Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Sigurni lijekovi za trudnice

Sigurni lijekovi za trudnice

Naglasak je na liječenju prirodnim metodama i izbjegavanju lijekova

Tijekom devet mjeseci svaka žena treba voditi računa o sebi i svom zdravlju kako bi zaštitila svoj organizam, pa tako i nerođenu bebu. Važno je znati što smije činiti, a što ne i koji su sigurni lijekovi za trudnice dođe li do komplikacija sa zdravljem.

Trudnoća predstavlja posebno stanje kada tijelo žene prolazi kroz velike promjene i tijekom kojih se treba pripremiti na određene procese koji će na kraju dovesti do rođenja djeteta. To ne znači da je drugo stanje bolest, ali jasno je kako trudnice trebaju biti posebno oprezne dok ne prođe devet mjeseci.

Kako postoji hrana koju bi trebale izbjegavati cijelo vrijeme trudnoće tako postoje i lijekovi koje ne bi smjele uzimati dok ne rode. Radi se o sigurnosti i zaštiti majke i djeteta. Koji su sigurni lijekovi za trudnice?

Kada su u pitanju bolovi liječnici će uvijek prvo preporučiti metode poput masaža, obloga i tuširanja toplom vodom. Ali kako spomenute metode ne mogu uvijek pomoći postoje lijekovi koji se smiju davati u trudnoći.

Paracetamol je jedini lijek koji se smije primjenjivati tijekom cijele trudnoće i kasnije dojenja jer se radi o blagom analgetiku. Radi se o malim dozama koje treba dogovoriti s liječnikom. Problem je acetilsalicilna kiselina koja se daje samo po preporuci liječnika, a nije preporučljiva u zadnjim tjednima trudnoće.

Većina trudnica ima problema sa žgaravicom i zbog toga im doktori znaju preporučiti antacide, lijekovi koji ne idu na recept i koji se smatraju najsigurnijima za majku i dijete.

Pored žgaravice trudnice mogu imati problema i sa zatvorom. Preporučuje se promjena prehrambenih navika i povećani unos magnezija. Postoji lijek bisakodil, laksativ siguran za privremeno korištenje.

Zbog čega su neki lijekovi zabranjeni ili je njihova uporaba ograničena za trudnice i dojilje? Razlog leži u tome što većina njih može proći kroz posteljicu i tako ugroziti još nerođeno dijete dok kod dojila postoji opasnost da lijekovi dođu do djeteta putem mlijeka.

Za vrijeme devet mjeseci potrebno je slušati upute liječnika i usvojiti zdrave životne navike s kojima će se smanjiti brojne tegobe. Osim zdravih namirnica koja obiluju vlaknima i drugim potrebnim sastojcima, trudnice bi trebale pronaći način kako da se što više opuste i tako izbjegnu stres većinu trudnoće.
 
Preuzeto sa: Savjetnica.com
 
Komentari
+2
 
mojac
 • 10.11.2016 22:05:49
 • Bodova: 3788
 • Prijavi
U svemu treba biti razuman, pogotovo u vrijeme trudnoće. Mislim da je dobro dati savjet kako postupiti ako treba zaista uzeti neki lijek u doba trudnoće, tako da članak ne smatram uopće lošim, dapače.
nyna_31
 • 8.11.2016 17:25:47
 • Bodova: 16016
 • Prijavi
Nisam za nikakve lijekove u trudnoći,ovo je jako loš članak,ima osoba koje će ovo krivo shvatiti...
astoria
 • 8.11.2016 16:25:52
 • Bodova: 25748
 • Prijavi
hraniti se posebno zdravo i redovno setati.
katarina84
 • 7.11.2016 12:59:03
 • Bodova: 55491
 • Prijavi
Canyon zato jer su trudnice ljudi, ljudska bića koja se razboljevaju. Misliš li ako je žena trudna da se ne može razboliti? Ili ako da, da treba trpiti bolove? I tu ne govorimo samo o prehladi ili sličnim sitnicama koje se još daju pretrpiti ili izliječiti prirodnim lijekovima već o ozbiljnim bolestima. Nije sve tako divno i krasno, ružičasto i puno leptirića i zvjezdica i ostalih proljeva. I da... lijekovi se ne piju niti da bi mama bila fit, niti da bi beba bila velika i zdrava, odakle ti to???
canyon
 • 7.11.2016 11:11:06
 • Bodova: 11515
 • Prijavi
Zašto bi trudnice morale piti bilo kakve lijekove???? Jesti puno voća i povrća,izbaciti kruh i tjesteninu i da vidiš fit mame a beba velika i zdrava.