Prednosti i nedostaci trudnoće u četrdesetima

Prednosti i nedostaci trudnoće u četrdesetima

S 40 godina žena ima 40 posto šanse da začne dijete, a do sredine 40-ih taj će postotak pasti još za dodatnih pet posto

Imate 40 i više godina i saznali ste da ste trudni? Je li prekasno da imate dijete? Odgovor je ne, bila trudnoća planirana ili neplanirana.
Naime, sve se više žena zbog karijere ili kasnijeg stupanja u ozbiljnije veze odlučuje za osnivanje ili proširenje obitelji s 40 i više godina. Jedan postotak žena ima djecu u 40-ima zbog određenih problema sa začećem. Naravno, iako još uvijek nije prekasno za rođenje zdravog djeteta, žene u tim godinama moraju biti svjesne da su „uhvatile zadnji vlak“ prije nego dođu u godine kad će mogućnost trudnoće postati stvar prošlosti.

Sve žene u 40-ima trebaju biti svjesne da trudnoća u toj dobi može nositi određene probleme i komplikacije. Ako se u toj dobi i odluče za dijete, velike su šanse da neće moći zatrudnjeti ili će im za to trebati mnogo više vremena.

Koje su šanse za trudnoću u 40-ima?

Ovisi koliko zaista godina imate. S 40 godina imate 40 posto šanse da začnete dijete, a do sredine 40-ih taj će postotak pasti za još pet posto. Nakon 45. godine vrlo su male šanse da ostanete trudni prirodnim putem, no ipak postoje. Veće su mogućnosti da će jajašca imati strukturalne (kromosomske) probleme, a i njihov broj iz godine u godinu drastično opada.

Ako i dođe do oplodnje, upravo su zbog strukturalnih problema veće šanse da će doći do pobačaja ili će plod imati određene genetske deformacije. Što je žena starija, to su šanse za određene probleme veće.

Ako se žena odluči na umjetnu oplodnju s navršenih 40 godina života, šanse za oplodnju su jedan naprama deset. No, već s 43 godine šanse za uspješnom oplodnjom još više opadaju pa je uspješna jedna do pet trudnoća na 100 žena.
Nakon 43. godine mogućnosti za umjetnu oplodnju su vrlo male.

Prednosti trudnoće u 40-ima

Najveća prednost ako se odlučite za trudnoću u 40-ima je što ste emocionalno i (vjerojatno) financijski spremni za dijete. U dosadašnjem životu prošli ste određene stvari, imate određena iskustva, imate stabilan posao, karijeru, ispunili ste već neke životne ciljeve.

Kada žene u 40-ima imaju dijete, često su u dužoj i stabilnoj vezi sa svojim partnerom što je vrlo dobar temelj za proširenje obitelji.
Starije su mame, zbog dosadašnjeg bogatog životnog iskustva, najčešće vrlo dobre u donošenje odluka što se tiče djece  te imaju mnogo više samopouzdanja. Vrlo su uporne u dojenju pa ne odustaju unatoč teškom početku od čega na kraju i dijete i one imaju koristi.

Karijera im je u 40-ima najčešće stabilna zbog vremena koje su imale kako bi to ostvarile, no starije će se majke isto tako brže vratiti na posao nego mlađe, makar na pola radnog vremena.

Majke u 40-ima više nisu toliko koncentrirane na sebe, kao što je slučaj s mlađim majkama, već su više koncentrirane na svoje dijete.
Ako zatrudnite u 40-ima, velike su šanse da ćete svoju obitelj proširiti za dva člana. Naime, kod žena u 40-ima mogućnost višestrukih trudnoća je jedan naprama dva.

