Treba li mi epiduralna anestezija? (II dio)

Treba li mi epiduralna anestezija? (II dio)

Epiduralnu anestezija obično se stavlja kada je cerviks otvoren oko četiri ili pet centimetara, a trudovi su jaki i napreduju

Prošli tjedna započeli smo s temom o epiduralnoj anesteziji, a u prvom djelu opisali smo prednosti i nedostatke epiduralne anestezije za vrijeme porođaja. No, prije nego što napišemo još nešto o značajkama epiduralne anestezije, ponovit ćemo kakva je to anestezija. Radi se o regionalnoj anesteziji koja blokira bol u određenom djelu tijela. Cilj epiduralne anestezije je da smanji bol, a ne da ga u potpunosti umrtvi, što je slučaj kod potpune anestezije. Epiduralnu anesteziju dati će vam anesteziolog i to predjelu donjeg djela kralježnice.

Ovisno o korištenoj dozi anestetika, doći će do anestezije (potpuna motorička i osjetna blokada) ili analgezije (očuvana motorika, osjet značajno smanjen, ali još uvijek prisutan). Ono što se mnoge žene pitaju, hoće li boljeti sama epiduralna anestezija jače od samih trudova. Na žalost, na to vam nećemo moći dati pouzdan odgovor, jer iskustva žena su zaista različita. Ipak većina kaže da za vrijeme uvođenja katetera osjete malo jaču neugodu i pritisak, dok druge osjete bol.

Nema pravila

Epiduralnu anestezija obično se stavlja kada je cerviks otvoren oko četiri ili pet centimetara, a trudovi su jaki i napreduju. Nakon što primite epiduralnu anesteziju, postoji mogućnost da će vam se porod usporiti i da će trudovi oslabiti, zbog čega ćete vjerojatno dobiti i sredstvo za pojačavanje trudova.

Ono što je ipak najvažnije od svega, kako će epiduralna anestezija utjecati na vaše nerođeno dijete. Mnoge nedostatke smo već naveli u prošlom tekstu, no njih, naravno treba uzeti s određenom dozom rezerve. Kao što smo već nekoliko puta istaknuli, svaki slučaj je individualan za sebe. Utjecaj epiduralne anestezije na dijete se ne smije zanemariti, no istraživanja koja se provode po tom pitanju ne daju nikakve konačne odgovore. Ono što liječnici ističu da će efekt ovisiti o doziranju epiduralne, a što je pak usko povezano sa duljinom samog poroda, ali isto tako ovisi o samoj ženi pa i bebi.

Neke studije su pokazale da će bebe rođene pod epiduralnom anestezijom mogu imati problema sa sisanje. Također, tijekom poroda bebe u trbuhu mogu postati latargične, te imaju problema sa dolaskom u poziciju za porod. Liječnici također upozoravaju epiduralna uzrokovati otežano disanje bebe nakon poroda, te smanjen otkucaj srca bebe tijekom poroda.

Efekt epiduralne


Nakon što dobijete epiduralnu anesteziju, maternica bi trebala utrnuti nakon nekoliko minuta, dok će se osjećaj utrnutosti proširiti i na drugi dio abdomena, u sljedećih 20-ak minuta. Kako će vam doza polako prestajati djelovati, ona će vam se ponovno davati, po prilici svaka dva sata. Ovisno o tipu epiduralne, vjerojatno se nećete moći dići iz kreveta i kretati.

Također, određeni postotak žena imao je iskustvo da epiduralna nije djelovala kako treba i da su osjećale bol ili primjerice osjetile bol na jednoj strani tijela, a na drugoj nisu. Ukoliko će porod potrajati i nekoliko sati nakon epiduralne, morat će vam biti ugrađen kateter za mokraću, jer će zbog utrnuća, mokrenje biti problem.
Nakon što se dijete rodi, kateter će vam biti uklonjen, a efekt epiduralne bi trebao proći u sljedećih nekoliko sati. Nakon što anestezija popusti, neke žene osjete jako pečenje na području rodnice.

Ono što još može otežati porod je to da nećete osjećati trudove i pri tome nećete imati osjećaj za istiskivanje djeteta. Odnosno, osjećaj tiskanja i kada trebate tiskati vjerojatno nećete moći kontrolirati. Zbog toga postoji mogućnost da će vaša beba trebati dodatnu pomoć prilikom izlaska kroz porođajni kanal, pa postoji mogućnost da će vam osoblje na porodu morati vršiti dodatni pritisak na području trbuha ili/i koristiti druga pomagala kako bi dijete izvuklo van.

Jeste li kandidat za epiduralnu?

Žene koje su rodile, kažu da je porod najjača bol koju ikada možete osjetiti u životu, pa možda nije na odmet razmisliti da li želite prirodan porod ili epiduralnu. Ako se odlučite, postoje određena pitanja koja svakako morate postaviti liječniku:
1.    Koji lijekovi i koja doza će biti korištena?
2.    Kako ti lijekovi mogu utjecati na dijete?
3.    Hoću li moći ustati iz kreveta i kretati se?
4.    Hoću li za vrijeme poroda moći konzumirati tekućinu?

Ono što morate biti svjesni da epiduralna anestezija neće biti opcija za vas ukoliko uzimate određene lijekove, ako ćete imati određene poteškoće prilikom poroda ili će porod biti brži od očekivanog.

Dakle, nećete biti kandidat za epiduralnu anesteziju ako...
...uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi
...imate nizak broj trombocita
...krvarite i/ili ste u šoku
...imate infekciju u leđima
...imate infekciju krvi
...otvoreni ste manje od četiri centimetra
...anesteziolog ne može locirati epiduralno područje
...je porod prebrz i nema vremena za epiduralnu anesteziju.


 
Komentari
+2