Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Trudnice, umanjite bol u leđima

Trudnice, umanjite bol u leđima

Bol u leđima je jedan od problema koji općenito prate trudnoću. Žene se često žale na nju. Više od 50% trudnica pati od tih problema.

Bol u leđima tijekom trudnoće javlja se uglavnom zbog promjena u konturi ženskog tijela, kako dijete raste i dobiva na težini, mjesec za mjesecom u majčinoj utrobi. Ova dodatna težina uzrokuje promjenu središta gravitacije ženskog tijela. Velike hormonalne promjene koje se odvijaju u ranom stadiju trudnoće, također su jedan od uzroka bolova u leđima.

Središte gravitacije ženskog tijela premješta se prema naprijed sa rastom maternice. Mijenjaju se položaj i način kretanja, što predstavlja dodatan napor za kralježnicu i leđa, i rezultira bolovima u tom području.

U određenim slučajevima, urinarne infekcije, koje su također česta pojava tijekom trudnoće, mogu biti uzrok bolova u leđima. Ako imate akutne bolove u ranim stadijima trudnoće, odmah zatražite pomoć liječnika. Bolovi u leđima tijekom trudnoće mogu nastati zbog niza faktora koji traže trenutnu pažnju liječnika.

Lijekovi koje inače uzimate radi ozdravljenja trebalo bi tijekom trudnoće izbjegavati. Odgovorni ste za dva života, stoga lijekove možete uzimati samo kad vam tako savjetuje liječnik. Vježbanje je siguran lijek koji može pomoći trudnicama. Jednostavno hodanje je najbolja vježba. Ali nemojte hodati brzo i agresivno.

Nemojte se držati pogrbljeno. Zadržite ispravno držanje korištenjem jastuka i podloga za lumbalni dio kralježnice. Njegujte iskustvom dobru tjelesnu mehaniku. Izbjegavjte vježbe za mišiće jer se mogu loše odraziti na vaše bolove u leđima.

Trudnice ne bi smjele stajati dugo, tijekom putovanja ili zbog nekih drugih razloga. Nemojte prečesto mijenjati položaje sjedenja. U ranom stadiju trudnoće neophodno je da se dovoljno odmarate i spavate.

Izbjegavajte pod svaku cijenu hodanje u visokim petama. Ovo je opasno jer će previše naprezati leđa. Za sjedenje koristite nisku, ravnu stolicu. Također izbjegavajte duže obavljanje kućanskih poslova.

Odjeća bi vam tebala biti ugodna. Izbjegavajte usku odjeću. Čak i ako ste umorni, nemojte se baciti prema naprijed na trbuh. Ova radnja pomiče rebra prema naprijed i dolje prema trbuhu. Možete i sami zamisliti probleme koje to može izazvati. Dok stojite, neka vam bude udobno, a koljena mekana.

Mnoge vaše iskusnije prijateljice i rođake vam mogu dati prave savjete za problem bolova u leđima. Ponekad su takvi savjeti korisniji od medicinskih savjeta vašeg doktora.
 
Komentari
+2