Naime, kako se žena približava menopauzi, hormoni „rade više“ da bi došlo do ovulacije. Zbog toga postoji mogućnost otpuštanja dva jajašca iz jajnika. Također, mnoge žene u 40-ima koje planiraju trudnoću, uzimaju određene hormonske terapije pa i to može biti razlog višestrukih trudnoća.
Nedostaci trudnoće u 40-ima

Žene koje zatrudne u 40-ima vjerojatno će morati poduzeti određene dodatne mjere za očuvanje zdrave trudnoće. Sama trudnoća već zbog godina predstavlja određeni rizik, a svaki će dodatni zdravstveni problem trudnoću klasificirati rizičnom. Možda to zvuči vrlo opasno, no liječnici i specijalisti koji će se brinuti o trudnoći neće željeti mnogo riskirati kada je u pitanju zdravlje majke i djeteta.
Također, kod žena u 40-ima veće su šanse razvijanja određenih zdravstvenih problema za vrijeme trudnoće:
 • trudnički dijabetes,
 • preeklamsija,
 • visoki krvni tlak,
 • placenta previa (predležeća posteljica),
 • ljuštenje posteljice (abrupcija placente).

Porod, posebno ako se radi o prvom, može biti mnogo teži i popraćen određenim komplikacijama:
 • carski rez,
 • dijete može biti loše pozicionirano za vrijeme poroda,
 • rođenje djeteta s niskom porođajnom težinom,
 • prerano rođenje djeteta.

Šanse za genetskim deformacijama drastično se povećavaju pa se tako jedno od 200 djece rodi s Downovim sindromom. Zbog toga se trudnicama u 40-ima predlažu određene dodatne pretrage kako bi se u ranim stadijima trudnoće ustanovile genetske deformacije (aminocenteza i biopsija korionskih resica).

Nažalost, spontani su pobačaji u 40-ima vrlo česti pa tako svaka žena nakon 42. godine doživi pobačaj. Za žene iznad 45. godine taj postotak raste na 75 posto.

Unatoč svim nedostacima s kojima se mogu susresti trudnice u 40-ima, imajte na umu da je sve više žena koje imaju djecu u tim godinama te imaju normalne i zdrave trudnoće i, naravno, rađaju zdravu djecu.
(vam)
 
