Žene – žrtve nasilja u porodu

Žene – žrtve nasilja u porodu

Kako poboljšati tretman rodilja u hrvatskim rodilištima?

“Nimalo nemam osjećaj da sam bila glavna akterica cijele priče, nego sam se osjećala kao jedna u nizu koja će to odraditi i iza nje dolazi druga koju treba poroditi.“

„Nisam imala dojam da rađam, nego da me porađaju opstetičari i babice. Mijenjanje položaja tijekom trudova svodilo se na okretanje s leđa na bok. Ono što me smetalo je osjećaj da sam na traci, i da je glavni cilj porod obaviti što brže (trip, epiziotomija, kiretaža) ne prateći prirodni tijek.“

„Ako krene po zlu i želite znati što se događa, ne dobivate nikakve odgovore ili samo vrlo općenite – kao da ste retardirani ili polupismeni pa s vama ne treba niti razgovarati - kao niža vrsta.“.

„Također me smeta ponašanje nekih liječnika prema meni kao prema inventaru odnosno objektu koji nema svoju glavu, te način komunikacije. Nitko me nije pitao ništa u vezi ijednog zahvata koji je na meni obavljen. Kad sam ja postavila neko pitanje, neki su se znali čak nervozno obrecnuti na mene, da što kao postavljam pitanja kad nisam stručna, tako da sam brzo odustala od toga. Preživjela sam samo čekajući dan kada ću ići kući.“

Ovo su neka iskustva žena iz hrvatskih rodilišta, koja je prikupila udruga Roda, a koja zorno ilustriraju diskriminirajući tretman žena te nepoštivanje njihovih prava u rađaonici. Tu osjetljivu temu Roda je aktualizirala na okruglom stolu, nedavno održanom u Hrvatskome saboru, pod nazivom „I nasilje u porodu je nasilje nad ženama”. Potaknute brojnim iskustvima žena, sve glasnijim inicijativama u svijetu i činjenicom da taj oblik nasilja do sada nije prepoznat niti imenovan, željele smo upozoriti na svakodnevna kršenja temeljnih ljudskih prava, diskriminaciju te verbalno i fizičko nasilje u rodilištima koje se skriva iza bolničkog protokola, poručuju članice udruge Roda.

Rodilište - prijatelj majke

Članica udruge Roda Branka Mrzić Jagatić naglašava važnost prepoznavanja oblika verbalnog i fizičkog nasilja, ali i edukacije svih uključenih u skrb trudnica i rodilja o njihovim pravima. Navela je podatke dobivene iz hrvatskih rodilišta (o rutinskim intervencijama, zabrani ulaska pratnje, prisiljavanju na ležeći položaj, o uskraćivanju vode i hrane tijekom poroda i dr.) a koji, na žalost, svjedoče o tome da cijeli sustav ne prepoznaje potrebe i prava rodilja već ih smatra bolničkim protokolom. Ipak, postoji nada da će provedba inicijative Rodilište-prijatelj majke koju priprema UNICEF, donijeti željene promjene.

Na skupu je govorila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić  koja je upozorila na važnost suzbijanja svake pojave diskriminacije i na prava žena koja proizlaze iz zakona Republike Hrvatske, Europske konvencije o ljudskim pravima i Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima. Također, navela je primjer Venezuele koja je u svoje zakonodavstvo ugradila odredbu o kažnjavanju pojave nasilja u porodu.

Marica Mirić, koordinatorica Mreže žena s invaliditetom kao jedan od problema navela je i to da se od najranije dobi tu skupinu žena ohrabruje da ne postanu majke umjesto da im se pruži potrebna podrška i pomoć. Poseban problem za tu skupinu žena predstavlja neprilagođena oprema u ginekološkim ambulantama i neupoznatost osoblja sa specifičnostima različitih dijagnoza zbog kojih su i potrebe žena drugačije. Naglasila je kako je ženama s invaliditetom važna uloga pratnje na porodu te da žene u rodilištima uglavnom imaju dobra iskustva, jer je zbog njihova invaliditeta osoblje u rodilištima svjesnije njihovih potreba.   

