Zakonska prava trudnica i rodilja

Zakonska prava trudnica i rodilja

Dopušten otkaz trudnici ako tvrtka ide u likvidaciju

Koja su prava trudnica, jesu li zaštićene od otkaza, od premještaja na druge, slabije plaćene poslove? Što je u odnosu na dosadašnju praksu promijenio novi Zakon o radu koji je na snazi od ovoga ljeta? U raspravu o Zakonu o radu, oko kojega su se u višemjesečnim pregovorima iscrpljivali predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata, uključile su se i ženske udruge koje su upozorile na rješenja koja će štetiti položaju trudnica i rodilja kod poslodavca.

Kada je dopušten otkaz trudnici?

Zakonom se promijenilo dosadašnje rješenje koje nije dopuštalo otkaz trudnici u slučaju da tvrtka odlazi u likvidaciju. Što je od ljeta na snazi? Novi zakon ne sprječava mogućnost otkaza trudnici, odnosno rodilji u slučaju da poduzeće odlazi u likvidaciju. Također se u razloge za prestanak ugovora o radu uključuje smrt poslodavca (fizičke osobe) ili prestanak obrta po sili zakona, odnosno brisanje trgovca pojedinca iz registra u skladu s posebnim propisima članak 34. kaže: „Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.“ 

No, stavak  4. istog članka omogućio je da trudnica zbog likvidacije tvrtke ipak dobije otkaz. „Ugovor o radu osobe iz stavka 1. ovoga članka, tijekom provedbe postupka likvidacije može se otkazati zbog poslovno uvjetovanih razloga.

Zabrana nejednakog postupanja

Zakonom o radu propisana je zabrana nejednakog postupanja prema trudnicama koje su u radnom odnosu. Poslodavac ne smije tražiti bilo kakve podatke o trudnoći niti smije uputiti drugu osobu da ih traži, osim ako radnica osobno zahtijeva određeno pravo predviđeno zakonom ili drugim propisom radi zaštite trudnica. Poslodavac ne smije odbiti niti zaposliti ženu zbog njezine trudnoće, niti joj zbog trudnoće, rođenja ili dojenja djeteta u smislu posebnog propisa smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu pod nepovoljnijim uvjetima.

Pravo povratka na isto ili slično radno mjesto

Do sada je  trudnicama i rodiljama bilo omogućeno da se nakon porodiljnog vrate na isto ili slično radno mjesto. No, u novom Zakonu o radu u članku 36. otvorena je mogućnost da „ako je prestala potreba za obavljanjem poslova koje je radnik obavljao prije, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije korištenja toga prava.

Pravo radnika da otkaže ugovor o radu

I trudnica može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom. Prema članku 35. Zakona o radu, „ radnik koji koristi pravo na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, rad s polovicom punog radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust trudnice ili majke koja doji dijete, te dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju ili kojem ugovor o radu miruje do treće godine života djeteta, može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom. Ugovor o radu može se otkazati najkasnije petnaest dana prije dana na koji je radnik dužan vratiti se na rad. Trudnica može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom.

Ženama teže zadržati posao u trudnoći

Iz Ženske fronte upozoravano je tijekom rasprave o novom Zakonu o radu da bi zapošljavanje putem ugovora na određeno vrijeme moralo biti izuzetak, a ne praksa. Takvi ugovori trudnicama dodatno otežavaju položaj, s obzirom da ih poslodavci nakon isteka ugovora nisu dužni zadržati na radnom mjestu. Samo u 2012. godini 92 posto novopotpisanih ugovora bili su ugovori na određeno vrijeme.

Prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova oko 90 posto  novozaposlenih žena radi na određeno vrijeme. Od 414 sudionica istraživanja koje su na tržištu rada doživjele jednu od dvije vrste istraživanih oblika spolne diskriminacije (temeljem trudnoće i temeljem svojih obveza prema djeci), najveći broj njih (34,1 %) suočio se sa neproduživanjem ugovora o radu. Čak 21,2 % njih je dobilo otkaz, dok ih je 16,4 % premješteno na lošije radno mjesto pokazuju rezultati istraživanja o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada.
 
Rodiljni dopust

Rodiljnim se dopustom radnica može početi koristiti 45 dana prije očekivanoga poroda i do godine dana djetetova života. Dan očekivanog poroda utvrđuje ginekolog i prema tom datumu određuje se i početak rodiljnog dopusta. Trudnica može raditi sve do 28 dana prije planiranog termina porođaja, no nakon toga Zakon je obvezuje na rodiljni dopust. Obvezni rodiljni dopust traje do navršenih šest mjeseci djetetova života.

Ako se žena želi ranije vratiti na posao, to ne može prije isteka 42 dana od porođaja. Vrati li se ranije na posao, mora odnijeti potvrdu o ponovnom početku rada u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ako je porod bio prije termina, rodiljni dopust produžuje se za onoliko dana koliko je dijete ranije rođeno. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete može se koristiti rodiljnim dopustom do navršene treće godine djetetova života.

