Trudnoća: Rast i razvoj vaše bebe u drugom tromjesečju

Trudnoća: Rast i razvoj vaše bebe u drugom tromjesečju

Nakon najosjetljivijeg perioda pred vama je drugo tromjesečje koje još zovu i “medeni mjesec trudnoće”. To je zato jer vam se vraća energija, a svi vitalni organi bebe su razvijeni. Mučnine će vam polako prestati (iako se kod nekih žena mogu nastaviti i do kraja trudnoće), rizik od komplikacija znatno se smanjuje, isto tako i od pobačaja.

Krvožilni sustav vam se mijenja – volumen krvi se povećava, koštana srž prozvodi više krvnih stanica, a srce će vam malo narasti. Osjetit ćete da se više znojite, a nos će vam biti često začepljen. Može se čak dogoditi da vam poteče krv iz nosa.

Pripazite na znakove hipertenzije ili dijabetesa, osobito ako vam netko u obitelji boluje od tih bolesti. Redovito idite na prenatalne preglede, te provjeravajte razinu šećera u krvi, osobito ako ste u rizičnoj skupini.

ČETVRTI MJESEC

Vaše tijelo


Do sada, vaš se trbuh već lijepo zaoblio i sada se vidi da ste trudnica. Maternica vam nastavlja postupno rasti i diže se iznad stidne kosti. Možete na dodir osjetiti da je poput mekane lopte. Primjetit ćete da više ne možete nositi odjeću koju ste nosili prije trudnoće. Koža i mišići vam se istežu kako bi se prilagodili novoj situaciji. Redovito njegujte kožu, jer će imati manje vlage nego obično, a i kako bi izbjegli pojavu strija.

Ukoliko niste uzimali vitaminske tablete za prenatalnu skrb, počnite ih uzimati. Do kraja 16. tjedna u cijelosti će se razviti posteljica kao organ.

Polako razmislite o prenatalnim testovima: određivanje AFP (alfa-fetoproteina) u krvi, triple ili double test , te rana amniocenteza. Određivanjem AFP može se ustanoviti da li postoji sumnja na defekt neuralne cijevi (spina bifida, anencephalia, omphalocoela), ali nije previše siguran. Triple test obuhvaća određivanje AFP, estriola i hCG-a; a double test AFP i hCG;  i njima se može individalno procjeniti rizik od Downovog sindroma, no isto tako nisu baš sigurni testovi. Jedini siguran test za otkrivanje Downovog sindroma je amniocenteza. Uglavnom se izvode između 15. i 18. tjedna trudnoće.

Vaša beba

Koža bebe je vrlo tanka i mogu se vidjeti krvne žile. Koža je prekrivena dlačicama zvanim lanugo. Ima već dobro razvijene prste, formiraju se kapci, trepavice, obrve, nokti i kosa. 

Beba može sisati palac, zijevati, raditi grimase. Živčani sustav počinje funkcionirati, a spolni organi su razvijeni, pa već možete saznati nosite li djevojčicu ili dječaka.

U 16. tjednu veličina vaše bebe je oko 14-16 cm i teška je oko 80-120 grama.

PETI MJESEC

Vaše tijelo

Zbog povećanog volumena krvi možete osjećati povećanu sekreciju – od nosne do vaginalne. Nastavlja se rast maternice, čije je dno između stidne kosti i pupka. Grudi vam i dalje rastu, oko 20. tjedna postaju spremne za dojenje, pa mogu čak početi i izlučivati žućkastu tekućinu-kolostrum. Struk vam se već dosta proširio, maternica vam izbočuje trbuh prema van. Možete osjetiti svrbež dok vam se povećava trbuh, što je normalno, ali za svaki slučaj obavijestite liječnika o tome.

Kako bi spriječili pojavu strija probajte slijedeći recept: pomiješajte 1 šalice maslinovog ulja, 1 šalice gela od aloa vere i 6 otvorenih kapsula vitamina E. Ovu mješavinu držite u frižideru i umasirajte na kritična područja barem jednom dnevno.

Povećajte unos magnezija kako bi umanjili neugodne grčeve u listovima, ali i mogućnost prijevremenih trudova (kod težeg manjka magnezija).

Zbog pomicanja i rasta maternice možete imati probleme sa plućima, bubrezima  i želucom što rezultira nedostatkom zraka kod napora, učestalim mokrenjem i lošijom probavom. Isto tako mogu vam se javiti i problemi sa žgaravicom. Probajte riješiti problem sa češćim, ali manjim obrocima. Isto tako možete imati problema sa zatvorom i proširenim venama.  Povećava vam se mogućnost od upala mjehura jer vam se opuštaju mišići urinarnog trakta, a velika je vjerojatnost da ćete dobiti hemeroide. Na licu vam se mogu pojaviti mrlje, ali ne brinite, nestat će nakon poroda.

