Putovanje za vrijeme trudnoće - da ili ne?

Putovanje za vrijeme trudnoće - da ili ne?

Već mjesecima ili godinama planirate putovanje, a sada ste odjednom i trudni, ali ako je ikako moguće ne želite otkazati putovanje...

Trudni ste i planirat putovanje automobilom, avionom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom u daleke krajeve, nerazvijenije zemlje ili pak zemlje trećeg svijeta? Ne želite ugroziti zdravlje vaše bebe, ali isto tako ne vidite razlog za otkazivanje putovanje, iako nitko ne može znati što vas čeka na tom putu...

Kako biste donijeli pravu odluku kada su u pitanju određeni postupci za vrijeme putovanja, odgovaramo na nekoliko važnih pitanja...

Smijem li letjeti avionom za vrijeme trudnoće?

Da! No uvijek postoji ali... Putovanje avionom samo po sebi bi trebalo biti sigurno za trudnice i tijekom trećeg tromjesečja, no ono što je ključno je da prije putovanja razgovarate s vašim ginekologom. U određenim situacijama, postoji mogućnost da vam liječnik neće dopustiti putovanje - primjerice ako se radi o višestrukoj trudnoći, ako imate dijabetes, visoki krvni tlak, postoje određene abnormalnosti maternice i posteljice, ako postoji rizik od prijevremenog poroda ili povećana mogućnost od stvaranja ugrušaka itd.

Čak ako i uživate u trudnoći bez ikakvih komplikacija, najbolje je izbjegavati putovanje avionom u zadnjem mjesecu trudnoće, jer postoji velika mogućnost početka trudova, odnosno poroda. Većina aviokompanija vas neće pustiti u avion, ako imate 30 ili manje dana do poroda, jer nitko ne želi da rodite dijete za vrijeme leta. No, imajte na umu da svaka aviokompanija ima svoja pravila kada je u pitanju letenje trudnica, pa se zato dobro raspitajte prije nego što rezervirati let i kupite avionsku kartu.

Kako biste dokazali koliko ste trudni, na putovanja nosite obavezno dokumentaciju vezanu uz trudnoću. Naravno, uzmite u obzir koliko ćete biti trudni kada ćete se vraćati s putovanja. Pobrinite se da sa sobom nosite brojeve za hitne slučajeve, svu dokumentaciju vezanu uz trudnoću - mora sadržavati podatke o vašim godinama života, kada vam je termin poroda, kada ste imali zadnju menstruaciju, rezultate zadnjeg pregleda, snimke ultrazvuka i sve ostale nalaze, lijekove koje eventualno uzimate i tako dalje.

Preporuka: Tražite sjedalo uz prolaz kako biste se lakše digli i otišli na toalet, češće rastegnuli noge i hodali po kabini barem jednom svakih sat vremena. Vežite se na način da vam remen ide ispod trbuha. Pijte mnogo tekućine. Obucite se čim udobnije.

Putujem u zemlje trećeg svijeta i trebam se cijepiti - hoće li to naštetiti mojoj bebi?

Ovisi o vrsti cjepiva, no preporučljivo je da se izbjegavaju cjepiva za zaušnjake, rubeolu, vodene kozice i ospice jer se radi o cjepivima sa živim virusima koji bi mogli zaraziti vaše nerođeno dijete, što bi moglo imati ozbiljne posljedice za dijete i za trudnoću.

Cjepiva kao što su ona za hepatitis A, hepatitis B i tetanus su sigurna, kao i cjepiva protiv gripe, koja se čak se i preporučuju za žene koje se nalaze u drugom i trećem tromjesečju za vrijeme sezone gripe. Ako se radi o bolestima kao što su tifus, kolera, kuga, malarija i sl. posebno se trebate savjetovati s liječnicima koji će vam dati specifične informacije.Preporuka: Većina liječnika će vam preporučiti da za vrijeme trudnoće ne putujete u zemlje trećeg svijeta, ne samo zbog mogućih bolesti, nego i zbog slabih higijenskih uvjeta, pa tako i slabe liječnike skrbi. 

Također, ako već dulje vrijeme planirate putovanje i trudnoću, cijepite se barem tri mjeseca prije trudnoće, što će zaštiti vas i vaše dijete (ne odnosi se na cjepivo protiv gripe).   

Je li sigurno uzimati tablete protiv mučnine na vrijeme putovanja?

Slobodno možete uzeti tablete na bazi dimenhidrinata, odnosno Dramine, posebno ako ste ih već pili bez ikakvih problema.

Je li se sigurno vezati zaštitnim pojasom u automobilu, avionu i sličnim mjestima?

Naravno. U biti, opasno je ne vezati se. Istraživanja su pokazala da najbolji način da zaštitite dijete je da prvenstveno zaštite sebe. No, kako biste izbjegli ozljeđivanje sebe i djeteta, pojas za vezanje treba biti pravilno zavezan. Donji dio pojasa, treba biti vezan ispod trbuha, a gornji dio, treba biti prebačen preko ramena između grudi, ali iznad trbuha. Nikad nemojte imati bilo koji dio remena prebačen preko trbuha, jer nagli trzaj i stezanje remena može ozlijediti dijete te odvajanje placente od maternice...

Ako vaš automobil ima zračne jastuke pobrinite se da budu uključeni. Također, ako vozite postavite sjedala da bude što dalje od volana, na način da normalno možete doseći papučice za gas, kočenje, te kvačilo i naravno volan i mjenjača brzina.  

Ako doživite prometnu nesreću, bez obzira kako blagu, obavezno posjetite ginekologa kako bi se uvjerili da je s djetetom sve u redu.

(vam)
Foto: © Piotr Marcinski - Fotolia.com
        www.hotels-and-beach-resorts.com
 
Komentari
+2
 
--lucijaa--
  • 26.11.2012 20:57:43
  • Bodova: 2527
  • Prijavi
Niti jedno putovanje nije vrijedno takvog rizika, posebice pri kraju trudnoce.
_tonkica_
  • 26.11.2012 14:07:21
  • Bodova: 4462
  • Prijavi
 Ja sam u trudnoći puno putovala, vozila sam auto.... ali zadnjih mj. dana nisam se usudila ništa raditi, ipak mi je to prva trudnoća.. 
bubi13
  • 26.11.2012 13:45:58
  • Bodova: 15280
  • Prijavi
Kada sam ja bila trudna na pregledu mi je ginekolog rekao možeš na put jer nećeš još dugo roditi a rodila sam sljedeći dan. Ginekolog je poznat i sa dugogodišnjim iskustvom. A putovanje u zemlje trećeg svijeta mi ne pada na pamet sada kada nisam trudna a pogotovo u trudnoći, ne znam tko bi natjerao trudnicu da tamo putuje neka pogleda film Argo biti će vam sve jasno.