Što institucije mogu napraviti da se spriječi diskriminacija u rodilištima?

Odvjetnica Ines Bojić pobrojala je zakone koji ženama jamče zaštitu njihovih prava i koji bi trebali omogućiti svim rodiljama mogućnost informiranog pristanka ili odbijanja postupaka i intervencija. Spomenula je i slučaj Ivana Pojatine koja je uputila tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog nemogućnosti dobivanja stručne skrbi tijekom poroda kod kuće. Etnologinja i sociologinja Željka Jelavić podsjetila je da živimo u patrijarhalnom društvu u kojem su rodilišta jedan od najjačih bastiona patrijarhata. Ukazala je na apsurd stanja u našem porodništvu gdje su muškarci preuzeli vlast i kontrolu nad porodom iako je porod kao najveća biološka razdjelnica između muškaraca i žena oduvijek bio „ženski posao”.

Primalja Erika Spirić iz Varaždina prisjetila se početaka svojega primaljskoga puta dok su primalje još bile prepoznate kao bliska podrška ženama tijekom poroda. Sve većom uporabom tehnologije primalje su polako postajale asistentice liječnicima u porodu. Tome je pridonijela i nemogućnost edukacije primalja. Vremena se polako mijenjaju iako je još dalek put do kontinuirane primaljske skrbi tijekom trudnoće, poroda i babinja kakvu mnoge žene žele.

Studentica Fakulteta političkih znanosti Nina Juretić prezentirala je svoj rad na temu stvaranja javne politike asistiranog kućnog poroda u Hrvatskoj. Napomenula je da u Hrvatskoj ne postoji niti jedan zakon ili akt koji izričito zabranjuje kućni porod, ali zato postoji više zakonskih odredbi koje predstavljaju izvrsne temelje za zakonsku regulaciju kućnog poroda.
 

Kako poboljšati položaj rodilja?

Okrugli stol zaključen je navođenjem nekoliko aktivnosti koje je potrebno provesti kako bi hrvatska rodilišta postala mjesta nulte tolerancije na nasilje. To su:
 • edukacija trudnica i njihovih partnera, ali i svih uključenih u skrb žena tijekom trudnoće i poroda s ciljem prepoznavanja oblika verbalnog i fizičkog nasilja
 • potrebna je kampanja kojom bi se senzibilizirala i educirala javnost o ovom problemu
 • žene treba informirati o njihovim pravima i mogućnostima
 • posvetiti posebnu pažnju osjetljivim skupinama žena
 • prilagoditi zakonodavni okvir potrebama trudnica i rodilja
 • nužna je edukacija o ravnopravnosti spolova od najranije dobi
 • svakako treba jačati ulogu primalja u skrbi trudnica i rodilja
 • nedostaje razvoj potrebnih javnih politika vezanih uz mogućnost odabira mjesta i okolnosti poroda.

Povelja o pravima žena i primalja

Svjetsko udruženje primalja smatra da kao osnovno pravo žena diljem svijeta treba biti priznato slijedeće:

1. Svaka žena tijekom porođaja ima pravo na skrb neovisne i kompetentne primalje.
2. Svako novorođenče ima pravo na zdravu i dobro informiranu majku.
3. Svaka žena ima pravo biti poštovana kao vrijedna i značajna osoba.
4. Svaka žena ima pravo na sigurnost vlastita tijela.
5.  Svaka žena ima pravo biti oslobođena bilo kakvog oblika diskriminacije.
6. Svaka žena ima pravo na najsuvremenije zdravstvene informacije.
7. Svaka žena ima pravo aktivno sudjelovati u donošenju odluka o zdravstvenoj skrbi koja joj se pruža i dati informirani pristanak.
8. Svaka žena ima pravo na privatnost.
9. Svaka žena ima pravo izabrati mjesto poroda.
 
