Prvo tromjesečje: Kako se mama mijenja i beba razvija?

Prvo tromjesečje: Kako se mama mijenja i beba razvija?© Promo

Prvo tromjesečje, od začeća do 12. tjedna trudnoće, uglavnom je turbulentno jer hormoni divljaju i promjene za cijelu obitelj su velike

Dok se mama suočava sa prvim simptomima trudnoće, beba se istovremeno vrtoglavo razvija i raste. Trudnoća po tjednima i praćenje procesa kako se mijenja mama i razvija beba iz tjedna u tjedan postaje glavni fokus u obitelji.

Prvi mjesec trudnoće je ujedno i najkraći, s obzirom da se prvi tjedan trudnoće smatra prvim tjednom posljednjeg ciklusa. Tako da tek u trećem tjednu dolazi do oplodnje. U četvrtom tjednu trudnoće se oplođena jajna stanica usađuje u stijenku maternice i tada službeno započinje rast i razvoj. Spol vaše bebice već sada je određen, no vama će ipak trebati još dosta vremena da saznate nosite li djevojčicu ili dječaka.U drugom mjesecu trudnoće buduće majke saznaju da su trudne. Kod nekih je to u 5. tjednu trudnoće (prvi izostanak mjesečnice), a kod nekih i kasnije. Tijekom drugog mjeseca trudnoće suočit ćete se sa manje ili više izraženim simptomima kao što su mučnine, nesanice, pritisak u trbuhu, nadutost, osjetljivost grudi i slično. Istovremeno ubrzan rast i razvoj dovodi do toga da je beba koja je prošli tjedan bila veličine zrna sezama, u 6. tjednu trudnoće veličine zrna leće. 6. tjedan trudnoće dolazi do tako iščekivanog prvog otkucaja bebinog srca. Bebino srce sada kuca dvostruko brže od vašeg, oko 150 otkucaja u minuti. Ako otkucaje još uvijek ne čujete, morat ćete se još malo strpiti, ponekad se začuju tek u 8.tjednu. U drugom mjesecu trudnoće formiraju se bebini prstići, oči, nos, usta i uši, a tijelom bebe počinje kolati krv. U treći mjesec trudnoće beba ulazi velika poput zrna grožđa. Do sada je ubrzano rasla bebina glava, a sada kreće pojačano debljanje i razvijanje bebinog tijela. Kod većine trudnica još uvijek su prisutni izraženi simptomi trudnoće jer su razine Hcg-a na najvišim razinama. Neka vam bude utjeha što se sa završetkom prvog tromjesečja i hormoni smiruju pa kreće najljepši period u trudnoći. Bebine ruke i noge su razvijene i od 10. tjedna na dalje možete početi iščekivati prve bebine udarce. 12. tjedan trudnoće, ujedno i posljednji tjedan u prvom tromjesečju prolazi u znaku bebinih kretnji, štucanja, mrštenja i izvođenja grimasi, ali i početka izlučivanja urina što znači da su bubrezi dovoljno razvijeni. Buduće mame će završetak prvog tromjesečja pamtiti po olakšanju jer je najrizičniji period za bebu iza vas i po tome što simptomi polako nestaju i počinjete uživati u trudnoći.
 
Komentari
+2