Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Dr. Staničić: Možemo li štitnjaču optužiti za debljanje i opadanje kose?

Dr. Staničić: Možemo li štitnjaču optužiti za debljanje i opadanje kose?© Goran Horvatinec

Josip Staničić, dr. med. specijalist nuklearne medicine, objašnjava kako rad štitnjače utječe na naše tijelo

"Kod određenih slučajeva možemo reći da utječe na debljanje i opadanje kose, znači štitnjača je kao žlijezda glavni regulator metabolizma praktički svih organa u našem tijelu. Između ostalog - debljamo li se, mršavimo, itd. Isto tako i folikule naše kose, sam folikul ovisi o hormonima naše štitnjače, ako nisu na dobrom mjestu može dovesti do gubitka same dlake", rekao nam je na početku dr Josip Staničić iz zagrebačke Poliklinike Perić – Staničić.
  "U prošlosti se dešavalo da kad su te hipertireoze i hipotireoze bile jako neliječene dovodile su i do gubitka kose i do ogromnih promjena u tjelesnoj težini. Znači kada se metabolizam uspori, naravno uspori se i metabolizam folikule. S druge strane kod debljanja je vrlo slična priča. Bazalni metabolizam se uspori i ono što bi prije bilo dovoljno nutrijenata za vaš organizam, sad je previše. Kad je previše, dolazite u višak i to ide u debljanje", rekao je dalje te dodao.

"Danas se bolesti štitnjače puno bolje otkrivaju i liječe nego prije i kad se korigira poremećaj funkcije, razina hormona štitnjače, onda više u takvoj situaciji ne bi trebalo dolazi do problema", dodao je na kraju.
 
 
Komentari
+2