Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

5. Dan mimoza - Prevencijom protiv raka vrata maternice

5. Dan mimoza - Prevencijom protiv raka vrata maternice

Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Danas, 21. siječnja, diljem Hrvatske obilježava se 5. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.  Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (19.-25. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka.

Obilježavanjem Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. U našoj zemlji oko 1.700 žena trenutačno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 100 žena na godinu umre od posljedica ove bolesti. Najčešće su oboljele žene između 35 i 49 godina života (drugi najčešći karcinom u toj dobnoj skupini). Od raka stidnice i rodnice oboljele su ukupno 82 žene, tisuće žena imale su prekancerozne promjene u PAPA nalazima a HPV uzrokuje i više od 60 vrsta genitalnih bradavica u muškaraca i žena.

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papilomavirus (HPV) i rak vrata maternice pa se čak u 99,7% slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om. Infekcija humanim papiloma virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Smatra se da će u tijeku spolno aktivnog razdoblja života i do 70% populacije imati šansu zaražavanja barem jednim tipom humanog papiloma virusa.


Prevencijom protiv raka vrata maternice

Kako se rak vrata maternice neće razviti bez prisutnosti virusa HPV-a, cijepljenje protiv humanog papiloma virusa bi trebalo spriječiti razvoj raka vrata maternice. Danas su dostupna dva cjepiva koja bi zaštitila žene od 2 najučestalija tipa HPV-a, tip 16 i 18, koji uzrokuju oko dvije trećine slučajeva raka vrata maternice i mnoge nepravilne nalaze Papa testa. Osim toga, jedno od cjepiva također sprečava infekcije HPV-om tipova 6 i 11 koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica.

Postojeća cjepiva su se pokazala izrazito sigurnima i vrlo učinkovita u sprječavanju infekcije HPV-om tipova za koje su namijenjena i nešto slabije štite od nekoliko drugih tipova HPV-a. Međutim, ova cjepiva ne štite od svih tipova HPV-a koji su povezani sa razvojem raka vrata maternice tako da probir ostaje i dalje najvažniji način zaštite od raka vrata maternice kojega mogu uzrokovati i drugi tipovi HPV-a.

Oba cjepiva dizajnirana su prije svega tako da spriječe prvobitnu infekciju HPV-om i najdjelotvornija su kod žena koje još nisu bile izložene infekciji, a to je najčešće u adolescentnoj dobi prije prvih spolnih odnosa. Provođenje školskog programa cijepljenja svih djevojčica važna je nacionalna strategija kontrole raka vrata maternice.

Muškarci također mogu biti zaraženi HPV-om i prenijeti ga svojim partnericama. U tijeku su istraživanja koja će utvrditi učinkovitost sprječavanja infekcije i nastanka bolesti kod muškaraca.

Cijepljenje protiv HPV-a važan je napredak u borbi protiv raka vrata maternice. Zajedno, organizirani program probira raka vrata maternice i cijepljenje protiv HPV-a pružit će najučinkovitiju zaštitu protiv raka vrata maternice.

U Hrvatskoj, djevojke i žene se mogu cijepiti protiv HPV-a prema osobnom nahođenju.

Probir na rak vrata maternice

Rak vrata maternice nastaje kada su stanice vrata maternice zaražene s jednim ili više visokorizičnih tipova HPV-a koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica koje se polako razviju u rak. Probir se koristi da se otkrije kod kojih žena postoje te nepravilne stanice, dok su još u ranoj fazi kada ih se može lako ukloniti tako da se ne razviju u rak.

Tko bi trebao biti testiran?

U Hrvatskoj, probir na rak vrata maternice se preporuča gotovo svim spolno aktivnim ženama, te ženama poslije menopauze koje nisu više spolno aktivne. Ako niste sigurni trebate li se testirati, obratite se svom liječniku koji će vas savjetovati.

Koliko često bi se trebalo testirati?

U Hrvatskoj nema programa probira, međutim bilo bi najbolje učiniti redovni Papa test kako slijedi.

Dob        Učestalost
25           u roku od 3 godine nakon prvog spolnog odnos
25 - 49    jednom svake 3 godine
50 - 64    jednom svake 5 godina
65+         samo one žene čiji su nalazi bili loši u zadnjem testiranju

Što trebate učiniti?