Komentari
+2
 
elaeje
 • 15.1.2016 13:39:44
 • Bodova: 28087
 • Prijavi
Godine nisu bizne pogotovo ako žena i u 40im gofinama ostane gravidna.U svakoj trudnoči piotoje određeni zdravstveno medicinski problemi,rizici.Tko boli neka izvoli,sretno im od srca.
magnolija
 • 27.9.2011 21:19:35
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
eh da sa cetrdeset mozes ostati bez posla, tako da nikad nisi financijski siguran
paloma_22
 • 27.9.2011 15:03:30
 • Bodova: 45890
 • Prijavi
bubulejica nisi me shvatila (a nisam bas ni pojasnila sta sam mislila). ne podrzavam stancanje djece pa zivot na teret drzave, ako si ih ne mozes priustit 4-5 nemoj ih imat, a ne onda kukat kako ti ih nema tko hranit i ocekivat to od drzave. mislim da se nitko s malo zdravog razuma ne bi odlucio na dijete dok studira, pa imas vremena nakon toga. e sad, nakon toga mozes naci posao i ne moras. ali otkad zavrsis faks do 40-e ima nekih 15 godina, za to vrijeme se mozes financijski sredit, pa makar radila bilo sta. i ako nadjes pravu osobu s kojom zelis imati dijete, zasto cekati do 40e jer nemas odgovarajuci posao, kucu ili stan?u dvoje cete se kako tako snaci, ako stvarno zelite djecu.
bubulejica
 • 27.9.2011 3:28:51
 • Bodova: 59276
 • Prijavi
 Paloma, ajde mi samo objasni zašto ti financije nisu razlog za imati dite??? Pogledaj one obitelji koje imaju priko 4 dice koji od države uzimaju novce za socijalu i dječije doplatke? Pogledaj kako ta dica žive! Znam da će biti sritni jer imaju bar nešto ali kad ti živiš u stanu sa 30ak kvadrata, podstanar, izvajaš priko 2000 kuna za podstanarstvo i još k tome moraš sebi kupiti uloške i ditetu pelene i neku sitnicu (tu karikiram jer ima još milijun stvari za kupiti, ipak moraš i nahraniti gladna usta a SVI znamo koliko hrana košta, tj. koliko je poskupila), kad nemaš posa i onda ostaneš trudna sa još jednim ditetom, a nemaš baš pomoći jer ti u današnje vrime neće niko pomoći... He... Znam jedan očiti primjer u svezi toga i vidim kako ta obitelj živi! Ja ko student jedva priživljavan sa 500 kuna misečno di mi od toga ode za pokaz 100 kuna i ovo ostalo je sve navlači kako znaš cili misec! A kamoli da bi još mogla imati i dite u podstanrstvu i studirati i plaćati fax sebi i momku, održavati nas na životu i objašnjavati malenom klincu od 2 godine kako mu ne mogu kupiti čokoladu jer mu je to cijen ajedne kašice i da dalje ne nabrajam! Pitanje je samo kad ću ja moći imati dite! Očito oko 40 i ne brinem se! Ako se desi, desi se... snaći ću se... ali planirati dicu ne mogu za još dovoljan broj godina...
magnolija
 • 27.9.2011 2:15:13
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
da nije, tu se slazem, ali posto ja do sada nisam imala djecu, a nekako sa sadasnjom boljom polovicom djete nije bilo slucajno, nego ako se  desi desi, a desilo se, sto mi je velika zivotna radost, ali i dalje tvrdim da bi bilo bolje da sam mogla imati djete puno ranije,  da nije bilo medicinskih komplikacija prije        
paloma_22
 • 27.9.2011 0:05:00
 • Bodova: 45890
 • Prijavi
cucica zasto je sebicno? bolesno? od infarkta mozes umrijet i s 35 i s 58. mozda obolis od raka i s 25 pa umres dok ti je dijete jos u pelenama. to sta si rekla je takva glupost. neki ljudi zbog odredjenih zivotnih okolnosti ne mogu dobit dijete prije, sta onda bi trebali odustati? ne ide umjetna oplodnja, nisu nasli pravu osobu...posao i financije mi nisu opravdanje, ali svatko ima svoje i zasto ne to postovati? magnolija, izmedju 36 i 40 nije bas neka velika razlika...
magnolija
 • 26.9.2011 15:19:59
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
za DJETe nikada nije pravo vrjeme,  uvjek trebas nesto, nisam za to da imas djete s 18 a bogami ni s cetrdeset, neka zlatna sredina mora biti, a financije, kada imas djecu trudis se vise nego kada ih nemas
bubulejica
 • 26.9.2011 14:23:20
 • Bodova: 59276
 • Prijavi
Ne vidim zašto bi bilo ružno i glupo imati dite sa 40! Pa danas se ta crta sve više pomiče.. Mi mlađi nemamo šansu imati dite u mlađim godinama jer se sve okrenilo naopako! Ne možeš posla lako naći i kako onda odgajati dite! A još k tome i podstanar! Dk se ustabilim sa svime eto mi 30 godina. I ružno mi je ovo čuti "Ja sam svoje odradila do 31. godine!" Pa rađaš za sebe ne za druge! A koliko je tek onih šta ne mogu ostati trudne ili nemaju priliku ostati trudne do 40. godine! Rizičnije je, ali s obzirom na današnje stanje života, primorani smo sve kasnije imati dicu! Nisu svi te sriće da sa 23 godine imaju bogatijeg muža, rješene financije i stambeno pitanje, i nisu svi te sriće da si odma po završetku škole ili faxa mogu naći posa!
cucica
 • 26.9.2011 12:08:13
 • Bodova: 1694
 • Prijavi
da super je imati osnovnoškolca u 50-tim godinama ma daj molim te, to je meni sebično i bolesno, djete ti navrši 18 a ti umreš od infarkta, starosti, super roditelj nema šta, sebično za poludit, a unuke ne dočekaš nikad
magnolija
 • 25.9.2011 21:52:48
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
pa neznam ja rodila s 37, da li zelim drugo, a nisam sigurna, dvije godine ne bih smjela zatrudnjeti, to znaci trideset devet, pa malo sam prestara za majcinstvo u tim godinama, kada lucija bude imala 2o ja cu imati57 a a recimo moja sveki ima sada 58 godina nekako mi je to sve skupa uvrnuto a ja sam jednog tipa nazvala u vrticu didom, a on je u stvari otac