Prema rezultatima ankete trećina žena u Hrvatskoj smatra da čaša vina u trudnoći ne škodi njihovoj bebi

Prema rezultatima ankete trećina žena u Hrvatskoj smatra da čaša vina u trudnoći ne škodi njihovoj bebi

Istraživanje je u suradnji s portalom Žena.hr provela kompanija Pernod Ricard Croatia tijekom kampanje „Što pijem ja, pije i moja beba“

Trećina anketiranih žena u Hrvatskoj, odnosno 30,49% njih, smatra kako čaša vina ili piva koje konzumiraju ponekad tijekom trudnoće neće naškoditi bebi, a prevladavajući je stav (67,16%) kako je tijekom trudnoće i dojenja nužno apstinirati od alkohola pa svega 2,36% žena smatra kako trudnoća ne traži mijenjanje navika.

Rezultati su to istraživanja koje je u suradnji s portalom Žena.hr provela kompanija Pernod Ricard Croatia tijekom kampanje „Što pijem ja, pije i moja beba“ kojoj je cilj podići svijest o štetnim posljedicama konzumacije alkohola tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja te utvrditi stav žena u Hrvatskoj po tom pitanju.

U istraživanju je sudjelovalo 679 ispitanica, a da je njihov stav pretočen u konkretno ponašanje kaže i podatak kako se 80,12% žena tijekom trudnoće i/ili dojenja u potpunosti odreklo alkohola -  34,17% njih prestale su konzumirati alkohol kad su doznale da su trudne, dok 45,95% kaže kako apstiniraju od alkohola jer ga ni inače ga ne konzumiraju.

17,82% ispitanica izjavilo je pak kako ponekad popiju čašu pića uz obrok, dok je 1,18% žena koje su sudjelovale u istraživanju kazalo da popiju čašu alkohola i izvan obroka, a 0,88% njih  tvrdi da „se ne zamara time i pije po starom“.

Što se tiče izbora vrste alkohola koju trudnice konzumiraju, podjednako je zastupljeno i pivo (15,46%) i vino (15,91%) dok je manji dio ispitanica barem jednom tijekom trudnoće ili dojenja posegnulo za žestokim pićem  – 1,62%.

Rezultati istraživanja nisu iznenađenje, kaže dr. Erden Radončić, iz Poliklinike za ginekologiju i reprodukcijsku medicinu REPROMED, potvrđujući kako trudnice, ali i žene koje planiraju trudnoću, dolaze oboružane znanjem o potencijalnim štetnim posljedicama konzumiranja alkohola, a savjet traže i od liječnika i educirajući se putem masovnih medija.

- Obzirom da ne postoji znanstveni konsenzus o donjoj granici konzumiranja alkohola za koju liječnici mogu potvrditi da je sigurna za zdravlje bebe, Europska unija državama članicama savjetuje da u svojim javnozdravstvenim smjernicama trudnicama preporuče potpunu apstinenciju od alkohola, kaže dr. Radončić i objašnjava da se doista događa da ono što pije majka, pije i njezina beba.

-  Alkohol koji konzumirate izravno preko posteljice dolazi do bebine krvi i potrebno je svega nekoliko minuta da razina alkohola u bebinoj krvi dosegne majčinu. Obzirom da se djetetova jetra još razvija, potrebno joj je više vremena da razgradi alkohol, što bebu dovodi u potencijalnu opasnost, ističe dr. Radončić te dodaje kako konzumiranje alkohola u trudnoći, u ekstremnim situacijama, povećava i rizik za razvoj fetalnog alkoholnog sindroma.  

Fetalni alkoholni sindrom odnosi se na fizičke, mentalne i bihevioralne probleme i komplikacije koje mogu imati cjeloživotne implikacije za dijete čija je majka konzumirala alkohol tijekom trudnoće, a liječnici se slažu kako ga je moguće izbjeći upravo apstinencijom od alkohola tijekom trudnoće.