Djetetov otac pravom na rodiljni dopust može se koristiti protekom obveznog rodiljnog dopusta do 6 mjeseci djetetova života, te iznimno nakon isteka 42 dana od poroda. Ako se djetetov otac koristi pravom na rodiljni dopust u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust produžuje se za još dva mjeseca.

Rodiljne naknade

Zaposlene majke tijekom rodiljnog dopusta imaju pravo na naknadu plaće što je isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Naknada plaće dobiva se mjesečno na tekući račun u banci. Naknada za obvezni rodiljni dopust do šest mjeseci djetetova života je delimitirana i utvrđuje se na osnovu prosječnog iznosa plaće koja je trudnici isplaćena u posljednjih šest mjeseci. To znači da na rodiljnom dopustu prvih šest mjeseci primate iznos jednak prosjeku vaših šest posljednjih plaća. Za rodiljni dopust od šest mjeseci do jedne godine djetetova života naknada se određuje u rasponu od 1.663,00 do 2.500,00 kuna, što ovisi o visini naknade koja je bila isplaćivana u periodu do šest mjeseci starosti djeteta. Za nezaposlene majke visina novčane naknade iznosi 1.663,00 kuna.

(M.G.)
 
Komentari
+2
 
romibut
 • 30.10.2015 23:52:49
 • Bodova: 4068
 • Prijavi
Evo friško, meni poslodavac nije produžio ugovor, a na komplikacijama sam i sa d spadam na 1600kn porodiljne naknade kad rodim, pa ti imaj više djece od jedno-dvoje
lana010
 • 15.11.2014 6:47:06
 • Bodova: 17529
 • Prijavi
Trudnica može dobiti otkaz ako s poslodavcem ima sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, posebice ako je zamjena za drugu osobu, čak i prije povratka na rad te druge osobe. Naime, prvim danom njene privremene nesposobnosti za rad, ona nije više ne poštiva pravila ugovora o radu na određeno vrijeme, i poslodavac joj može dati otkaz.
anna-herman
 • 1.11.2014 22:06:47
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Hjoooooooj... Žene, čitajte zakone, pratite sve živo, informirajte se što više, ne dajte da vas zeznu ni poslodavci, ni HZZO, ni netko treći... Ali, ako se same ne pobrinete za sebe, neće nitko. Ja sam protekla dva mjeseca sva u "kopanju" i čitanju zakona, pisanju zadataka koje sam morala i koje tek trebam obaviti, provela na telefonu xy sati samo da potvrdim pročitane informacije i doživjela (opet) da mnogo toga ovisi o određenom službeniku - netko će vam dati informacije, nekome je u interesu da vam ih prešuti. Trebate obratiti pažnju i kod otvaranja rodiljnog dopusta (pogotovo ako ga planirate produžiti nakon mjeseci), a o prijavi djeteta nakon rođenja da ne govorim. Pripremite si masu dokumenata (svojih i partnerovih), djetetovih, kopija, trpljenja, živaca i vremena - ukratko - puuuuuuuuuno papira radi dobivanja novih papira. Ma, "živjela" naša administracija...
malajasmina
 • 1.11.2014 11:04:11
 • Bodova: 36512
 • Prijavi
"Djetetov otac pravom na rodiljni dopust može se koristiti protekom obveznog rodiljnog dopusta do 6 mjeseci djetetova života, te iznimno nakon isteka 42 dana od poroda. Ako se djetetov otac koristi pravom na rodiljni dopust u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust produžuje se za još dva mjeseca." Ovaj dio mi nije baš najjasniji jer ja imam informaciju da djetetov otac može, nakon 12 mjeseci što je majka bila doma, koristiti 2 mjeseca rodiljnog dopusta kad god želi do djetetove 6. godine. To je po novom zakonu i mislimo to koristiti po isteku mog dopusta jer, realno, kad će se odlučiti na to ako ne sad? Sigurno se nećemo sjetiti kad dijete bude imalo 4,5 god; e, sad bih mogao na roditeljski dopust 2 mjeseca??? I naknada je ta dva mjeseca 1600 kn. Ako je netko od očeva koristio to pravo, molim vas da komentirate pa da znam što da očekujemo...
nimfyca
 • 31.10.2014 19:59:36
 • Bodova: 70397
 • Prijavi
Ako se imas di vratiti
d13
 • 31.10.2014 19:54:04
 • Bodova: 657
 • Prijavi
clanak koristan a sve drugo koma 1660-2500????!!!!! TKO to moze .. uzas moras se vratiti ranije s porodiljnog htio ili ne!!!
xy123
 • 31.10.2014 13:40:26
 • Bodova: 60246
 • Prijavi
Ja vi volila znati koliko cu dobivati ostalih 6 mjeseci..jako je malo 1663 do 2500kn?? Uzas!
nimfyca
 • 31.10.2014 11:43:12
 • Bodova: 70397
 • Prijavi
Jako dobar clanak!!! Voljela bi da ima i.nastavak!!! Koja su prava nas koje smo.na odredeno da.se i tim.pitanjima neko pozabavi!!!
ana82
 • 31.10.2014 11:37:18
 • Bodova: 50517
 • Prijavi
dobar i koristan informativni članak, za sve naše mame, trudnice i trudilice.