Unutar ovog mjeseca već možete lijepo osjetiti kretanje bebe (između 18. i 22. tjedna) i to kao lagane leptiriće u trbuhu iznad stidne kosti ili lagano pritiskanje.

Vaša beba

Nastavlja se rast i razvoj organa i tjelesnih sustava vaše bebe. Izdužuju se udovi i počinju biti proporcionalniji u odnosu na glavu, a razvili su se i jedinstveni otisci prstiju. Kosti se polako okoštavaju. U 17. tjednu počinje odlaganje i stvaranje masnog tkiva, koje će pomoći bebi u regulaciji tjelesne topline nakon rođenja. Živčani sustav i mozak se nastavljaju razvijati. Uspostavlja se cirkulacija krvi, a pupčana vrpca se produžava i zadebljava, zbog povećanih potreba vaše bebe. Posteljica i beba su sad približno iste veličine.

Počet ćete osjećati pokrete vaše bebe. Zabilježite datum kada ste prvi puta osjetili pokret bebe i o tome obavijestite svog liječnika, kako bi čim preciznije odredio termin. Dijete reagira na vanjske podražaje, pa ako stisnete trbuh možete osjetiti pokrete. Isto tako od 18. tjedna čuje zvukove.

U 19. tjednu se iza mliječnih zubiju pojavljuju pupoljci za trajne zube. Ubrzano se razvijaju spolni organi, pa se kod djevojčica već dobro vidi maternica, a kod dječaka testisi i penis. Razvija se kremasti bijeli sloj vernix, koji je bitan kod zaštite bebine kože od djelovanja plodne vode. 

Do kraja 20. tjedna vaša beba je dugačka 22 - 25 cm, a teška oko 280 - 350 g.

ŠESTI MJESEC

Vaše tijelo

Na liječničkim pregledima počinje se mjeriti fundalna visina (udaljenost od vrha maternice do stidne kosti, služi za praćenje rasta ploda), a nakon 20- tog tjedna trebala bi odgovarati vašem terminu. Od pregleda do pregleda će se povećavati, pa ako su mjerenja konstantno velika ili mala, možda je određen krivi termin. Ako vam je maternica velika za datum, možda nosite više od jedne bebe. Ako je mala, beba vam je možda manja od očekivanog.

Zbog promjena u metabolizmu i povećanog apetita, puno lakše ćete dobivati na kilaži, a to je ono čega se sve žene boje. Činjenica je da rastu i vaše stvarne kalorijske potrebe zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma. Pripazite koliko jedete i da li jedete zdravu hranu.

Počet ćete osjećati Braxton Hicksove kontrakcije – ritmičko stezanje i opuštanje mišića maternice. Možete ih osjetiti kao zatezanje u donjem dijelu trbuha, a veća je vjerojatnost da ćete ih osjetiti ako ste imali naporan dan, ako ste vježbali ili ako ste malo dehidrirali. Uzimanje tekućine će pomoći u ublažavanju grčeva. Grčevi mogu trajati od 15 sekundi do jedne minute, a ako osjetite više od 4 u sat vremena, ako su popraćene vaginalnim iscjetkom ili ako su bolni obavezno javite svom liječniku.

U ovom periodu trudnoće seks će vam biti uzbudljiviji jer je povećan dotok krvi u klitoris i povećana je vaginalna sekrecija.

Vaša beba

Do kraja šestog mjeseca vaša beba je dugačka oko 30-36 cm i teška oko 600-700 grama. Koža joj je crvenkasta, naborana, a vene se vide kroz prozirnu kožu bebe. Počinje otvarati kapke. Nastavlja se odlagati masno tkivo ispod kože, što pomaže da bebi bude toplo. Noktići su u cijelosti formirani. Počinje proizvodnja bijelih krvnih stanica, koje su nužne u borbi protiv infekcija i bolesti. Bebina pluća počinju razvijati surfaktant – tvar koja će pomoći u širenju pluća nakon poroda. Ako se prerano rodi, beba može preživjeti nakon 27. tjedna na intenzivnoj njezi.

Beba će vam u šestom mjesecu postati aktivnija u izvođenju gimnastike. Može reagirati na zvukove kretanjem ili ubrzanim pulsom, a ujutro možete čak osjetiti pokrete od bebinog štucanja. Bebe imaju cikluse spavanja i aktivnosti, pa kako mjeseci prolaze već ćete ih sami znati odrediti. Obično su bebe aktivne navečer kad mama pokušava zaspati.

 
Komentari
+2