Kako brinuti o mentalnom zdravlju za vrijeme pandemije koronavirusa

Kako brinuti o mentalnom zdravlju za vrijeme pandemije koronavirusa© Unsplash

Baš kao što štitiš svoje tijelo od zaraze, moraš misliti i na svoj um. Ne dopusti da ti kućna izolacija i loše vijesti smanje unutarnji mir

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi može imati ozbiljne posljedice na tvoje mentalno zdravlje. Konstantno si izložena vijestima o sve većem broju zaraženih ljudi, otkazanih događaja i nestašice hrane u supermarketima, a poljuljani međuljudski odnosi i manjak međusobnog povjerenja posebno su teški za proživjeti. Nauči kako zadržati bistar i miran um za vrijeme pandemije i kućne izolacije.
 

Kako se nositi s anksioznošću koju ti stvara trenutna situacija?

Čak i ako prije nisi bila sklona anksioznosti, stalna izloženost općoj panici i lošim vijestima može ju izazvati vrlo lako. Ono što trebaš napraviti je naučiti kako biti pragmatična i proaktivna u smanjenju anksioznostiZa početak, smanji količinu vijesti kojima se izlažeš svakodnevno. Nemoj svakih pola sata provjeravati broj zaraženih ili što o samom virusu imaju za reći ljudi koji nisu kompetentni komentirati situaciju. U redu je da se dva puta dnevno upoznaš s trenutnom situacijom i novim uputama nadležnih, ali sve više od toga ima više štete nego koristi.


(Foto: Unsplash)

Pridržavaj se uputa koje su izdale nadležne institucije. To je jedini i najbolji način kako da napraviš sve što je u tvojoj mogućnosti da spriječiš daljnje širenje virusa, a u isto vrijeme ne izgubiš mentalnu stabilnost. 

Kada razgovaraš sa svojim bližnjima, ne moraš nužno činiti sve što ti govore. Ako neki od njih u stanju panike pretjeruju u mjerama zaštite, pokušaj racionalno razmišljati i ne preuzeti njihove načine ponašanja. 

Kako ostati mentalno sabrana tijekom kućne izolacije?

Na početku kućne izolacije ćeš se možda osjećati dobro jer napokon imaš priliku odmoriti se i posvetiti sebi, no biti zatvorena dva tjedna u svoja četiri zida može vrlo brzo postati dodatni napor za tvoje mentalno zdravlje, posebno ako živiš sama. 


(Foto: Unsplash)

Komuniciraj putem telefona sa svojim bližnjima. Kada znaš da su oni sigurni, odmah ćeš se osjećati mirnije. Osim toga, svakodnevna komunikacija pomoći će ti da se osjećaš manje izolirano i usamljeno

Vrlo je važno da svoj um redovito pozitivno stimuliraš. Za to su odlični filmovi i serije, a posebno novi hobiji. Postoji velik broj stvari koje možeš raditi bez napuštanja vlastitog doma, a ako trebaš inspiraciju, izdvojili smo ih nekoliko najzabavnijih.
  
I hrana koju konzumiraš može imati velik utjecaj na tvoje mentalno zdravlje. Kada znaš da svom tijelu daješ dovoljno nutrijenata koji su mu potrebni da se bori protiv zaraza, osjećat ćeš se puno mirnije. Nemoj pretjerivati s kupovinom namirnica, ali bi bilo dobro da u domu imaš razne hrane i začina s antiviralnim svojstvima, poput fermentiranih proizvoda, češnjaka, đumbira, zelenog čaja, jabučnog octa i origana. 

I još jednom ne zaboravi, tijekom ove izazovne situacije, važno je da na svoj um paziš jednako kao i na tijelo.  


(Foto: Unsplash)
 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 20.3.2020 11:07:47
  • Bodova: 62619
  • Prijavi
Najbolje je ne misliti stalno crno. Imam sreću da su mi radni kolege savršeni. Nema nas puno (10-tak) pa smo već kao neka velika obitelj. Onda idem kući svojoj obitelji. Ne osjećam se izolirano i ne mislim samo na koronu.
tikica-
  • 19.3.2020 15:15:59
  • Bodova: 52464
  • Prijavi
Bome,to mentalno zdravlje moglo bi uveliko stradati,posebno ako to potraje.