Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Što sve može utjecati na plodnost?

Što sve može utjecati na plodnost?

Iako se čini da nema pravila kada je u pitanju plodnost, postoje stvari na koje svakako trebate obratiti pozornost ako planirate trudnoću

Sve više parova bori se s nekim oblikom neplodnosti, za koje je ponekad teško ili gotovo nemoguće sa sigurnošću utvrditi uzrok. Također, vjerujemo da su parovi koji se bore s tim problemom već čuli razne teorije o tome što može utjecati na plodnost. Primjerice, to su konzumacija alkohola, pušenje, određeni lijekovi, stres i mnoge druge stvari, no kada pogledaju druge parove oko sebe koji puše, piju, žive stresan život, jedu nezdravu hranu i imaju zdravu djecu, čini se da ništa od toga nema smisla.

Činjenica je da bez obzira na napredak reproduktivne medicine, još uvijek postoje mnoge nepoznanice kada je u pitanju uspješno začeće, te zdrava trudnoća koja u konačnici rezultira rođenjem zdravog djeteta. Dok se sve na kraju zbroji i oduzme, većina uzroka svodi se na genetičke, hormonske i druge metaboličke poremećaje i da ne postoje dvije iste osobe, pa tako ni uzroci određenih poremećaja i bolesti ne moraju biti uvijek isti.

Također, činjenica je da nijedan liječnik koji se bavi humanom reprodukcijom neće nikome zabraniti konzumiranje alkohola, zabraniti pušenje, rafiniranu ili fast food hranu, niti će reći da moraju spavati osam sati na dan. Njima će prioritet biti utvrđivanje vaše hormonalne ravnoteže, provjeravanje mikrobioloških nalaza, utvrđivanje bolujete li od spolnih bolesti, te vas uputiti na dodatne pretrage prema specifičnim indikacijama.

No, ono što je apsolutno sigurno jest da nezdravi život u bilo kojem smislu riječi može dovesti do hormonalnih i drugih metaboličkih poremećaja te utjecati na kvalitetu jajnih stanica i spermija, a što može utjecati na mogućnost zdrave trudnoće. Zato, ako u skorije vrijeme planirate trudnoću, svakako obratite pozornost na nabrojane stvari. Zdravim navikama svakako možete povećati mogućnost ostvarenja roditeljstva, pa zato izbjegavajte…

… noćno svjetlo – Dokazano je da svjetlo monitora, televizora te ekrana mobitela i tableta u vremenu prije spavanja, posebno ako je riječ o kasnijim večernjim i noćnim satima (kada biste trebali spavati), mogu poremetiti mogućnost utonuća u san. S time bi se poremetila i proizvodnja hormona melatonina, koji se proizvodi tijekom spavanja, a služi za obnovu i regeneraciju organizma, što može utjecati na proizvodnju i zdravlje jajnih stanica.

… procesuiranu i fast food hranu – Nezdrava hrana zbog svojih sastojaka može utjecati na hormonalnu ravnotežu – progesteron, inzulin i testosteron.

… povišeni kolesterol – Prema istraživanju koje je objavljeno u znanstvenom časopisu „Journal of Endocrinology and Metabolism“ u vezu se dovodi povišeni kolesterol kod oba partnera i duže vrijeme koje je potrebno za začeće.

… stres – Žene koje planiraju trudnoću svakako moraju barem pokušati smanjiti stresne situacije, koje mogu utjecati na rad štitnjače, pa prema tome i hormonalnu ravnotežu.
U tome može pomoći redovita tjelovježba, druženje s prijateljima, opuštanje u toplini i miru doma…

… lošu oralnu higijenu – Pokvareni zubi i drugi ozbiljni upalni procesi u zubnoj šupljini mogu utjecati na zdravlje organizma, pa tako i mogućnost lakšeg začeća. Također, mogu naštetiti pravilnom razvoju fetusa.  

… pušenje – Američko udruženje za reproduktivnu medicinu objavilo je da je u 13 posto slučajeva neplodnosti pušenje upravo uzrok tomu. Također, istraživanja su pokazala da su žene koje su bile izložene pasivnom pušenju duže od šest sati na dan imale za 36 posto veće šanse da imaju problem sa začećem.  
Zanimljivo je spomenuti da pušenje može djelovati na strukturu iscjetka iz rodnice tijekom plodnih dana, što može utjecati na nemogućnost da spermiji prodru u maternicu i nastave put prema jajovodima te oplode zrelu jajnu stanicu.  

… prekomjernu ili premalu težinu – Prevelika težina može uzrokovati neredovite menstruacijske cikluse, pa tako i probleme s ovulacijom. Isto vrijedi i za naglo gubljenje na težini.

… lijekove – Određeni lijekovi, posebno određene vrste antideprisiva i lijekova za poboljšanje raspoloženja, mogu utjecati na proizvodnju prolaktina, hormona koji može spriječiti ovulaciju.

… lubrikante – Iako mogu proces „rađenja“ djece učiniti zabavnijim, oni zbog svojih sastojaka mogu utjecati na pokretljivost spermija. Svakako ih izbjegavajte ako planirate trudnoću.
 
Foto: Paolese - Fotolia
 
Komentari
+2
 
dana-ana
 • 29.1.2017 19:43:35
 • Bodova: 15866
 • Prijavi
Za nocno svjetlo nisam imala pojma.
elaeje
 • 15.1.2017 12:33:51
 • Bodova: 28095
 • Prijavi
Od osobe do osobe je sve.Vrlo jednostavno.
2017
 • 12.1.2017 18:10:44
 • Bodova: 157
 • Prijavi
Ne pusim, ne pijem, jedemo zdravo a opet radimo na bebi vec godinu dana!
aniram1988
 • 10.1.2017 19:05:58
 • Bodova: 251
 • Prijavi
Postoje zene koje se pridrzavaju svega, pa ne dodje do zaceca, a postoje i zene koje zive 100% nezdravo i imaju 10. Izgleda da nema pravila.. Iako, zbog zdravlja uopsteno, treba se zdravo hraniti, baviti aktivnoscu, ne izlagati se stresu i sl.
osjelena
 • 21.12.2016 5:31:46
 • Bodova: 16294
 • Prijavi
Pročitala sam bezbroj ovakvih članaka i ne razumjem zašto nikada ne spomenete da razina željeza u krvi kao i njegova zaliha (feritin) imaju puno veći utjecaj na začeće nego pušenje, fast food i sl. Naime, ako vam je feritin ispod 40, izgledi za trudnoću su vam vrlo mali bez obzira koliko “zdravo’’ živite.
nadapot
 • 30.11.2016 8:06:09
 • Bodova: 1494
 • Prijavi
Gospode... pa nema što ne utječe!
blacky1996
 • 26.11.2016 20:40:29
 • Bodova: 1541
 • Prijavi
Da je to istina nitko nebi rađao
nimfyca
 • 25.11.2016 22:36:24
 • Bodova: 70322
 • Prijavi
Sve nabrojane negativne stvari bi trebalo izbjegavat zbog sebe samih. I ne vjerujem da bas to sve utjece na nemogucnost zaceca. Prije bi okrivila raznirazne kemije hormone i aditive u hrani/kozmetici i ostalim danasnjim svakodnevim konzumentima.