Zanimljive stvari o trudnoći koje možda nisi znala

Zanimljive stvari o trudnoći koje možda nisi znala© Unsplash

Jesi li znala da bebe plaču i mokre čak i dok su u majčinoj utrobi?

Trudnoća je blaženo, ali i prilično zastrašujuće stanje, osobito kada je žena trudna po prvi put. Postoje mnoge stvari o trudnoći koje nas fasciniraju, ali i one kojih uopće nismo svjesni. I dok su simptomi zajednički svim trudnicama te o njima često govorimo, postoje i oni manje poznati.  
Primjerice, jesi li znala da bebe i u trbuhu plaču i mokre? Ili, da se stopalo žene u trudnoći može znatno povećati zbog viška tekućnine? Takve i mnoge druge zanimljivosti o trudnoći otkrivamo ti u nastavku.
 
Maternica se znatno povećava
 
Liječnici su otkrili kako se maternica kod trudne žene može povećati i do 500 puta. To bi značilo da se rasteže od veličine naranče do veličine lubenice.


(Foto: Pixabay)
 
Stopalo se može povećati
 
Studije su pokazale da se tijekom trudnoće ženino stopalo može povećati za jedan broj i to zbog viška tekućine i zadržavanja vode u tijelu. Prema istraživanjima, to se događa kod čak 30 do 60 posto trudnica.
 
Beba će mokriti
 
Bebe čak i dok su u majčinoj utrobi proizvode urin. To se može dogoditi već u 5. tjednu gestacije. Pitaš se kamo onda taj urin ide? Liječnici kažu da ga bebe zapravo progutaju zajedno s tekućinom koja se nalazi u maternici.
 
Plač bebe može potaknuti laktaciju
 
Laktacija je izlučivanje mlijeka iz žlijezdanih stanica mliječne žlijezde, a brojne su studije pokazale da se ta reakcija kod trudnica i mama može pojaviti u trenutku kada dječji plač. Plač se ne mora odnositi nužno na njihovo dijete. Čak i ako čuje plač drugog djeteta, trudnica može početi izlučivati mlijeko. To je prirodna reakcija.


via Giphy
 
Bebe plaču i dok su u maternici
 
Liječnici su primijetili prilikom ultrazvuka da bebe ponekad plaču i dok su u utrobi, a kasnije se čak mogu i nasmijati te napraviti druge izraze lica. Ponekad zijevaju i sišu prst.
 
Mirisi su intenzivniji
 
Iako nema znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili ovu tvrdnju, mnoge su žene otkrile kako tijekom trudnoće imaju mnogo jači njuh.
 
Bebe osjećaju okus hrane
 
Kod mnogih žena u trudnoći se javlja žudnja za određenom hranom. Beba već oko 20. tjedna počinje osjećati okuse hrane koje žena jede, ali i mirise.
 
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 28.3.2020 17:14:20
  • Bodova: 50861
  • Prijavi
Baš zanimljivo.