Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Glavni pokazatelji predmenopauze koje bi svaka žena trebala znati

Glavni pokazatelji predmenopauze koje bi svaka žena trebala znati© Profimedia.hr

Predmenopauza je samo još jedan period u životu žene jer na cijelo njezino tijelo utječu hormoni i stalno ga mijenjaju. Kako bi i ovu tranziciju lagano prošla dobro je znati sve činjenice

Predmenopauza je period prije menopauze u kojem se tijelo prirodno priprema za promjene i označava kraj reproduktivnog perioda u ženinom životu. Žene započinju menopauzu u različitim godinama. Prve znakove prema menopauzi kao što su nepravilan ciklus žene primjećuju u različitoj dobi, negdje u 40-ima. No neke primjećuju prve promjene već sredinom 30-ih.

Razina estrogena, glavnog ženskog hormona, u tijelu nepravilno raste i pada tijekom perimenopauze (predmenopauze). Menstrualni ciklus se može skratiti ili produljiti, a moguće je imati ciklus u kojem jajnici ne ovuliraju. Također može se pojaviti simptomi koji su slični menopauzi – valunzi, problemi sa spavanjem i vaginalna suhoća. Postoji terapija koja ženama olakšava ove simptome, piše klinika Mayo. Žena je službeno u menopauzi kada prođe period od godinu dana u koje nije imala menstruaciju, predmenopauza je gotova.
Tijekom tranzicije u menopauzu mogu se dogoditi neke suptilne i manje suptilne promjene u tvom tijelu.

• Neredovita mjesečnica – kako ovulacija postaje nepredvidljiva, razdoblja između mentrucija mogu biti duža ili kraća, a nekad će preskočiti. Ako se duljina ciklusa mijenja i bude dulja od sedam dana, možda si u ranoj menopauzi. Ako je razmak između menstruacija 60 dana i više vjerojatno si u kasnoj premenopauzi. 
Valunzi i problemi sa spavanjem – iznenadni valovi vrućine su uobičajeni tijekom predmenopauze. Intenzitet, duljina i učestalost variraju. Problemi sa spavanjem često se pojavljuju zbog noćnog znojenja ili valunga, a ponekad spavanje postaje nepredvidivo i bez toga. 
Promjene raspoloženja – tijekom ovog perioda mogu se javiti promjene raspoloženja, razdražljivost ili povećan rizik od depresije. Uzrok ovih simptoma može biti poremećaj spavanja povezan s valunzima. Promjene raspoloženja mogu biti uzrokovane i faktorima koji nisu povezani s hormonskim promjenama.
(Foto: Pixabay)

• Vaginalni problemi i s mjehurom – kad se razina estrogena smanji, vagina može izgubiti vlažnost i elastičnost zbog čega seks može postati bolan. Niska razina estrogena može pridonijeti razvoju urinarnih ili vaginalnih infekcija. Dok gubitak tonusa tkiva može pridonijeti urinarnoj inkontinenciji.
• Smanjenje plodnosti – kako ovulacija postaje nepravilna, smanjuje se mogućnost začeća. Međutim, sve dok mjesečnica traje trudnoća je i dalje moguća.
• Promjene u seksualnom životu  – tijekom predmenopauze može doći do smanjenja želje za seksom.
• Razvoj osteoporoze – s padom estrogena kosti se počinju mijenjati i povećava se rizik od osteoporoze što povećava krhkost kostiju.
• Promjene u razini kolesterola – smanjenje razine kolesterola može dovesti do negativnih promjena u razini kolesterola u krvi, uključujući povećanje "lošeg" kolesterola i povećanje rizika za razvoj srčanih bolesti.

Kako smanjiti ove tegobe?

Menopauza je normalna faza u životu svake žene, ali kod nekih žena može se pojaviti ranije nego kod drugih. Neki dokazi upućuju da se kod određenih skupina žena predmenopauza pojavljuje ranije. Tako žene koje puše ulaze u menopauzu dvije godine ranije. Žene koje imaju slične slučajeve u svojoj obitelji također su ovoj skupini. Kemoterapija i liječenje od karcinoma ostavlja isto ovakve posljedice na žensko tijelo, kao i histerektomija.  

 
Komentari
+2
 
sneki2
  • 23.3.2020 8:54:02
  • Bodova: 55857
  • Prijavi
Super! Upravo se i sama borim.. Trenutno bih najradije zatvorila vrata ureda i sve potjerala od sebe..
vmarina
  • 22.3.2020 17:17:10
  • Bodova: 49952
  • Prijavi
Odličan članak.