Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Male, ali snažne kapi koje podižu imunitet i olakšavaju nam život pa i u vrijeme karantene

Male, ali snažne kapi koje podižu imunitet i olakšavaju nam život  pa i u vrijeme karantene© instagram

Esencijalna ulja mogu podići atmosferu u našem domu, pročistiti zrak koji udišemo, opustiti nas, ali i ojačati nam imunitet što je u trenutnoj situaciji posebno važno. Saznale smo koji su to sve iznenađujući benefiti esencijalnih ulja

Esencijalna ili eterična ulja već su godinama dostupna za kupnju u ljekarnama, drogerijama i raznim dućanima koji su specijalizirani za alternativnu medicinu, biljne proizvode i dodatke prehrani, ali nisu sva esencijalna ulja iste kvalitete niti učinka. U trenutku kada smo prisiljeni veliku većinu svog vremena provoditi u kućama osobito je bitno okružiti se stvarima i mirisima koji će nam pružiti emocionalnu podršku i olakšati nam teške dane pred nama. U svemu tome mogla bi nam itekako pomoći i esencijalna ulja.
 
Općenito, kada govorimo o esencijalnim uljima zapravo pričamo o smjesama hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala najčešće destilacijom, a ponekad i tiještenjem. Iako ih nazivamo uljima, molekularna struktura i konzistencija esencijalnih ulja uvelike je različita od biljnih ulja koja koristimo u prehrani.
 
Najvažnije je reći da su esencijalna ulja nemasna i nehlapiva, a da bi bila lijepog mirisa i imala terapijsko djelovanje bitno je da budu napravljena od posve prirodnih sastojaka. Esencijalna ulja većinom se dobivaju destilacijom, tiještenjem ili direktnim zagrijavanjem biljne mase bez destilacije.
 
Esencijalna ulja sadrže na stotine kemijskih spojeva, pa njihovo djelovanje na ljudski organizam nije u potpunosti razjašnjeno, no neki su benefiti mirisanja esencijalnih ulja odavno poznati. Zna se tako da kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju  na tkiva i organe te na hormonski i živčani sustav. Svojim mirisima djeluju i na raspoloženje i emocije, a neki tvrde da mogu djelovati i na ljudsko energetsko polje.
 
Upravo zbog svih tih sposobnosti djelovanja na nekoliko nivo istovremeno, esencijalna se ulja često koriste u holističkom pristupu liječenja.  Tako holistička medicina često propisuje pojedincima da inhaliraju određena ulja, ali i da ih koriste oralno, vaginalno ili rektalno kako bi ublažila neke posve specifične zdravstvene tegobe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Young Living Essential Oils US (@youngliving)

 
Esencijalna ulja u borbi protiv virusa?
 
Milijunima godina biljke su se borile s opasnim mikroorganizmima, razvijajući i usavršavajući svoje oružje koje bi im pomoglo u toj borbi. Rezultat te borbe je sadržaj posebnih žlijezda u biljkama koje nazivamo esencijalnim uljima. Brojna esencijalna ulja imaju snažno antivirusno djelovanje, a najdjelotvornija kod simptoma gripe i prehlade su ona koja su istovremeno i dobri ekspektoransi  tj., ona koja potiču i olakšavaju iskašljavanje.
 
Aromaterapija, terapija uljima, koja se može provoditi uz pomoć difuzora, aroma lampica, masaža uljima ili inhalacijama, dokazano pospješuje koncentraciju, ublažava simptome bolesti, opušta naš živčani sustav, a može nam pomoći i zaštiti se od virusa i bakterija. Bitno je napomenuti kako se esencijalna ulja nikada ne smiju koristiti nerazrijeđena, već isključivo u kombinaciji s biljnim uljima. Naime, ako se na kožu nanesu direktno i u nerazrijeđenom stanju, esencijalna ulja zbog svoje intenzivnosti mogu imati štetno djelovanje.
 
Kod inhalacija je pak potrebno znati da esencijalna ulja pomažu kod olakšavanja respiratornih tegoba, prehlade, gripe, upale sinusa, a udisanje određenih esencijalnih ulja preporuča se i kod tjeskobe, depresije, pms-a, za posjpešivanje koncentracije i pamćenja te za umirenje i bolji san.
 
Za klasične tegobe dišnog sustava  te za dezinfekciju zraka najčešće se koriste esencijalna ulja koja djeluju na patogene viruse i bakterije u samom zraku te na taj način olakšavaju iskašljavanje. Posebno su učinkovita esencijalna ulja eukaliptusa, čajevca, bijelog bora, sibirske jele, čempresa i mirte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Young Living Essential Oils US (@youngliving)

 
Ovim se uljima često dodaju i par kapi citrusnih ulja kao što su ona limuna, grejpa ili naranče i to ne samo zato što lijepo mirišu već zato što imaju i antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Iako ulja cimetove kore i origana također mogu djelovati vrlo dobro na ljudski organizam, treba ih koristiti rijeđe, jer mogu imati iritativno djelovanje na dišni sustav.
 
Za koncentraciju i pamćenje izvrsni su ružmarin, limun i paprena metvica, a kod ublažavanja simptoma tjeskobe i depresije preporučaju se kombinacije limuna, mandarine, slatke naranče, rimske kamilice, bergamota i nerolia.
 
Nesanicu će pak ublažiti lavanda i mandarina, a kod ublažavanja gripe i viroze najbolje je udisati mirise ulja ravensara koje je bogato cineolom te ima snažno antibakterijsko djelovanje. Ovo ulje olakšava kašalj te smiruje dišne puteve, a pogodno je i za djecu, jer  ne nadražjue organizam.
 
Uz to, u borbi protiv virusa jako je učinkovito ho ulje, koje se dobiva iz istog drveta kao i esencijalno ulje ravensare, ali iz kore.  Antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, koristi se za dišne infekcije, a posebice je korisno kod gripe i bronhitisa.
 
Tu je i ulje čajevca koje se obično kombinira s eukaliptusom, jer taj spoj ima snažno imunostimulirajuće djelovanje koje ojačava i podiže imunitet. Čajevac sam po sebi ima izraženo antibaktrijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje, izvrstan je za dezinfekciju svih površina kao i izradu home-made dezinficijensa za ruke.
 
Na koje god se ulje odlučila, najbitnije je dobro se informirati i pripaziti na kvalitetu ulja koja koristiš u terapijske svrhe. Pomno odabrana i provjerena ulja mogu nam itekako pomoću u tome da održimo organizam i um zdravima i funkcionalnima. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Young Living Essential Oils US (@youngliving)

 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 22.3.2020 17:21:17
  • Bodova: 49920
  • Prijavi
Zanimljiv članak.