Prema podacima Europan Alcohol Policiy Alliancea (Eurocare), konzumiranje alkohola tijekom trudnoće ugrožava bebino fizičko i mentalno zdravlje, a povezuje se s nizom poremećaja kao što su:
 • Problemi u ponašanju – uključujući poremećaje pažnje i sporije reagiranje
 • Urođene mane (srčane, na mozgu ili na drugim organima)
 • Problemi s učenjem – uključujući i intelektualne hendikepe
 • Rođenje prije termina
 • Problemi sa spavanjem
 • Razvojne poteškoće u govoru
 • Problemi s vidom i sluhom
- Moguće su i dodatne potencijalne posljedice koje vjerojatno još ne možemo povezati s konzumacijom alkohola u trudnoći, dodaje dr. Radončić.

Svjesni štetnih posljedica konzumiranja alkohola u trudnoći i tijekom dojenja, u kompaniji Pernod Ricard Croatia potiču striktnu zabranu konzumacije alkohola za rizične skupine u koje se ubrajaju maloljetnici, trudnice, dojilje,  kao i osobe koje uzimaju medikamente i koje su pod liječničkim nadzorom.

Naglašavajući kako alkohol nije neutralno piće i činjenicu da ne postoji jaki i slabi alkohol, svi brandovi Grupe Pernod Ricarda sadrže piktogram prekrižene trudnice kako bi i na taj način ukazali na striktnu zabranu i štetne posljedice konzumacije alkohola u trudnoći.
 
Komentari
+2
 
marija2295
 • 11.6.2017 11:07:55
 • Bodova: 501
 • Prijavi
Ništa čudno...i definitibno je zabluda da jedna čašica nečega ne škodi. Ja nisam popila ni kapi od kada sam saznala da sam u drugom stanju.
cosvr
 • 26.4.2017 7:56:34
 • Bodova: 908
 • Prijavi
Mene ovi rezultati ne iznenadjuju, jer skoro svaka zena koju znam je ubijedjena da je casa crnog vina dnevno u trudnoći dobra za krvnu sliku, najgore je od svega sto su mnogima to i liječnici potvrdili :/ Meni je moj ginekolog na pocetku nabrojao sta se u trudnoći ne smije uzimati i pod brojem 1 je bio alkohol. Ne pijem ga inace, pogotovo u trudnoći mi ne bi pao na pamet, ali se sjecam njegovog strogog tona i izraza lica kad je rekao da alkohol ne dolazi u obzir, cak ni minimalno.
katarina84
 • 25.4.2017 20:46:07
 • Bodova: 55493
 • Prijavi
Užas!!! Tim gore što je istraživanje provedeno među čitateljicama ovog portala, a ne među općom populacijom žena (pa bi čovjek rekao ima i neobrazovanih ili tinejđerica). Većina, da ne kažem 99% žena se kune da bi sve napravile za svoje dijete, a evo na ovom primjeru vidimo da i nije tako. Znam da će biti onih koji se neće složiti sa mnom, ali znamo da sve što stavimo na kožu, u roku 5 min je u našem krvotoku... a trudnice bojaju kosu, lakiraju nokte, koriste kozmetiku sa štetnim kiselinama. Pa kad kažete da bi sve napravile za svoje dijete, onda to i pokažite od samog početka.
blulady
 • 25.4.2017 11:03:22
 • Bodova: 2152
 • Prijavi
anna-herman .... slažem se ..... valjda i zato je full-cool kupovati dječje šampanjce i slične gluposti ... dobar start... A i sama bila svjedok da su roditelji i ini dobrohotnici maloj djeci koja su bila znatiželjna što to tata/mama/deda/baka imaju u čaši nudili i dali konzumirati alkohol .... Užasavam se pomisli da bih svom djetetu iz svoje ruke ponudila alkohol ili da vidim da ga drugi nude .... ne bi dobro završilo
anna-herman
 • 25.4.2017 10:07:29
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
A ni ne znam zašto se čudim. Kod nas je u korijenima usađena navika pijenja alkohola kao vode. I djeca u vrlo ranoj dobi potvrđuju da im roditelji dopuštaju ( i nude!!) da probaju vino ili pivo. Užas...
anna-herman
 • 25.4.2017 10:05:56
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Nevjerojatno je koliku dozu sebičnosti podnosi današnjica... Mo''š mislit' koliko je važno popiti čašicu nečega pa bilo to i na štetu djeteta koje nosiš u sebi. "Svaka čast".