Ako si zaboravna - imamo dobru vijest za tebe

Ako si zaboravna - imamo dobru vijest za tebe© Pexels

Dobra vijest za sve nas koje ponekad ne znamo tko nam glavu nosi...

Svi smo mi zaboravni s vremena na vrijeme, a dok ti neki mogu reći kako je to znak nedostatka inteligencije - zaboravnost je zapravo dobar znak. Barem tako tvrde rezultati novog istraživanja provedenog na Sveučilištu Toronto.

Jedan od autora istraživanja, profesor Blake Richland objasnio je zašto je zaboravnost važan alat i zapravo znak inteligencije:

"Važno je da mozak zaboravi nevažne detalje i umjesto toga se fokusira na one stvari koje će pomoći donijeti odluke u stvarnom svijetu. Zamo da tjelovježba povećava broj neurona u hipokampusu, ali to su upravo oni detalji u životu koji zapravo nisu bitni i koji vas mogu sprječavati od donoošenja dobrih odluka."
 

via GIPHY

Profesor Richards je zajedno sa svojim istraživačkim timom otkrio da se pamćenje u mozgu koristi kako bi optimiziralo donošenje odluka, a to čini na način da zadržava vrijedne informacije i zaboravlja na nevažne stvari kako bi se napravilo mjesta za važnije informacije i znanja.

Oni stoga vjeruju kako je povremena zaboravnost zapravo pozitivna stvar, odnosno kada tvoj mozak zaboravi određene pojedinosti o nekom prošlom događaju, ali se i dalje sjeća one veće slike, to čini zbog toga da bolje generalizira prethodna iskustva, umjesto da pamti svaki detalj.

"Najbolja stvar u pamćenju događaja nije u pamćenju svakog detalja, jer je to nemoguće učiniti ako je vaš mozak konstantno bombardiran nekorisnim informacijama. Uvijek idealiziramo osobe koje znaju svaki detalj iz povijesti i opće kulture, ali poanta pamćenja nije u tome da ste sposobni zapamtiti tko je osvojio Wimbledon 1972.", dodaje prof. Richards. 

Stoga, ako si zaboravna - nemoj paničariti. Tvoj mozak jednostavno nema vremena zapamtiti nekorisne stvari jer je prezauzet brigom o važnim stvarima! 
 
Komentari
+2
 
reana-
  • 22.3.2019 13:20:34
  • Bodova: 19716
  • Prijavi
Voljela bi da više zaboravljam
irija
  • 22.3.2019 9:27:02
  • Bodova: 51085
  • Prijavi
Zaboravnost je znak inteligencije ima nešto u tome.Često zaboravljam,ali se brzo sjetim npr.po šta sam krenula ili šta sam trebala uzeti.Zato neke druge stvari pamtim savršeno,a htjela bi ih zaboraviti,a ne mogu.
sneki2
  • 22.3.2019 9:21:25
  • Bodova: 63671
  • Prijavi
Imam problem sa imenima ljudi. Užasno zaboravljam? I to je super? Čisto sumnjam..