(M.G.)
Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Tom Clare / FreeDigitalPhotos.net
 
Komentari
+2
 
dana-ana
 • 31.8.2016 5:49:34
 • Bodova: 15866
 • Prijavi
Danas su nam u bolnicama ostali samo oni najgori,sestre,doktori,babice i ostali,jer svi oni koji su znali raditi svoj posao,na zalost,otisli su van.Ovo se odnosi na sve odjele,vecina njih je neljubazna.
dunja55
 • 26.2.2013 14:09:59
 • Bodova: 3
 • Prijavi
Ja samo evo imam pohvalu na riječko rodilište, rodila sam 2 puta i imala sam super babice,ali doktori nisu baš previše bili uključeni,jedino na kraju vide ako trebaju šivati ili ne. A što se tiče sestara kada sam ležala,bilo je svakakvih,pretežno su bile ok,ali bila je jedna super sestra koja mi je objasnila kako dojiti dijete bez boli i stvarno svaka joj čast! Tako das mislim zavisi kakve sestre potrfiš,a njima je ionako smjena svakih 12 sati. Pozdrav!
lala6
 • 24.2.2013 14:58:24
 • Bodova: 11248
 • Prijavi
Mogu samo rec da kad sam bila trudna pripremila sam se da med. sestre jednostavno nisu ljubazne. Imam srecu da babice kad sam rađala su bile ok i brzo sam rodila za sat vremena tako da od bola ih nisam vidjela ni cula haha. Ali kad su me odveli u sobu med. sestre su koma primjer zamolila sam ih da mi donesu casu vodu donijele su stavili na stol i rekle sama se digni po to. MOLIM??? nisam vjerovala rodila sam prije sat vremena bila sivana ona meni kaze digni se sama po to, fuj. Isto tako tjerale su me na wc a nije mi se islo rekla sam im da mi se vrti rodila sam pobogu pusti me da lezim!!! Ne moras setat bar do wc. Zasto???? Da mi noge ne zastekaju sta??? Uzas tako sam se ja snjima naterivala 3 dana i otisla kuci. Nije u redu zene dođu rađat boli ih pa budi prema njima normalna nitko ne trazi od njih da nas paze ko mame i tate paze ali budi dobra samo se to trazi. Strasno
Moderator
loknica
 • 10.2.2013 20:09:27
 • Bodova: 19051
 • Prijavi
 Strašno, svakavih ružnih priča ima  Iz moje okoline sam čula svakavih priča i iskustava, što dobrih što loši, i stvarno mi žene moramo svašta proći .. Poroda se ne bojim, ne može me ništa obeshrabriti jer mi je prvenstveno najvažnije da jednog dana rodim živo i zdravo djete, ta želja je jača od svega a muž ide samnom u rodilište Odličan članak i inicijativu svakako podržavam :))
sanja.pentavec
 • 10.2.2013 19:09:56
 • Bodova: 761
 • Prijavi
porodila sam se u vinogradskoj,derala sam se iz sveg glasa al doktori i babica su bili fini i kulturni objasnjavali su mi da se ne derem jer samo sebii stetim jer gubim zrak al na fin i kulturan nacin... svakapohvala doktoru i babici jer su mi omogucili da mi porod prode sto prije dali su mi vode , na pocetku sam jos i smjela sam na wc jer sam jako dugo bila u boxu pa se sve malo oduzilo al svaki moment me je neko obavjestavo sta se desava kolko sam otvorena oko kolko cemo na porod i sve sto me je zanimalo su mi odgovorili zato same pohvale .... iako znam da mnogo zena ima jako tezak porod i da se nekad babice ponasaju kao da ste na traci ali ljudi moji kad oni imaju deset poroda jedan za drugim i oni puknu i nemogu bit prema svima nasmjeseni nazalost...
bluewings
 • 30.1.2013 12:12:49
 • Bodova: 1112
 • Prijavi
Dali je netko bio u KBC-u Osijek??? i KBC Našice?? Kakva iskustva imate iz te bolnice
alba
 • 23.1.2013 22:15:57
 • Bodova: 3482
 • Prijavi
