Prijevremeni porod

Prijevremeni porod

Što ako vaša beba ima druge planove i želi se ranije roditi?

Svaka trudnica brine o zdravlju svog djeteta i želi da tih devet mjeseci trudnoće, kao i rođenje prođe što mirnije i bezbrižnije. A što ako vaša beba ima druge planove i želi se ranije roditi?

Što je prijevremeni porod?

Porod se smatra preuranjenim prije 37 tjedana trudnoće.  Djeca rođena prije 23. tjedna rijetko prežive, čak i uz najbolju njegu u najbolje opremljenim jedinicama za intenzivno liječenje novorođenčadi. Uz pomoć intenzivnog liječenja danas može preživjeti više od dvije trećine djece rođene s 24 do 25 tjedana.

Prerani porod može se dogoditi iz različitih razloga, ali postoje one žene kod kojih je rizik veći. To su: pušačice, pothranjene žene, mlade majke.

Što uzrokuje preuranjeni porod?

Preeklampsija, abnormalnosti fetusa, nekompetentan cerviks (cerviks koji se prerano počne otvarati), višestruka trudnoća, dijabetes, srčana oboljenja, visok krvni tlak, stres, vaginalne upale i upale mokraćnih puteva, korištenje droga, prijašnji preuranjeni porodi, prijašnji pobačaji.

Znakovi preranog poroda

Prijevremeni porod ima iste znakove kao i normalan porod. Majci će poteći plodova voda i osjetit će trudove. Pripazite i na ove znakove: grčevi slični onim pri menstruaciji, proljev, jak pritisak u zdjelici, bol donjeg dijela leđa, učestalije mokrenje,  vaginalno krvarenje ili vaginalni iscjedak ružičasto obojen, konrakcije svakih deset minuta ili još češće unutar jednog sata.

Što trebate napraviti?

Ako ste trudni manje od 37 tjedana i sumnjate da imate trudove, odmah se javite svom liječniku koji će vas uputiti u bolnicu gdje će ustanoviti radi li se stvarno o porodu, u kojoj je fazi porod... Vas i vaše dijete pomnije će promatrati, osobito otkucaje srca vašeg djeteta.

Je li to opasno za vas ili dijete?

Ako ste u 34. tjednu trudnoće ili još kasnije, bebi vjerojatno neće biti potrebna dodatna medicinska pomoć jer je dovoljno razvijena, iako bi mogla imati problema s disanjem i premalom težinom. Nedonoščad pak će trebati mnogo više brige liječnika. Ako je dijete rođeno prije 28 tjedana starosti potrebna će biti intenzivno neonatalno liječenje.

Može li se prijevremeni porod zaustaviti?

Majci se mogu dati lijekovi koji će zaustaviti trudove i spriječiti prerano otvaranje cerviksa. Mogu se dati i lijekovi koji će pomoći sazrijevanju djetetovih pluća i smanjiti rizik krvarenja u mozgu nedonoščeta. Većina nedonoščadi ne samo da preživi nego se i normalno razvija. Izgledi ove djece značajno su poboljšani razvojem intenzivnog liječenja novorođenčadi.

Hoće li biti potreban carski rez?

Ne nužno, osim ako vaša beba nije u opasnosti ili ako postoji ozbiljan medicinski razlog zašto se dijete treba odmah roditi.

Kako spriječiti prijevremeni porod?

Prestanite pušiti. Nemojte koristiti nikakve droge ili lijekove koji su štetni u trudnoći. Izbjegavajte stresne situacije. Nemojte prestakati prenatalne preglede.

 
Komentari
+2
 
marinkusa
 • 12.9.2009 23:39:41
 • Bodova: 2052
 • Prijavi
rodila sam svoje treće dijete točno mjesec dana prije!I sve je bilo normalno-vodenjak,trudovi,porod,a ona 3.100 i 49 duga.Sve besprijekorno a ja umrla od straha!
ljubicasta5217
 • 12.9.2009 21:51:43
 • Bodova: 589
 • Prijavi
obje trudnoce sam presla po dvije sedmice,
astoria
 • 12.9.2009 19:03:30
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Poučno.
ivankusa
 • 12.9.2009 13:48:30
 • Bodova: 5083
 • Prijavi
hvala Bogu,obje su mi trudnoće završile skoro u dan.
bina
 • 12.9.2009 8:02:04
 • Bodova: 10190
 • Prijavi
mom se prvom sinu nije zurilo van,ali zato mladem je,on se okrenil i spustil prije 7mj trudnce,joj kako je to bilo fuj jer je decko stalno bio od spustanja do poroda u porodajnom kanalu-ono ginic me pregledava,i pipne njegovu glavu on se odma refleksno pomakne,al ajd izgurali smo trudnocu do kraja,al kad se rodil iako na carski glava mu je bila sva neka izoblicena majo mila kak je izgledal,