Zakažite pregled kod svog ginekologa primarne zdravstvene zaštite. Pregled bi se trebao obaviti sredinom menstrualnog ciklusa, otprilike 2 tjedna nakon završetka zadnje menstruacije. Trebali bi:
 • izbjegavajte korištenje bilo kakvih lijekova u rodnicu 2 dana prije pregleda
 • izbjegavati spolni odnos noć prije pregleda.
Ove mjere predostrožnosti će pomoći da razmaz obriska vrata maternice bude ispravan i da ne morate dolaziti na ponovno testiranje.

Da bi vas pregledao liječnik će vas zamoliti da legnete na stol i pažljivo će vam umetnuti instrument (koji se zove spekulum) u rodnicu. Za većinu žena ovaj postupak nije bolan, iako to može biti nelagodno ako ste jako napeti.

Spekulum omogućava liječniku da jasno vidi vrat maternice i prikupi uzorak stanica malom četkicom ili lopaticom. Uzorak će biti poslan u laboratorij, gdje će biti ispitan da se vidi ima li nepravilnih stanica. Nađu li se nepravilne stanice, procijenit će se stupanj promjena i nalaz poslati vašem liječniku.


Probirni testovi

Postoji nekoliko različitih testova koji se koriste za probir raka vrata maternice:

1. Obrisak vrata maternice
 • tradicionalna citologija
 • tekućinska citologija (LBC - Liquid Based Cytology)
Imate nepravilni rezultat testa?

Većina citoloških nalaza su uredni, ali neki nisu. Ako imate abnormalan nalaz, to jednostavno znači da su neke promijenjene stanice vrata maternice pronađene u Papa razmazu. Obično se radi o blagim nepravilnostima i ne znače da imate rak. Doista, mnoge žene s nepravilnim citološkim nalazom ne trebaju nikakvo liječenje. Međutim, neke će trebati liječenje i sve žene sa nepravilnim rezultatima Papa testa bi trebalo pomno pratiti kako bi se smanjio rizik od razvoja raka vrata maternice.

Biti upućen na kolposkopiju?

Kolposkopija je jednostavan postupak koji liječniku omogućuje da temeljitije pregleda vrat maternice i otkrije moguće nepravilne promjene na vratu maternice.

Kolposkopski pregled sličan je uzimanju uzorka za Papa-test, osim što se za pregled koristi poseban mikroskop koji se naziva kolposkop. To nije ništa neugodnije od Papa-testa jer kolposkop ostaje izvan rodnice.

Da bi se obavila kolposkopija, morate leći na leđa na poseban stol, u položaju sličnom onom za Papa-test. Liječnik će u rodnicu pažljivo uvesti spekulum da bi jasno vidio vrat maternice. Katkada se uzme i uzorak za Papa-test. Nakon toga će se izvana, kolposkopom, pregledati rodnica. Potom će na vrat maternice nanositi različite tekućine, koje omogućavaju da se lakše uoče nepravilna područja.

Ako se kolposkopijom ništa ne nađe, što što će potom uslijediti ovisi o nalazu obriska uzetog s vrata maternice. Liječnik će vam objasniti mogućnosti koje su na raspolaganju.

Ako se kolposkopijom utvrde teške promjene, liječnik će vam uzeti mali uzorak tkiva (biopsija) promijenjenog područja vrata maternice da provjeri je li potrebno liječenje ili nije. Ponekad, ako ste bili upućeni na kolposkopiju zbog srednjih ili teških nepravilnosti, moguće je da vam se ponudi liječenje što prije. Vaš liječnik će vam objasniti prednosti i mane potrebnog liječenja.
 
Komentari
+2
 
oprezna
 • 25.1.2020 21:02:36
 • Bodova: 143024
 • Prijavi
Ne mogu editirati prethodni komentar , pogrešno sam stisnula " dodaj" ...Članak je odličan , iako "stara ekipa" nije autor članka , dali su si truda , objavili dobar poučan tekst na samo jednoj strani i grijeh bi svake od nas bio ne pročitati ga do kraja ....
oprezna
 • 25.1.2020 20:58:43
 • Bodova: 143024
 • Prijavi
Odličan i poučan članak ....čestitke "staroj ekipi"
zaks
 • 21.1.2012 8:24:38
 • Bodova: 926
 • Prijavi
odavno je poznata stara izreka ili poslovica: "Bolje spriječiti, nego liječiti", samo što većina nas ne razmišlja o tome dok se osjećamo zdravo, poletno i energično, a kad nas svlada bolest ustvari shvatimo da je zdravlje i prevencija jedini put i način za pravilan život koji nam omogućuje da doživimo duboku starost