Prenošena trudnoća

Prenošena trudnoća

Što ako trudnoća potraje duže od 42 tjedna?

Jedna od prvih stvari koje žene žele saznati nakon što otkriju da su trudne je termin porođaja. Vrijeme do tog datuma se nestrpljivo odbrojava, tjedan po tjedan, no ponekad se desi da očekivani datum dođe i prođe, a vaše dijete ne pokazuje interes za izlazak na svijet.

Trudnoća prosječno traje 40 tjedana, no normalno je očekivati porod dva tjedna prije ili poslije termina. Tjedni do poroda se broje od prvog dana posljednje menstruacije. Oko 10 posto normalnih trudnoća traje duže od 42 tjedna.

Postoje dva tipa prenošene trudnoće: one koje su stvarno prošle termin poroda i one kod kojih je termin poroda krivo izračunat. Ukoliko su doista prošla 42 tjedna trudnoće, tada postoji povećani rizik za zdravlje majke i djeteta. Važno je naglasiti da je 95 posto novorođenčadi rođenih između 42 i 44 tjedna potpuno zdravo.

U većini slučajeva, ne postoji očiti uzrok prenošene trudnoće. Smatra se da udjela imaju naslijeđe i hormonski čimbenici.

Glavni razlozi za zabrinutost vezani uz prenošenu trudnoću

Najčešće su djeca rođena nakon termina poroda potpuno zdrava. No, vrlo mali broj prenošenih trudnoća završava smrću djeteta. Ovaj rizik se povećava sa svakim tjednom, do 10 na 1000 prenošenih trudnoća koje traju duže od 43 tjedna. Zbog toga će vaš liječnik redovito pratiti stanje vašeg djeteta nakon 40. ili 41. tjedna trudnoće.

Neki liječnici žele smanjiti rizike prenošene trudnoće tako da porode dijete do 42. tjedna. U većini slučajeva metoda promatranja i čekanja je također u redu. Često je teško znati što je najbolje učiniti unutar 2 tjedna nakon termina poroda. Obzirom da se u tom periodu redovito prati stanje ploda, ukoliko porodničar utvrdi da je dijete na bilo koji način ugroženo, porođaj se može inducirati ili dovršiti carskim rezom. Ukoliko nema znakova ugroženosti, može se čekati, ali ne dulje od stvarnog 41. tjedna. Tada je potrebno pospješiti porod umjetnim putem.

Zašto brinuti oko ta dva tjedna?

U tom trenutku u trudnoći, bebina veličina može komplicirati vaginalni porođaj. U nekim slučajevima odumiranje posteljice može ugroziti djetetovu sposobnost da napreduje u maternici. Kod prenošenih trudnoća povećava se rizik pojave mekonija u plodovoj vodi. Mekonij je djetetova stolica, a njegova prisutnost znači da je djetetu već probava proradila u maternici, što može uzrokovati probleme s disanjem ili infekcije nakon rođenja.

Ako se vi i vaš liječnik odlučite za izazivanje poroda, možda će vam dati lijekove kako bi se vaš cerviks omekšao i otvorio. Ako je vaša amnionska vreća još uvijek netaknuta, vaš liječnik će je možda probušiti. Ako je potrebno, također vam može dati lijekove za izazivanje kontrakcija. Beba koja je prevelika za prolaz kroz majčinu zdjelicu morat će biti izvađena carskim rezom.

Izgled prenešenog djeteta

Prenošena beba može imati dugo mršavo tijela bez bjelkastog sloja verniksa koji oblaže kožu fetusa, predugačke nokte, dehidriranu, smeđe-zelenkasto obojenu ili pak ošetećenu kožu te smežurane ruke.

Što raditi dok čekate porod?

Izdržite još malo, sad ste u završnoj fazi! Iskoristite još to vrijeme za odmaranje i prilagodbu skoroj novoj situaciji.

Prihvatite emocije -
Osjećaji frustracije i razočaranja su sasvim normalni. Sigorno niste željeli da vam se trudnoća oduži.

Iskoristite dodatno vrijeme
- Spavajte i odmarajte dok možete. Dovršavajte uređenje dječje sobe, napunite frižider dodatnom hranom, napravite popis ljudi koje ćete obavijestiti o rođenju.

Slobodno planirajte svoje vrijeme
- Vaš liječnik će možda željeti da budete u blizu doma, ali to ne znači da morate propustiti novi film u kinu, večeru u restoranu ili šetnju parkom. Ne bojte se planirati "normalne stvari" samo zato što ćete ih možda morati otkazati u zadnji čas.

Tretirajte s oprezom "prirodne metode" izazivanja poroda -
Znamo da vam je dosta velikog trbuha, pritiska i iščekivanja i da ste u napasti isprobati "prirodne" načine za izazivanja trudova koje ste možda čuli od prijateljica ili našli na internetu, poput uzimanja začinjene hrane, vruće kupke ili seksa. Neke taktike su opuštajuće, druge nemaju smisla, a neke bi vam mogle učiniti više zla nego koristi. Prije nego bilo što iskušate, savjetujte se sa svojim liječnikom.

Budite redovito u kontaktu s liječnikom -
Morat ćete na česte preglede sve dok se beba ne rodi. Pobrinite se da znate što trebate učiniti ako mislite da su vam počeli trudovi.

Izvori: medicina.hr
trudnoca.net
cybermed.hr
webmd.com
mayoclinic.com
 
Komentari
+2
 
nensi
  • 1.3.2011 18:29:34
  • Bodova: 16174
  • Prijavi
ja sam prenijela 10dana,ali ja mislim smao zato je su mi krivo izracunali kada ce biti termin.
alope
  • 1.3.2011 13:15:47
  • Bodova: 8036
  • Prijavi
Ja sam prenjela 9 dana. I to mi je bilo grozno, jer je bilo vruće, nisam mogla spavati, stalno sam išla (gegala se) nekamo, a brzo se umarala , i najveći strah mi je bio od toga da će mi vodenjak puknuti negdje na cest ili na terasi dok pijem kavu.Ili da neću prepoznati da mi je vodenjak puknuo, pa ću zakasniti u bolnicu :). i 15 dana sam hodala okolo otvorena za 2-3 prsta, pa me bilo strah u početku da će mi dijete ispasti. Na kraju sam rodila na carski :)