Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Harvardski genetičar otkriva tajnu dugovječnosti, evo što možeš učiniti za sebe

Harvardski genetičar otkriva tajnu dugovječnosti, evo što možeš učiniti za sebe© Pexels

Dr. Sinclair vjeruje da se već rodio čovjek koji će doživjeti 150. rođendan

Dr. David Sinclair ugledni je harvardski genetičar koji je karijeru posvetio proučavanju dugovječnosti i optimističan je kada govori o ljudskom vijeku. "Vjerujem da se već rodio čovjek koji će doživjeti 150 godina", kaže za portal InsideHook dr. Sinclair.
U knjizi Lifespan: Why We Age and Why We Don't Have To, dr. Sinclair otkriva što možeš učiniti kako bi usporila starenje pa čak i okrenula sat unatrag, odnosno pomladila se.  Smatra da, kada bi društvo starenju dalo jednaku pozornost i sredstva kao što se pridaje liječenju raka i bolestima srca, moglo bi se puno učiniti jer starenje je, zaključuje, isto bolest.

Sinclair je pionir prakse koja se zove "programiranje stanica", odnosno pomlađivanju stanica. Jednim dijelom to uključuje dnevnu rutinu kroz koju možeš aktivrati "mehanizam za preživljavanje" koji uključje sirtuin - protein zaslužan za regeneraciju stanica, odnosno dugovječnost.


(FOTO: Pexels)

To ćeš, prema Sinclairu, učiniti tako što ćeš prilagoditi svoju prehranu, uvesti isprekidani post te se povremeno izlagati niskim temperatuama i intenzivnoj tjelovježbi kako bi tijelo dovela u stanje kratkog šoka i izazvala prijeko mu potreban stres.  Možda ti zvuči čudno, jer se stalno naglašava kako stres treba izbjegavati, no tijelu je ipak potrebna određena doza stresa kako bi se aktiviralo. Sada ne govorimo o psihičkom stresu i tjeskobi, to mu ne treba, već fizičkom stresu koji doživljava kada je, primjerice, izloženo hladnoj vodi.

"Otkrili smo da promjene u životnom stilu mogu zamjetno produljiti ljudski vijek i poboljšati zdravlje. Dosad smo mislili da je starenje nešto zapisano u genima i da na to ne možemo utjecati. No, osjetne pozitivne promjene vide se već nakon nekoliko mjeseci prakticiranja zdrave prehrane i redovite tjelovježbe. Nikad nije kasno, osim ako si već 'jednom nogom u grobu'", šaljivo će za spomenuti portal dr. Sinclair. 


(FOTO: Pexels)

Australski genetičar naglašava važnost visokointenzivnog treninga jer aktivira sirtuin u tijelu isto kao što to čini isprekidani post. Ovaj protein štiti stanice od bolesti i propadanja, odnosno od starenja. Znanstvenici su otkrili da je posebno aktivan kod stogodišnjaka.  I dok je hodanje dobro za zdravlje, nije toliko dobro koliko su visokointenzivni trening, isprekidani post ili hladan tuš.

Kupanje u hladnoj vodi potiče tijelo da stvara smeđu mast, adipozno tkivo kojeg najviše imaš kad se rodiš, a sa starenjem ga zamjenjuje bijela mast. Smeđa je bolja za organizam jer troši energiju, prevenira pretilost i dijabetes. Dr. Sinclair savjetuje kombinaciju svega navedenog želiš li poraditi na kvaliteti svog živta i usporiti starenje - intenzivno vježbanje, isprekidani post, terapija hladnom vodom i sauna.

To ne znači da ćeš stalno biti gladan ili pothlađena. Cilj je šokirati tijelo,, ali i dati mu prostor za odmor i oporavak. Primjerice, jednom tjedno se istuširaj ledenom vodom. Vodi računa o prehrani, jedi kvalitetno i zdravo te ne pretjeruj s hranom, redovito i dovoljno spavaj i opuštaj se. Kao što vidiš, puno možeš i u četiri zida učiniti za svoje zdravlje.  
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 26.3.2020 15:12:56
  • Bodova: 19553
  • Prijavi
Ajme 150 godina , pa kad malo bolje razmislim , možda je to ipak previše , star si nemoćam , a živ, mislim da od toga i nema neke koristi. Bitno je biti što dulje zdrav.
annemarie86
  • 26.3.2020 11:36:45
  • Bodova: 3342
  • Prijavi
Tuširanje hladnom vodom ću primjenjivati, a postim 1x na mjesec :)