Magnezijem protiv umora

Magnezijem protiv umora

Na manjak magnezija ukazuje nedostatak koncentracije, glavobolja, razdražljivost, umor koji osjećate od jutra

Bademi, kikiriki, orasi, žitarice, mahunarke, banane, to su namirnice za kojima trebate posegnuti ako vam manjka magnezija, koji se smatra jednim od najvažnijih minerala u borbi sa stresom i umorom. Grčevi u nogama, posebice u listovima, jedan su od sigurnih znakova da ne unosite dovoljno magnezija, ili drugim riječima prehrana vam je jednolična i neuravnotežena, ne konzumirate dovoljno žitarica, zelenog lisnatog povrća, mahunarki.

Na manjak magnezija ukazuje i nedostatak koncentracije, glavobolja, razdražljivost, umor koji osjećate od jutra. Ako ste izloženi svakodnevnom stresu onda je veći rizik da će vam nedostajati magnezija, jer se on u stresnim situacijama pojačano izlučuje. Osobe koje redovito vježbaju također trebaju više magnezija, jer znojenjem gube više minerala. Potrebe za magnezijem veće su kod žena tijekom trudnoće i dojenja. 

Hrana bogata magnezijem

Hrana je najbolji način da povećate unos magnezija, pri čemu vodite računa da vitamin D pospješuje njegovu apsorpciju u organizmu. Gdje ga posebice ima? Špinat, te ostalo lisnato zeleno povrće bogato je magnezijem. Magnezija ima i u soji, mahunarkama, pogotovo grahu, zatim u orašastim plodovima, žitaricama, ribi. Počastite se povremeno crnom čokoladom sa 70 posto kakaa, koja je također izvor magnezija, a da biste bili sigurni da ćete izbjeći manjak magnezija, u prehranu uvrstite integralni kruh umjesto bijelog, te morsku sol umjesto rafinirane. Moguće ga je uzeti i u preparatima,najčešći je oblik magnezij citrat, koji može biti u prahu i u tabletama, šumećim tabletama ili tabletama za žvakanje.

Preporučene količine

Potrebe za magnezijem ovise o više čimbenika, o životnoj dobi, uobičajenoj prehrani, koliko ste izloženi stresu, bavite li se intenzivno nekom fizičkom aktivnošću, o štetnim navikama poput konzumiranja alkohola. Mladi u fazi rasta i razvoja također imaju veće potrebe za magnezijem, i o tome treba voditi računa u njihovoj prehrani. Povećana je potreba i kod starijih osoba. Dnevna potreba za magnezijem iznosi oko 300 do 400 miligrama.Magnezij kao i kalcij sudjeluje u formiranju kostiju. Važan je u zaštiti srca, očuvanju živčanog sustava. Spriječava stvaranje kamenaca u bubrezima, te pospješuje regeneraciju jetre. Svakako ga treba uzimati kod osteoporoze, jer izgrađuje kosti.


Magnezij i trudnoća

S rastom djeteta , koje najviše magnezija troši u posljednjem tromjesečju trudnoće, kod trudnica rastu  i potrebe za magnezijem. Simptom manjka magnezija su grčevi u listovima, što kod trudnica može u slučajevima većeg nedostatka magnezija dovesti i do prijevremenih trudova. S većim manjkom raste rizik prijevremenog porođaja ili pobačaja, a kod djeteta može doći do zastoja u rastu. Zato se u trudnoći savjetuje uzimati dodatne količine magnezija, budući da se samo hranom ne mogu zadovoljiti povećane potrebe organizma.
(M.G.)
 
Komentari
+2
 
jasminka2
 • 8.12.2014 20:03:22
 • Bodova: 1491
 • Prijavi
magnezij-super mineral
magnolija
 • 3.4.2011 6:09:43
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
korist im magnezijj sumeći jer ima strasne grčeve u nogama, i nije da mi puno pomaze, ponekad se nemogu ustati iz kreveta kako me boli, ujutro noga
arena
 • 2.4.2011 15:52:56
 • Bodova: 18990
 • Prijavi
ja jedem puno orašastih plodova :) a te tablete sa vitaminima,kalcijem ,magnezijem i sl.izbjegavam,općenito sve tablete izbjegavam :)
reana
 • 2.4.2011 13:34:07
 • Bodova: 6526
 • Prijavi
Potpuno točno. Povremeno kupim u ljekarni magnezij tablete kao dodatak prehrani, uzima se jedna dnevno poslije ručka.