Nisu samo stopala: 3 dijela tijela koji pate ako stalno nosiš štikle

Nisu samo stopala: 3 dijela tijela koji pate ako stalno nosiš štikle© Pixabay

Svakodnevnim nošenjem štikla mijenja se i držanje koje može utjecati na zdravlje kralježnice

Većina štikli je neudobna, a čak i one najskuplje će dovesti do bolova u tvojim stopalima nakon nekoliko sati nošenja. Puno žena zna reći da za ljepotu treba trpjeti, ali svakodnevno nošenje štikli može uzrokovati probleme. 
 
"Kada nosimo bilo koju cipelu s potpeticom, težina se prebacuje prema naprijed, na prste. Što je peta viša, to će se veća težina i pritisak prebacivati prema naprijed. Koljena i kukovi tada se moraju pomaknuti prema naprijed. To izaziva bol u nogama, kukovima i leđima", objašnila je Jacqueline Sutera, podijatrijska kirurgirnja iz bolnice City Podiatry u New Yorku za Yahoo Lifestyle.

Donosimo ti dijelove tijela na koje nošenje štikli može utjecati.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @real.shoes on

 

1. Bokovi 

Kada nosiš visoke potpetice, tijelo mora održavati ravnotežu. Donji dio leđa se gura naprijed, a poravnavanje kukova i kralježnice se mijenja. Kako se kukovi stalno savijaju, to može dovesti do bolova.

2. Koljena 

Tvoja težina se pomiče prema prstima, kada nosiš visoke potpetice i time se vrši dodatni pritisak na koljena što može uzrokovati osteoartritis. Osteoartritis predstavlja kroničnu, progresivnu degenerativnu bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Uobičajeni simptomi uključuju bol u zglobovima, ukočenost i ograničen raspon pokreta.

3. Kralježnica 

Kralježnica je blago zakrivljena što nam omogućuje lakše kretanje. Kada nosiš visoke potpetice, krivulja u donjem dijelu leđa postaje prevelika, a položaj kralježnice se mijenja. To može uzrokovati bolove u leđima
 

via Giphy 

 

Visoke potpetice mogu uzrokovati probleme sa stopalimaDeformacija prstiju na nogama 

Još jedno stanje koje može biti uzrokovano nošenjem salonki je deformacija prstiju na nogama. Kad su ti nožni prsti skučeni, počinju se savijati prema dolje. S vremenom, ovo stanje može postati bolno i učiniti savijanje prstiju nemogućim. 

Petni trn 

Nošenje salonki može dovesti do ove bolesti. To je iznenadna pojava boli u stražnjem dijelu stopala nakon opterećenja. Nastaje kada se plantarna fascija, tkivo koje povezuje vašu petnu kost s nožnim prstima, upali ili nadražuje. Ovo tkivo podržava luk tvojeg stopala i djeluje  kao amortizer. Dakle, kada je oštećen, možeš osjetiti bol, ukočenost i naticanje u peti.

Žuljevi

Pritisak koji nošenje visokih potpetica stavlja na tvoja stopala može dovesti do stvaranja žuljeva i začepljenja. Pogotovo ako su ti cipele uske jer to uzrokuje dodatno trenje. Obično su bezbolni, ali mogu postati bolni pa čak se i inficirati.
 


via Giphy 

 

Budimo iskrene, iako znamo da pete nisu sjajne za naša stopala, to nas neće natjerati da ih prestanemo nositi. Donosimo ti stvari koje možeš napraviti kako bi ti nošenje štikli bilo udobnije: 


Baci cipele koje su iznošene ili ti više ne pristaju 

Bez obzira koliko si novca potrošila na cipele, baci ih ako su iznošene ili ti više ne pristaju jer takve cipele mogu stvoriti još veće zdravstvene probleme. 

Odaberi štikle s platformom umjesto tankih peta 

Kada cipela ima platformu, postoji veća površina za raspodjelu tjelesne težine, a također ti daje i veću stabilnost.

Mijenjaj visinu potpetice tijekom tjedna 

Trebala bi se i tijekom dana prebacivati u niske cipele kako ne bi cijeli dan provela u štiklama. Na taj način, noge nisu uvijek prisiljene stajati u istom kutu. Možeš i tijekom tjedna mijenjajti visinu potpetica i barem jednom tjedno nosi tenisice ili ravne cipele.

Nosi umjereno visoke potpetice 

Ako većinu vremena nosiš štikle, probaj izbaciti one s vrtoglavo visokom petom. Nađi sredinu i počni nositi umjereno visoke cipele od 6-8 centimetara.
 


via Giphy 

 

 
Komentari
+2
 
canyon
  • 16.1.2020 8:53:17
  • Bodova: 16097
  • Prijavi
Ne volim platforme, salonke su moj izbor. Nosim ih otkad su mi god dozvolile i nositi cu ih do kada budem mogla isto zbog godina. Volim pete..a ovo sve boli ovako i onako kada dodes u odredene godine. Zato zene, glava gore, prsa i guza van, trbuh uvuci i salonke obuci......crvene!!! Nabaci osmjeh i budi sebi sama najljepsa.