Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

10 najboljih metoda za prevenciju raka dojke

10 najboljih metoda za prevenciju raka dojke

Postoji mnogo načina na koji si sami možemo pomoći u prevenciji ove zloćudne bolest

Rak dojke je,  uz rak pluća, jedan od najčešće dijagnosticiranih karcinoma kod žena. Jedna od osam žena dobit će rak dojke u toku života. I iako ima određenih faktora rizika koje ne možemo promijeniti, postoji mnogo načina na koji si sami možemo pomoći u prevenciji ove zloćudne bolesti.

1. Preskočite tu čašicu alkohola
Istraživanja su utvrdila da žene koje piju alkoholna pića imaju veću šansu da dobiju rak dojke. Koliko je previše? Na temelju istraživanja, žene koje konzumiraju 2 do 5 pića dnevno imaju oko 1 i pol puta veći rizik od žena koje ne konzumiraju alkohol.

2. Ostavite se pušenja
Iako nije bilo izravne veze između pušenja i raka dojke, studije sugeriraju da pušenje u ranoj dobi može povećati rizik. I ne samo rizik za rak dojke, već je pušenje definitivno faktor rizika i za rak pluća.

3. Više fizičke aktivnosti
Fizička aktivnost može smanjiti rizik od raka dojke. Studije koje je provela Women's Health Initiative otkrile su da su žene koji su hodale žustro 1,25 - 2,5 sati tjedno smanjile rizik od raka dojke za 18 posto. Uz to, vježbanje ne znači nužno trčanje ili posjećivanje fitness centra – i pješačenje i kućanske aktivnosti se broje.

4. Budite svjesni povijesti raka dojke u svojoj obitelji
Postojanje slučajeva u raka dojke u obitelji. Ako je žena u vašoj obitelji imala rak dojke,  recite to svom liječniku. Istraživanja su utvrdila da rak dojke može biti genetski uzrokovan. No, imajte na umu da samo zato što su vaša baka, majka ili sestra imale rak dojke, to ne znači da ćete ga i vi dobiti. .

5. Izbjegavajte hormonske nadomjesne terapije ako je moguće
Studije su pokazale poveznicu između dugotrajnije hormonske nadomjesne terapije (HRT - hormone replacement therapy) i raka dojke, a jedno istraživanje je potvrdilo da kombinacija estrogena i progesterona povećava faktor rizika. Pet godina nakon prestanka terapije faktor rizika pada. Uz to, radi terapije mamografije su manje učinkovite. Ako vam je potrebna hormonska nadomjesna terapija, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim rizicima za vas.

6. Radite samoprovjeru grudi svaki mjesec.
Samoprovjera grudi svaki mjesec ne može smanjiti rizik od razvoja raka dojke, ali može pomoći otkriti ga ranije. Što se rak dojke ranije uoči to je manje agresivno liječenje.

7. Održavajte svoju tjelesnu težinu, ili smršavite ako imate previše kila
Istraživanja pokazuju da prekomjerna tjelesna težina ili pretilost (pogotovo ako ste izašli iz menopauze) povećava rizik, pogotovo ako ste se udebljali u odrasloj dobi. Znamo da estrogen ima veliku ulogu u razvoju raka dojke. Masno tjelesno tkivo sadrži male količine estrogena i može povećati rizik. Studija sa Sveučilišta u Teksasu objavljena u ožujku 2008. godine je pokazala da pretile i predebele žene imaju nižu stopu preživljavanja i veće šanse da bolest bude agresivna od žene prosječne težine.

8. Nemojte zaboravljati na mamografiju - to nije izbor.
Kao i samopregled dojke, mamografija neće spriječiti razvoj raka dojke, ali može ranije otkriti rak.

9. Imajte djecu ranije i više djece, ako je moguće
Ne rađanje djece ili rađanje prvog djeteta nakon 35-te povećava rizik. Na primjer, žena koja je iznosila prvu trudnoću prije 20-te godine života ima upola manji rizik razvijanja raka dojke od žene koja je prvi trudnoću iznosila nakon 30-te godine. Isto tako, rizik od raka dojke smanjuje se s brojem rođene djece. Žene koje su rodile pet ili više djece imaju upola manji rizik od osoba koje nisu rodile. I žene s preeklampsijom imaju manji rizik.

10. Uzmite u obzir dojenje
Znanstvenici vjeruju da mjeseci bez mjesečnice tijekom trudnoće i dojenja mogu smanjiti rizik od raka dojke. To prate podaci koji pokazuju da rana menopauza također smanjuje faktor rizika.
 
Komentari
+2
 
Moderator
-ela-
  • 10.10.2011 17:08:02
  • Bodova: 39986
  • Prijavi
Nightwish slažem se s tobom,svaka žena je priča za sebe,tako i rak dojke.
nightwish
  • 10.10.2011 12:01:02
  • Bodova: 402
  • Prijavi
Ni malo se ne slažem sa napisanim člankom.. Moje obje bake koje u životu kap alkohola nisu popile, niti zapalile cigaretu, a dnevno se kretale i bile aktivne više od 8h ( rad na njivi, u kući, briga oko djece) su obolile , jedna od raka dojke( na sreću još je živa) dok druga od raka pluća i sa 37 god je preminula..