Potpuni 'burnout': Pet znakova da si emocionalno iscrpljena

Potpuni 'burnout': Pet znakova da si emocionalno iscrpljena© www.profimedia.hr

Sindrom koji često prolazi neopaženo povezan je s preuzimanjem veće odgovornosti od one s kojom se možemo nositi

Često u našim životima postoje situacije koje su izvan naše kontrole. One koje zahtijevaju puno emocionalne snage koju ponekad uspijevamo prikupiti. Ipak, mnoge druge nas čine poraženima, a stres zbog toga što uvijek moramo biti jaki sa sobom nosi svoje. 
Studija o emocionalnoj iscrpljenosti medicinskih sestara koje su često izložene situacijama potražnje, kontrole i umora otkrila je zanimljive dokaze o tome što ova vrsta iscrpljenosti znači. Briga o emocionalnom životu od najveće je važnosti i ona bi ti uvijek trebala biti jedan od glavnih prioriteta.

Zbog toga smo istražile malo više o 'emocionalnom izgaranju' - stanju emocionalne iscrpljenosti, sindromu koji često prolazi neopaženo, ali je jednako važan kao i bilo koji drugi medicinski problem. 

Kad je netko emocionalno iscrpljen, često je preplavljen osjećajima ili se osjeća preopterećeno. Suprotno onome što većina misli, prekomjerni rad na poslu nije jedini razlog zbog kojeg se ovo stanje događa. Emocionalna iscrpljenost događa se i u mnogim drugim situacijama. Ponekad se događa zbog osobnih okolnosti, kod parova u vezi ili braku, kod roditelja ili kod ljudi čiji posao uključuje brigu o drugima, poput medicinskih sestara i liječnika.

Zapravo, ovo stanje je povezano s preuzimanjem veće odgovornosti od one s kojom se možemo nositi - to je više kao preopterećenje emocija, a predstavlja se kao fizički umor i osjećaj nedostatka kontrole nad našim životom.

 
Što je studija otkrila

U ovoj studiji, dr. Jordi Fernández-Castro sa Sveučilišta u Barceloni i njegov tim analizirali su kako je grupa od 96 medicinskih sestara iz Hitne službe i odjela intenzivne njege percipirala zahtjeve, kontrolu, napore i nagrade. Oni su također izmjerili kako se njihova percepcija promijenila ovisno o zadatku koji su trebali izvršiti. 

Cilj je bio otkriti jesu li ti čimbenici povezani s emocionalnom iscrpljenošću. Pomoću aplikacije posebno dizajnirane za tu svrhu,  medicinske sestre su morale odgovoriti na četiri pitanja koja se odnose na potražnju, kontrolu, trud i nagradu tijekom obavljanja svojih zadataka. 

Rezultati su pokazali da se umor smanjuje s nagradom, ali raste zajedno s razinom emocionalne iscrpljenosti kada je potražnja važnija. Drugim riječima, koliko je važan zadatak i što iz toga izvlačimo, igra važnu ulogu u umoru na radnom mjestu. Osobni čimbenici poput nedostatka sna također igraju ulogu.


(Foto: Depositphotos)
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
tikica-
  • 14.8.2020 16:01:05
  • Bodova: 54852
  • Prijavi
To sam znala da jesam.