pokupiti" bilo gdje i bilo kada. Mogu je uzrokovati više vrsta mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse i gljivice. Čest slučaj je da ljudi za vrijeme hladnijih mjeseci obole od gripe ili drugih virusnih infekcija pa se iz toga razvija i upala pluća. Ipak najčešći patogeni su bakterije, točnije bakterija Streptococcus pneumoniae. S obzirom na to da su gornji dišni putevi uz pluća uvijek izloženi raznim vanjskim patogenima, infekcija se razvija tek kada se broj organizama poveća i nadvlada obrambeni mehanizam organizma.

Upala pluća može biti manja komplikacija nastala zbog upale gornjeg respiratornog trakta ili pak bolest opasna po život.  Najopasnija je za bebe i malu djecu, osobe starije od 65 godina te osobe s drugim zdravstvenim problemima ili oslabljenim imunološkim sustavom.
Kod pušača je rizik također velik jer pušenje ima utjecaj na nastanak upale i raka pluća jer cigareta oštećuje dišne puteve. Alkohol pak smanjuje snagu leukocita da brane organizam i da se bore protiv infekcije.

Kako prepoznati upalu pluća?

Kako su simptomi prehlade i upale pluća prilično slični, važno je znati prepoznati kako biste mogli poduzeti najbolje mjere za rješavanje svojih zdravstvenih problema.

Simptome prehlade znamo svi: grlobolja, curenje iz nosa, kihanje, suzenje očiju, suhi i ne produktivni kašalj, a moguća je i blago povišena temperatura koja prolazi nakon dva do tri dana.

Znakovi i simptomi upale pluća mogu varirati od blagih do teških, ovisno o čimbenicima kao što su mikroorganizam koji uzrokuje infekciju, dob i cjelokupno zdravlje.

Znakovi i simptomi upale pluća su:
  • Groznica, znojenje i drhtavica
  • Nagla pojava visoke temperature i groznice, koja ne prolazi uz lijekove za snižavanje temperature
  • Kašalj, uz gustu, ljepljivu sluz - žuto-zelenkaste ili crvenkaste boje.
  • Otežano disanje, odnosno bol u prsima prilikom disanja ili kašlja i kratkoća daha
  • Umor i bolovi u mišićima i zglobovima
  • Ponekad može biti prisutna mučnina i povraćanje ili proljev.
Kada posjetiti liječnika?

Ako od samog početka imate simptome upale pluća, ili pak se oni razviju iz prehlade, odmah posjetite svog liječnika! Osobito ako imate poteškoće s disanjem, bol u prsima, upornu temperaturu iznad 39 C i mokri kašalj sa sluzi. 

Posebno je važno da potražite liječničku pomoć ako je bolesnik dijete mlađe od dvije godine, ako ste stariji od 65 godina, imate druge izbiljnije zdravstvene probleme ili oslabljen imunološki sustav.
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 19.10.2018 7:49:21
  • Bodova: 50939
  • Prijavi
Na kraju i prehlada i gripa i upala pluća u startu imaju iste simptome.