Tegobe u trudnoći s kojima se suočava gotovo svaka žena

Tegobe u trudnoći s kojima se suočava gotovo svaka žena© pixabay

Svaka trudnica prolazi kroz određene fizičke promjene no ne brini, one su potpuno normalne

Kaže se da je trudnoća blaženo stanje u kojem sva ženina ljepota postaje još vidljivija i sjajnija. No, neke trudnice zaista muku muče s brojnim tegobama koje im se javljaju tijekom tih devet mjeseci. One ne bi trebale kod tebe izazivati posebnu začuđenost, osobito ako se voliš informirati o svemu što te očekuje, ali svakako se preporučuje da pratiš promjene koje se javljaju na tvom tijelu.
 
JUTARNJE MUČNINE

Jutarnje mučnine u trudnoći nose taj naziv, ali se zapravo mogu javiti u bilo koje doba dana u prvom tromjesečju trudnoće. Njihovi uzroci su razni, a najčešće se radi o utjecaju hormona koji mogu uzrokovati bržu potrošnju šećera u krvi, zatim loša i neredovita prehrana siromašna važnim nutrijentima i slično. Ako imaš problema s ovom tegobom, pokušaj preduhitriti mučninu uzimanjem dovoljno tekućine i boljom brigom za zdravu i uravnoteženu prehranu.

OSJETLJIVE DESNI

Ako i inače imaš vrlo osjetljive desni, pretpostavlja se da ćeš se i tijekom trudnoće susresti s time. Razlog tome ne mora nužno biti loša higijena usne šupljine, nego i veliki utjecaj hormona. Kako bi ublažila probleme s desnima i njihovo oticanje, obogati svoju prehranu namirnicama poput špinata, kelja, suhih smokava ili zobene kaše koje sadrže kalcij.

ŽGARAVICA

Žgaravica je neugodan osjećaj koji se javlja kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, slijedom čega želučana kiselina oštećuje sluznicu i izaziva neugodan osjećaj peckanja i boli. U trudnoći se često javljha jer se maternica naglo povećava i tako pritišće želudac. Možeš ju pobijediti tako da pripaziš da ne konzumiraš preobilne obroke, teško probavljivu hranu poput fast fooda i masne, teške i pržene hrane, kao i da izbjegavaš naviku da legneš odmah nakon obroka.

ČESTO MOKRENJE

Zbog pritiska maternice na mjehur i zbog povećanja volumena krvi, svaka trudnica ima problem kada ima veliki i česti poriv za neprestanim mokrenjem. Takva pojava se zbog rastezanja maternice povećava kako se trudnoća približava kraju.
 
 
Komentari
+2
 
vivica
  • 29.3.2019 18:07:23
  • Bodova: 59315
  • Prijavi
Ja sam trudna 7 mjeseci,i nisam imala nikakve tegobe.... malo me zgaravuca muci,ali to je zanemarivo... meni je divno biti trudna... puno se krecem i jedem dosta zdravo,te sam do sad dobila 9 kg..
sneki2
  • 15.3.2019 9:44:28
  • Bodova: 62457
  • Prijavi
Predivan komentar Canyon! Svim trudnicama; sadašnjim i budućim; želim da uživaju u tom blaženom stanju!
canyon
  • 15.3.2019 9:28:11
  • Bodova: 16336
  • Prijavi
Pa iskreno kada vidim sto se sve pise vi ustvari plasite mlade zene. Nije tome tako, znam da je svaka zena drugacija, svaka trudnoca nosi promjene ali divna je. Kada sam bila trudna, dva puta, mogla bih se tako osjecati cijeli zivot. Od kose, noktiju, koze, opceg stanja..meni je doslovno bilo divno. Dobro uz neke male poteskoce ali trudnoca je predivna ako slusas samo sebe i svoje tijelo. Dobila u prvoj trudnoci 8kg u drugoj 12kg jela hrpe povrca, voca i sladoleda..bebe bile 52/3550. Znaci ne jedete za dvoje i jedete samo ono sto vam odgovara...i sve ce biti ok. Budite sretne, obucene u vesele boje...budite svoje...samo zena sebi moze roditi srecu!