Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Mogu li te vitamini i dodaci prehrani zaštititi od koronavirusa?

Mogu li te vitamini  i dodaci prehrani zaštititi od koronavirusa?

Znaš li što činiti kako bi što bolje zaštitila svoje zdravlje? Postoji nekoliko stvari

Vitamini će ojačati tvoj imunitet, no mogu li te zaista zaštititi od virusa koji je na noge dignuo cijeli svijet?

COVID-19 ili koronavirus još je uvijek pun nepoznanica i teško je znati što sigurno djeluje protiv njega, a što ne i kako se zaštititi. Opće preporuke su, i one se moraju poštivati, pojačana higijena ruku i prostora u kojem živiš, izbjegavanje diranja lica rukama, kihanje u lakat, nikako u dlanove i ostanak doma. To je najvažnije. No, osim ovih preporuka, zasigurno se pitaš možeš li još što učiniti za svoje i zdravlje svojih bližnjih. Možeš li, primjerice, uzimanjem multivitamina, vitamina C ili cinka ojačati svoj imunitet toliko da se odupre koronavrusu?


(FOTO: Pixabay)

"Ovo je potpuno nov virus i to je ono što je opasno. Ljudi koji uzimaju vitamine neka nastave, neće im škoditi, no ne treba se osloniti samo na suplementaciju, već prati ruke, držati distancu od drugih i biti doma", kaže za portal Runner's World Donald Boyd, onkolog, hematolog i nutricionist sa Sveučilišta Yale. 

U znanstvenom časopisu Nutrients 2018. objavljeno je istraživanje u kojem stoji da manjak vitamina i minerala u tijelu mogu oslabjeti imunitet.

"Različiti mikronutrijenti su esencijalni za imunitet, osobito vitamini A, C, D, E, B2, B6 i B12, folna kiselina, željezo, selen i cink. Manjak mikronutrijenata prepoznat je kao globalni zdravstveni problem", zaključuju tada voditelji studije.
No, isto tako je bitno ne pretjerivati s vitaminima jer mogu narušiti imunitet. 


(FOTO:: Pixabay)

Važnije je, kaže dr. Boyd kvalitetno jesti i spavati te se umjereno, redovito rekreirati - ova tri faktora puno više znače imunitetu od suplementacije. Pomoći će ublažiti stres i na taj način ojačati organizam. "Slušaj glazbu, pleši, sviraj gitaru - čini sve što će ti pomoći da se smiriš", zaključuje. 


  
 
Komentari
+2
 
oprezna
  • 26.3.2020 18:41:59
  • Bodova: 139985
  • Prijavi
Ne treba pretjerivati u ničemu pa tako ni u unošenju vitamina i kojekakvih pripravaka i dodataka prehrani. organizam se sam treba nositi s tim , treba steći imunitet , naravno neće škoditi .