Trudnoća: Rast i razvoj vaše bebe u prvom tromjesečju

Trudnoća: Rast i razvoj vaše bebe u prvom tromjesečju

Što se dešava sa vašim tijelom tijekom prvog tromjesečja trudnoće i kako se razvija vaša beba

PRVI MJESEC

Vaše tijelo

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije. Kad saznate sretnu vijest, počnite više brinuti o svom zdravlju, hranite se zdravo i umjereno vježbajte. Od sada sve što radite radite za dvoje. Fizički ćete osjećati neke od slijedećih simptoma: izostanak menstruacije, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, osjećaj sitosti, slabi apetit, učestalo mokrenje i napetost u grudima. Neke žene ne osjete niti jedan od ovih simptoma i osjećaju se izvrsno. Većina žena sazna za trudnoću oko šestog tjedna. Sve to je normalno.

Prvo što trebate učiniti je dogovoriti pregled sa svojim ginekologom. On će vam pomoći sa svim pitanjima koje vas interesiraju. Rana prenatalna briga je vrlo bitna za razvoj bebe.

Vaša beba

Dok oplođeno jajašce raste,  oko njega se formira vrećica i postepeno se puni sa tekućinom. Ovo se zove amniotska tekućina i štiti rastući embrij. 
Posteljica se također razvija. Posteljica je okrugli plosnati organ koji prenosi hranjive tvari s majke na dijete i otpadne tvari prenosi od bebe majci.
Oblikuje se primitivno lice sa velikim tamnim krugovima koji će kasnije formirati oči. Usta, donja vilica i grlo se razvijaju. Krvne stanice se oblikuju i počinje kolanje krvi.

Do kraja prvog mjeseca, veličina bebe je otprilike 6,5 mm – manja je od zrna riže! 

DRUGI MJESEC

Vaše tijelo

Vaše tijelo sad radi prekovremeno da bi stvorilo novi život. Možda ćete se osjećati iscrpljeno i razdražljivo. Budući da vam metabolizam ubrzano radi i maternica vam se povećava, učestalo ćete trčati na zahod. Grudi su vam vrlo osjetljive u ovom razdoblju, pa ćete otkriti da vam je ugodnije spavati u sportskom grudnjaku.  Rad hormona može vam uzrokovati probleme sa kožom, pa posvetite više pažnje njezi svog lica. Viatmin B6 bi vam mogao pomoći u njezi vaše kože. Osjećaj nadutosti i problemi sa probavom učestali su u ovom razdoblju trudnoće. Probajte ih riješiti manjim, ali češćim obrocima i dobrim žvakanjem hrane.

Vaša beba

Razvijaju se obrisi lica. Svako uho počinje rasti kao mali nabor kože sa strane glave. Formiraju se pupoljci koji postepeno izrastaju u ruke i noge. Formiraju se prsti na rukama i nogama, te oči. Mozak, kralježnica i drugo živčano tkivo središnjeg živčanog sustava je već dosta razvijeno. Počinje se razvijati probavni trakt i osjetilni organi. Kosti počinju zamijenjivati hrskavicu. Embrij se počinje kretati,  no vi to još ne može osjetiti.

Do kraja drugog mjeseca, vaša beba, sada fetus dugačka je otprilike 2,5 cm, a teška je oko 9,5 grama, a virtualno izgleda kao glava – trećina tijela je glava.  Otprilike u šestom tjednu mogu se čuti otkucaji srca vaše bebe.

TREĆI MJESEC

Vaše tijelo

Tokom trudnoće, hormonalne promjene mogu utjecati na vaše zubno meso – moglo bi oteći i upaliti se, pa ne bi bilo loše da posjetite svog stomatologa. Ovo se dešava u razdoblju od trećeg do devetog mjeseca. U trećem mjesecu dobit ćete na težini  - normalno je da se udebljate 10-15 kg u toku trudnoće. Sve preko toga će vam biti teško skinuti nakon poroda. Što se više približavate drugom tromjesečju, mučnine će se pojavljivati rjeđe, ali će promjene raspoloženja biti učestalije.