Prvi porod-bila mi je prisutna mama, med.sestra po struci, išlo je brzo, bio je porod inducirani, ali imao je doktor pravo što me naručio jer je taj dan kad sam rađala-kad su mi prokinuli vodenjak, plodna voda bila zelena. Beba je bila velika,4200g i 53cm, ali porod nije bio tako strašan i išlo je brzo. Primalje su bile ok, ljubazne i brižne. Drugi put išla sam sama, sve je išlo prirodno, bez dripa, jedino su mi opet prokinuli vodenjak, opet je išlo brzo i makar je beba bila manja (3500g,52cm), bilo je puno bolnije. Kad sam imala pratnju, oko mene je bilo primalja i doktora i svih živih, a kad sam bila sama porodila me jedna jedina žena-primalja. Nije bila bezobrazna, ali je bila dosta ravnodušna i stroga, mene je strašno boljelo i vikala sam a nju je to smetalo pa me opominjala i govorila da zatvorim usta, sad mi je to smiješno kad se sjetim, ali ja to nisam mogla. Na svu sreću, rodila sam brzo, tako da nisam dugo vikala, recimo nekih 5-6 puta i to je bilo to. Čula sam i ovdje pročitala puno gore priče od svoje, ja sam dobro prošla. Ali gore od svega bilo mi je ponašanje cijelog med.osoblja kad sam prvi put rodila i imala problema s dojenjem. Molila sam ih i plakala po cijele noći da mi pokažu kako, mali nije znao sisati, sve dok mi se nije sve upalilo, pa sam opet plakala i molila ih da mi pokažu kako se izdojiti... uzalud, nisu imale vremena. Drugi put su bile sestre stvarno dobre, sva tri dana i noći pokušavale zajedno sa mnom sve dok nije napokon prihvatio sisu. Danas se rodilišta hvale nazivima "Prijatelj djece", a zar ne bi rodilište trebalo biti i "prijatelj majki"?
aquila
 • 23.1.2013 12:13:39
 • Bodova: 2828
 • Prijavi
xya, da u tvome slučaju doktori nisu inducirali porod netom poslije termina i nisu svakodnevno snimali ctg i gledali plodnu vodu, a danas se to sve radi, no to sad kao po modernom opet nije dobro - ma tko bi svima ugodio! Uglavnom, ja sam tri puta rodila inducirano, jer prirodnih trudova nema , a beba počne kakati u vodu ( piškenje je ok jer je urin sterilan). Voljela bih da sam rodila prirodno, ali više od toga volim da su mi djeca zdrava!!! Moje hvala doktorima i babicama!!!
xya
 • 22.1.2013 9:59:48
 • Bodova: 1
 • Prijavi
evo da se ja nadovezem na temu. moja majka mi je pricala kako sam ja rodjena. termin je bio 01.02 rodjena sam 17.02. 15.02 je bila na pregledu u Vinogradskoj bolnici te je bila rasirena 4 cm.. samo su joj trebali dat trip i ja vani za pola sata koliko sam mala bila, ali ne odite doma dobit cete trudove preko vikenda. na dan mog poroda ujutro nisam igrala "nogomet", kako to moja mama kaze, i otisla je u bolnicu jer je skuzila da nesto nije uredu. odmah na hitni carski rez i tjt. ispalo je da sam polako pocela disati u njezinom trbuhu.pisati i kakati u plodnu vodu i naravno sve je to islo nazad u mene kroz usta . da sam ostala 2 sata dulje ugusila bih se. to je neodgovornost doktora. moja majka je jos godinu dana poslije slusala da cu bit retardirana , imat tikove i neznam kaj sve ne a na kraju sam ispala totalno dobra .. :)
najla
 • 21.1.2013 20:18:24
 • Bodova: 695
 • Prijavi
Ja sam imala super porod,svakom bih ga pozeljela i odlicnog doktora,ali mogu da zamislim kako je onim zenama koje takvo nesto uzasno prodju.Kad dodjes da se porodis i budu jako ljubazni s tobom strah je a kad nisu mogu da zaslim kako je  .