Trudnice, olakšajte si ljetne vrućine

Trudnice, olakšajte si ljetne vrućine

Što učiniti ljeti kada se znojite za dvoje

Tko god je pričao o tome kako trudnice “sjaje”, mora da je bio muškarac. Da ste pitali ženu o tome, odmah bi vam rekla da je to znoj. Sa dolaskom ljeta i porastom temperatura, trudnice osjećaju sve loše posljedice toplijeg vremena – kada se znoje za dvoje.

Trudnicama je ionako cijelo vrijeme vruće bez obzira na vremenske prilike. Temperatura tijela trudnica je malo viša od normalne od povećanog rada tijela zbog bebe koja se razvija. A još kad tome dodamo i ljetne vrućine, nije čudo da vam je teško izdržati.

Kad vam je vruće u ljetnim mjesecima, vrlo lako se može dogoditi da dehidrirate. Previsoke temperature i dehidracija mogu biti vrlo opasni za trudnice, te mogu uzrokovati neke opasne reakcije: nesvjesticu, bolne grčeve, najčešće u nogama, premorenost od vrućine (koja uključuje žeđ, slabost, nervozu, mutan vid i zbunjenost) te toplotni udar, vrlo opasno stanje u kojem se tijelo ne može rashladiti.

Beba je vrlo osjetljiva na promjene u majčinom krvnom tlaku, pa kad vam padne tlak, krv sporije kola i slabije opskrbljuje hranjivim tvarima maternicu, posteljicu i naravno bebu. Istraživanja su pokazala da vrućina u sauni ili u jacuzziju loše utječe na razvoj bebe, a povezana je i sa defektima neuralne tube (ozbiljni prirođeni defekti koji uključuju nepotpun razvoj mozga, kralježničke moždine i/ili zaštitnih pokrova ovih organa), pa zbog toga treba biti oprezan i sa ljetnim vrućinama.

Za početak promijenite ljetnu graderobu i izbacite tamnu odjeću te materijale koji ne dišu. Elastične hlače izbjegavajte po ljeti jer su napravljene od umjetnih vlakana poput najlona i elastena. Odjeća od prirodnih materijala poput pamuka i lana spriječit će pojavu ljetnog osipa, a i osjećat ćete se ugodnije.  Umjesto tamnih boja odjeće odaberite pastelne i svijetle boje.

Kad ste vani zaštitite kožu od sunca zaštitnim kremama sa visokim faktorom (ZF 30 ili više). U trudnoći vam koža može postati osjetljivija na sunčevo zračenje, pa se dobro zaštitite. Kad god možete potražite mjesto u hladovini.

Ne napuštajte kuću bez bočice sa vodom, pogotovo ako se jako znojite. Osim vode pijte prirodne voćne sokove, mlijeko i sportska izotonična pića koja će brzo nadomjestiti elektrolite. Također ograničite kretanje po vani – prošetajte po vani ili radite po vrtu ujutro ili podvečer. Izbjegavajte izlaženje kad je sunce najjače (između 11 i 16 sati). Tijelo možete rashladiti hladnim oblozima koje ćete staviti na stražnji dio vrata, na čelo, zglobove i na vrh glave.  Ako vježbate, radite to u prostoriji rashlađenoj klima uređajem. Plivanje je izvrsna ljetna rekreacija jer osim što se možete rashladiti, rasterećuje kralježnicu i zglobove. Ako nemate bazen u blizini, možete se rashladiti i u kadi.

Još jedan od faktora koji vas može rashladiti je disanje. Disanjem izbacujete vrućinu, stoga pripazite na ritam disanja, da ne bude ni prebrz, ni prespor.

Jedan od problema od kojih pate trudnice je naoticanje nogu i ruku. Da bi to ublažili, legnite svaki dan nakon ručka ili kad se vratite s posla 30-60 minuta sa nogama na povišenom. Probajte i po noći držati noge na povišenom – na deki ili narolanom ručniku. Nosite udobne cipele, a slobodno uzmete pola broja veće. Ako osjetite da vas steže prstenje na ruci, skinite ga kako bi izbjegli situaciju da vam zbog natečenih prstiju moraju odrezati prsten da bi ga skinuli. Nemojte predugo stajati na jednom mjestu i izbjegavajte usku odjeću.

A kako se rashladiti po noći? Osim klima uređaja, može vam pomoći i bočica hladne vode kraj kreveta.

I nakon poroda vas može pratiti ovaj osjeća vrućine čak do šest tjedana, jer su vam razine hormona još visoke, povećan vam je volumen krvi, imate povišene količine tekućine i masnoća u tijelu.

 
Komentari
+2