Trudnoća: Rast i razvoj vaše bebe u trećem tromjesečju

Trudnoća: Rast i razvoj vaše bebe u trećem tromjesečju

Vaša beba i dalje raste i mijenja se iz dana u dan...

Vaša beba i dalje raste i mijenja se iz dana u dan.Već ste se sigurno zasitili trudnoće i jedva čekate da vidite svoju bebicu. Kako ulazite u posljednje tromjesečje trudnoće, osjećat ćete se iscrpljeno, jer vam rastući fetus i tjelesne promjene uzimaju dosta energije. Osim toga velika je vjerojatnost da ne spavate mirno po noći, pa vam mogu dobro doći popodnevni odmori. Spavajte na boku, sa jastukom među koljenima i ispod trbuha.

U posljednjem tromjesečju osjećate intenzivno kretanje bebe, koje se nekad vidi i preko odjeće. Možete osjetiti neugodu kada se fetus rasteže i udara u vaše mišiće i organe.


SEDMI MJESEC

Vaše tijelo

U trećem vam se tromjesečju može desiti da imate probleme sa inkontinencijom – može vam malo urina pobjeći dok kišete, kašljete, smijete se ili obavljate neku fizičku aktivnost (poput podizanja vrećica ili ako potrčite). Ovo se dešava zbog utjecaja hormona i pritiska na mjehur. Vježbama možete ojačati mišiće oko vagine i uretre, pa je manja vjerojatnost da će vam se ovakve nezgode dešavati.

Nemojte zanemariti ni ostale oblike laganog vježbanja poput hodanja ili plivanja. Pomoći će vam ublažiti bolove u leđima, isto kao i pravilno, uspravno držanje. Naoticat će vam zglobovi i noge, pa da to ublažite legnite sa nogama na povišenom. Ako vam počnu naoticati ruke i lice te vam potraje duže od 24 sata, obavezno se javite liječniku na pregled.

U ovom periodu, porazgovarajte sa liječnikom o znakovima prijevremenog poroda. Ukoliko osjetite bolove u leđima, grčeve slične menstruacijskim ili imate kontrakcije maternice 4-5 puta na sat, odmah nazovite liječnika.

Vaša beba

Do kraja sedmog mjeseca trudnoće vaša će beba narasti do 40 cm, a bit će teška između 1400 i 1600g.

Bebine oči sada dobivaju boju, a beba ih pomiče, otvara i zatvara. Bebin sluh je do kraja razvijen, a beba često mijenja pokrete i reagira na podražaje, zvukove i svjetlost. Najviše ćete osjećati bebine pokrete dok sjedite ili ležite. Beba sada već ima ustaljene cikluse spavanja, koji se ne moraju poklapati sa vašima. U sedmom mjesecu bebin reproduktivni sustav nastavlja razvoj – kod dječaka se testisi se pomiču od bubrega, prema skrotumu, a kod djevojčica se već dobro vidi klitoris. Pluća su već dosta razvijena, iako ne još do kraja.

U 29. tjednu bebine su kosti u cijelosti razvijene, ali su još uvijek mekane i savitljive. Kako beba raste, pokreti su sve češći i intenzivniji, što ćete dobro osjetiti na svojim unutrašnjim mišićima i organima. Oko 30. tjedna beba počinje vježbati disanje, pomicanjem dijafragme u ponavljajućem ritmu. Ako se bebi počne štucati, osjetit ćete lagane jednolične pokrete u maternici.

OSMI MJESEC

Vaše tijelo

Kako beba raste iz dana u dan, možete osjećati grčeve u nogama, probleme sa spavanjem, pomanjkanje zraka, nespretnost i povremene Braxton Hicksove kontrakcije. Maternica vam sve više pritišće mjehur, pa ćete morati češće obavljati nuždu. Osim mjehura pritisak vam je i na druge organe, te rebra. Izbjegavajte usku odjeću i skinite svo prstenje sa ruku. Zbog zadržavanja tekućine mogli bi iskusiti probleme poput proširenih vena, pojave hemeroida i naoticanja.

Kako se bliži termin poroda, češće ćete imati liječničke preglede.

S vremena na vrijeme brojite bebine kretnje – ako izbrojite manje od 10 pokreta, o tome obavijestite svog liječnika.

Vaša beba

U osmom mjesecu bebina su pluća potpuno razvijena i spremna su za obavljanje funkcije disanja. Bebi maternica postaje sve tjesnija, pa će vam se činiti da su udarci blaži.

Bebine zjenice sada razabiru svjetlost. Dobiva na težini oko 200-250 g na tjedan, a masne naslage se talože po cijelom tijelu. Djeca rođena u ovom stadiju, trebaju dodatnu brigu, ali gotovo sva će biti zdrava.

