Porod – porođajna doba - 2. dio

Porod – porođajna doba  - 2. dio

Što vas čeka na porodu...

U prethodnom članku opisali smo vam ukratko najduže prvo porođajno doba i što vaše tijelo prolazi, a sada ćemo vam opisati drugo i treće porođajno doba.

Drugo porođajno doba (tiskanje)

Jednom kad vam je cerviks do kraja otvoren, počinje drugo porođajno doba: konačno spuštanje djeteteta i njegovo rođenje. Na početku drugog porođajnog doba bi vam kontrakcije mogle biti malo rijeđe, tako da imate priliku predahnuti između. Mnogim je ženama lakše podnijeti trudove u drugom porođajnom dobu, nego za vrijeme aktivnog poroda. No nekima se ne dopada tiskanje. Nakon sati i sati čekanja, konačno morate nešto aktivno raditi dok vam se dijete spušta u porođajni kanal i osjećate potrebu da ga "istisnete van". Vaš je cerviks skroz otvoren i svaki tjelesni instinkt vam govori da trebate tiskati, a vaše će vam tijelo pomoći sa konačnim trudovima, koji traju oko 60 sekundi, a pauze između trudova su 2-3 minute. Babica ili liječnik će vam pomoći u cijelom postupku, govoreći vam kad trebate tiskati. 

Ponekad se potreba za tiskanjem javi prije drugog porođajnog doba. To se dešava kad cerviks još nije u cijelosti otvoren,  a vaše tijelo i beba još nisu u cijelosti spremni i pravilno postavljeni, pa će vas liječnik ili babica upozoriti da još nije pravo vrijeme za tiskanje.

Drugo porođajno doba novim mamama obično traje nekoliko sati, a onima koje su već rodile nešto kraće.

Dok imate kontrakcije, maternica radi pritisak na bebu, potiskujući je niz porođajni kanal. Ako je sve u redu, usporite malo i pustite maternici da odradi dio posla sve dok vam ne dođe potreba za tiskanjem. Pričekate li malo, bit ćete manje iscrpljeni na kraju. Spuštanje djeteta može biti brzo ili, osobito ako vam je ovo prvi porod, postepeno. Sa svakim trudom, maternica, zajedno sa trbušnim mišićima ako aktivno tiskate, potiskuju dijete prema dolje kroz porođajni kanal. Kada su trudovi gotovi, a vaša je maternica opuštena, djetetova glavica će polako pojavljivati i to po principu “dva koraka naprijed, jedan natrag”. Isprobajte različite položaje, dok ne pronađete onaj koji vam najviše odgovara.

Uskoro će se vaša međica sa svaki pritiskom sve više izbočivati i uskoro će se vidjeti djetetova glava.  Sad će vam nagon za tiskanjem biti još izraženiji. Kako se glavica spušta osjećat ćete sve veći pritisak na međici i možda ćete osjetiti jako peckanje dok se tkivo počne širiti. Možda će vam babica ili liječnik reći da slabije tiskate ili da prestanete tiskati, tako da bebina glava postepeno raširi rodnicu i međicu. Polagan, kontroliran porod može spriječiti pucanje.

Ako je dijete veliko ili ste sitnije građe, liječnik će vjerojatno napraviti epiziotomiju. Kod epiziotomije liječnik će vam dati lokalnu anesteziju i kirurškim putem raširiti proširiti vaginalni otvor, čime se sprječava pucanje ako je djetetova glavica veća nego se vaš porođajni kanal može istegnuti. Kad se dijete rodi, liječnik će sa nekoliko šavova zašiti ranu. Uz klasično završno tiskanje i izlazak djeteta, osjetit ćete veliko olakšanje. No to još nije sve. Sad kad je dijete rođeno, čeka vas treće porođajno doba.

Treće porođajno doba

Nakon što je dijete rođeno, još imate malo posla. Dobra stvar je da ova faza traje samo oko pola sata. Nekoliko minuta nakon poroda, ponovno počinju kontrakcije, koje su duge jer se tijelo priprema izbaciti posteljicu. Jake kontrakcije sprečavaju dotok krvi u posteljicu i pomažu vam da je istisnete. Sa prvih nekoliko kontrakcija obično se posteljica odvaja od stjenke maternice. Kada porodničar vidi znakove odvajanja, može vas zatražiti da ponovno tiskate, kako bi istisnuli posteljicu. Ovo je obično jedno kratko tiskanje, koje nije ni teško ni bolno.

Nakon poroda tijelo će vam se vraćati u normalno stanje. Krvni tlak, temperatura i otkucaji srca se stabiliziraju slično kao kod maratonaca nakon trke – potrebno je otprilike sat vremena. Kontrakcije će vam prestati. Maternica će očvrsnuti, stiskajući se oko krvnih žila koje su snabdijevale posteljicu i vašu bebu sa hranjivim tvarima. Povremeno će porodničar ili medicinska sestra provjeravati je li maternica tvrda, te je masirati ako nije. Ovo je jako važno jer ako se ovo ne dogodi, nastavit ćete krvariti iz tih žila.  Osim toga porodničar će provjeriti jeste li istisnuli cijelu posteljicu i pregledat će pupčanu vrpcu. Ako ste imali epiziotomiju, napravit će vam par šavova. Osim toga provjerit će da li niste negdje popucali te vas zašiti ukoliko jeste.

Planirate li dojiti, možete to probati nakon poroda. Nisu sve bebe spremne za dojenje nekoliko minuta nakon poroda, no držite djetetova usta blizu dojke neko vrijeme. Medicinsko osoblje će vam pomoći savjetima. Većina djece će prihvatiti dojku unutar sat vremena nakon poroda. Rano dojenje je dobro za vas i za dijete. Osim prekrasnog osjećaja, dojenjem se oslobađa oksitocin, isti hormon koji uzrokuje trudove i pomaže da vam maternica ostane stisnuta nakon poroda. Bolovi nakon poroda slični su jakim menstrualnim bolovima. Ako vam smetaju zatražite nešto protiv bolova. Također možete osjetiti drhtavicu ili osjećaj hladnoće, što je normalno i neće trajati dugo.

 
Komentari
+2