Vaša beba

Do kraja trećeg mjeseca, vaša je beba u cijelosti formirana. Ima ruke, šake, prste, noge, prste na nogama i može otvoriti i zatvoriti šaku i usta. Počinju se formirati noktim, a formiraju se i uši. Formiraju se korijeni zubiju. Razvijaju se bebini spolni organi, ali na ultrazvuku je još teško odrediti spol djetetu. Krvni i urinarni sustav funkcionira, a jetra počinje prozvoditi žuč.  
Do kraja trećeg mjeseca, vaša beba je dugačka 7,5 – 10 cm, a teška je oko 30 grama.

Budući da je završen najkritičniji period razvoja za vašu bebu, nakon trećeg mjeseca vjerojatnost pobačaja znatno opada.

 
Komentari
+2
 
aa25
 • 12.3.2017 10:42:39
 • Bodova: 2929
 • Prijavi
Ja sam u 6 tjednu. Nadam se da ce sve biti dobro.
elaeje
 • 11.3.2017 14:28:31
 • Bodova: 28724
 • Prijavi
Ovaj članak čitati ču još dvaput ovaj ide u favorite.Hihihi kad pametni mobitel okrene slijed od tromjeseča na početak začeča. ;p
elaeje
 • 17.4.2016 11:46:20
 • Bodova: 28724
 • Prijavi
Necu komentirati ovaj dio čisto iz poštovanja prema nekim komentarima žena.Sretno ipak svim budučim mamamma.
korina5331
 • 14.8.2009 14:55:57
 • Bodova: 2042
 • Prijavi
... jučer sam "kopala" po nekim papirima i našla slike sa uzv dok je moj sinek bio u trbi.... kako me to raznježilo, nisam ni znala da to imam. a tek kad njemu danas to pokažem kako je zgledao dok je bio u maminom trbuhu... leptir... ovo što kažeš (možda sam što propustila od prvog mjeseca) ako dolaziš kad u zg, ja ti mogu preporučiti moju ginekologiju u jednoj poliklinici, jer meni je stvarno pomogla. jer nakon moja dva spontana i dugog pokušavanja za trećom trudnoćom ipak sam uspjela.
patricia6928
 • 14.8.2009 14:02:28
 • Bodova: 0
 • Prijavi
u 2 mj sam abortirala. razlog; moja bolest i najvise partner na kojeg se nisam mogla pouzdati kao i nase sve cesce svadje i rastanci. on zivi od male mirovine koja ode na alimentaciju i kredit. radi nesto honorarno ljeti, no to mu je za gorivo i cigarete. imam svoju placu no kao dijete rastvaljenih roditelja nisam zeljela ponavljati povijest. danas mi je zao. trebala sam ostaviti. no tada sam se bojala i nisam zeljela gledat njega cijeli zivot uz sebe. jednostavno sam to morala napisati...
buba_anna
 • 8.6.2009 21:21:21
 • Bodova: 1
 • Prijavi
ja sam u 6.om tjednu trudnoce...ovo mi je prva trudnoca i jako sam sretna..prije tjedan dana sam tek saznala i sutra idem kod gin. po knjizicu i na pregled...jedva cekam da mi kaze da je jos uvijek sve u redu i nadam se da ce przo proci ta prva tri mjeseca da se vise ne brinem toliko hoce li sa smojim zlatom sve biti u redu... :) cestitam svim buducim majkama :)))
leptir
 • 3.1.2009 17:23:13
 • Bodova: 2765
 • Prijavi
Cure sve ste trudne...jel imate kakav savjet,ja i muž pokušavamo već god dana,sve u redu,brisevi,hormoni,željezo i krvna slika,imam ovulacije,spermiogram super,ginekologica mi rekla da dođem za pola god da ona nema šta samnom radit više i da se opustim. A još ništa,tužna sam... Pijem folnu kis. već 2 i pol mj. bila i u privatnika,isto sve u redu... Privatnik preporučio hsg,neznam,čula sam da boli više od porođaja...