Verniks, bijeli sloj koji prekriva bebinu kožu je sve gušći. Kad vam se rodi beba, vidjet ćete tragove verniksa, osobito ispod pazuha, iza ušiju u predjelu prepona. Mekana dlaka koja je prekrivala bebinu kožu posljednjih mjeseci, sada je gotovo u cijelosti nestala. Sve manje prostora u vašoj maternici, otežava kretnje vašoj bebi, ali osjećat ćete dosta istezanja, okretanja i meškoljenja. Do kraja osmog mjeseca vaša beba će biti dugačka oko 44 cm, a teška 2.300 - 2.550 g.

DEVETI MJESEC

Vaše tijelo

Početkom devetog mjeseca uobičajeno se radi pregled da se provjeri da li vam je cerviks (vrat maternice) uobičajene duljine i zatvoren, u kojem je položaju, te da li je omekšao. Potkraj trudnoće cerviks sazrijeva, a ako prijevremeno sazri, upućuje na prijevremeni porod, pa će vam biti potreban intenzivni liječnički nadzor ili hospitalizacija. Ako još niste obavili sve pripreme za odlazak u bolnicu i dolazak novorođenčeta, sada vam krajnji čas.

Vaša težina će se ustabiliti, a beba će biti sve teža. Dobivanje na težini ovisi o faktorima poput prijašnjeg debljanja, dnevnih aktivnosti, zadržavanja tekućine u tijelu i unosa kalorija. Uobičajeno je da se u trudnoći dobije između 10 i 15 kg. Nema predvidive veze između vaše povećane težine i bebine težine na porodu.

Posljednjih tjedana više osluškujte svoje tijelo, obratite pozornost na pojavu trudova i vježbajte disanje. Nemojte se uznemiravati ne rodite li na predviđeni termin, već tjedan dana prije ili kasnije. Samo otprilike 3- 5% trudnica  rodi na izračunati termin.

Vaša beba

U 36. tjednu beba je velika 46 cm i teška 2500 do 2750 g. Nedavno odlaganje masnog tkiva je zaoblilo lice vaše bebe, a mišići za sisanje su spremni. Kako bi se pripremila za porod, beba bi se trebala okrenuti u položaj glavicom prema dolje.

Do kraja 37. tjedna vaša će beba postati potpuno zrela za porod. Masne se naslage i dalje talože, a bebino tijelo postaje zaobljenije. Živčani sustav joj radi bolje iz dana u dan i taj razvojni proces će se nastaviti sve do adolescentske dobi. Posljednje tjedne trudnoće, preko placente (posteljice) beba se opskrbljuje antitijelima koji će joj pomoći suzbiti infekcije prvih 6 mjeseci života. Ukoliko ćete dojiti dijete, vaše će je mlijeko dodatno opskrbiti antitijelima. U 39. tjednu beba ima dovoljno masnih naslaga pod kožom da zadrži tjelesnu temperaturu. Sa 40. tjednom vaš termin poroda je već tu – vaša beba je dugačka 48-52 cm, a teška 3500 do 4000 g.

 
Komentari
+2
 
elaeje
 • 11.3.2017 14:25:53
 • Bodova: 28724
 • Prijavi
Ovo moram još dva puta pročitati.Pozdrav za članak. ;)
sodollysosweet
 • 20.10.2016 8:49:18
 • Bodova: 508
 • Prijavi
Moja trudnoca je prosla super, udebljala sam se 10 kg, imala sam liniju tokom cijele trudnoce, lagano sam vjezbala tokom trudnoce i sve je super proslo
sandy41
 • 2.9.2014 16:41:11
 • Bodova: 9760
 • Prijavi
ja sam pročitala sve one brošurice i knjigice od ginića kaj pampers i ostali promotivno dijele, istina je spavam nikak, beba je stalno aktivna evo upravo i dok ovo tipkam, ja imam sve manje i manje snage iako se dosta dobro držim, ali se brzo iscrpim, ne dižem više teške stvari, jer preveć osjećam mišiće po trbuhu, i sl. krećem se toliko koliko kuham ,  perem, peglam, malo zategnem i pospremam i onda na kauč i odmarenje, sve za bebu je većinom spremno, još popakirat torbe za slučaj iznenađenja i to mi je to, sad trebam samo čekat da vidim kad bu dan d hahahahaha, ali kad čitam koliko su neke imale problema u trudnoći, koliko god da sam imala i ja još sam dobro prošla vjerovale ili ne
apocalyptica
 • 23.5.2013 17:37:01
 • Bodova: 15
 • Prijavi
svaki tjedan pratim na portalima sta se dogadja s mojom bebom, kako raste i razvija se, i to mi je super ;)
dunjica
 • 23.3.2009 9:38:01
 • Bodova: 12
 • Prijavi
baš su mi fora ovi članci, svaka čast ;)