Porod i porođajna doba - što vas očekuje (1.dio)

Porod i porođajna doba - što vas očekuje (1.dio)

Proučavanje trudnoće pomaže vam razumijeti cijeli proces i ujedno vas priprema na ono što vas očekuje.

Istraživanja su pokazala da kada znamo što nas čeka, osjećamo kao da imamo više kontrole nad situacijom. A kada osjećamo da imamo kontrolu nad situacijom, manja je vjerojatnost da će nas uhvatiti panika i manje ćemo osjećati bol. Stoga, kako bi vam pomogli u tome, ukratko ćemo vam opisati porod i porođajna doba.

Stručnjaci razlikuju tri porođajna doba:

Prvo doba započinje sa trudovima, a završava sa sasvim otvorenim cerviksom. Ovo doba je još podijeljeno na dvije faze, latentni i aktivni porod. Tijekom latentnog poroda, cerviks se postepeno stanjuje i otvara. Nakon toga slijedi aktivni porod, kad se cerviks brže otvara, a trudovi su duži, jači, sa kraćim razmacima između. Posljednji dio aktivnog poroda još se naziva i "tranzicija" ili prijelazno doba.

Drugo doba poroda počinje kad ste sasvim otvoreni, a završava sa djetetovim rođenjem. Ovo se još zove faza tiskanja.

Treće i završno doba počinje odmah nakon rođenja djeteta, a završava odvajanjem i oslobađanjem posteljice.

Porod ponekad počinje sa slabim kontrakcijama, ali uobičajen signal da počinje porod je pucanje vodenjaka. Naravno, radi se o plodnoj vodi: mješavini krvi, sluzi i slane tekućine u kojoj se beba razvija. To je prilično teško, zapravo dio dobivene težine povezane sa trudnoćom odnosi se na amniotsku tekućinu. To je tekući medij koji je štitio vaš embrij u trudnoći. Kada započinje porod, amniotska vrećica obično pukne i tekućina se izlije, signalizirajući vam tako da vas očekuje događaj za pamćenje.

Ponekad kontrakcije počnu bez pucanja vodenjaka, a on pukne tek za nekoliko sati. Tu i tamo se desi da je membrana vrećice vrlo čvrsta, tako da je babica ili liječnik mora probušiti.

Prosječno vrijeme trajanja poroda za prvorotkinje je oko 12 do 15 sati, no neka vas ovo ne uplaši, većina se odnosi na latentnu fazu poroda koja se sastoji od blažih kontrakcija, uz dovoljno vremena između njih za disanje, opuštanje, hodanje po sobi i slično.

Prvo porođajno doba
(rastezanje cerviksa i trudovi)

Iako svaka žena drugačije proživljava trudnoću, dok će se kod nekih sve polako odvijati, druga će postati majka za samo nekoliko sati.

Smatra se da ste u prvom porođajnom dobu kada vam se početne kontrakcije ujednače u redovan ritam.
Ove rane kontrakcije su prilično kratke i blage, traju oko pola minute i slične su menstrualnim grčevima. Možete očekivati da razmaci među kontrakcijama prvog porođajnog doba budu svakih 5 minuta, a ovaj rani period poroda traje prilično dugo – u prosjeku pet sati ili više, a čini u pravilu 2/3 poroda.

Dok imate kontrakcije, cerviks vam se priprema za porod tako da postaje sve tanji i proširuje se. U ranom stadiju poroda njegov je zadatak da se skloni s puta tako da se stanji, proširi i propusti dijete van. U prvom dobu možete očekivati sluz roza boje, kao dokaz da se vaše tijelo priprema da donese dijete na svijet. Prvo porođajno doba smatra se gotovim jednom kad se cerviks do kraja otvori.

Dobro je da ovo doba obično čini većinu poroda, pa stignete sve obavijestiti da ste na putu u bolnicu. Kontrakcije su prilično razmaknute i nije tako strašno neugodno, a mnoge žene se osjećaju uzbuđeno i pune su energije dok započinje porod. Vrijeme poroda se razlikuje od žene do žene i od jedne trudnoće do druge, pa čak i ako ste prvo dijete brzo rodili, drugo vas može namučiti. To jednostavno ne možete unaprijed znati.

Latentna faza: Osim ako vam porod ne počne vrlo naglo, teško ćete otkriti kada je točno počeo. To je zato jer je ponekad teško razlikovati Braxton Hicksove kontrakcije (tzv. lažne trudove) od pravih trudova. Obično vam porod može započeti sa kontrakcijama svakih 10 minuta koje traju 30 sekundi.

Možete primjetiti i pojačanu vaginalnu sekreciju, pomiješanu sa krvlju. Ovo je sasvim normalno, no primjetite li pojačan krvavi iscjedak obavezno se obratite liječniku. Također ako vam pukne vodenjak, obratite se liječniku. No ako ste trudni barem 37 tjedana i ne dobijete li posebne upute od liječnika, slobodno ovaj rani stadij prvog porođajnog doba prosjedite kod kuće gledajući tv ili uz toplu kupku. Ova faza završava kad je cerviks proširen oko 4 cm i cijeli proces se počne ubrzavati.

U ovoj fazi ne morate odmah uzimati štopericu u ruke. Još su dugi sati pred vama. Dovoljno je da samo s vremena na vrijeme provjerite kako stojite sa trudovima. Bitno je da se sad još odmorite koliko možete, pijte dovoljno tekućine i idite češće na WC. Uz puni mjehur teže će vam se maternica prilagođavati novom stanju.

Aktivna faza: Usred prvog porođajnog doba (također zvanog "aktivna" faza), cerviks se nastavlja širiti, dosežući obujam oko 7 centimetara. U to vrijeme se može pojaviti mješavina sluzi i krvi, što nije razlog za zabrinutost, sve je to dio poroda.

Tijekom ove faze trudovi traju oko jedne minute, a razmak između njih je oko tri do pet minuta. Trudovi postaju jači, pa ako ste imali u planu tražiti nešto protiv bolova, sad je pravo vrijeme da pitate. Obično prvorotkinjama treba oko 6 sati da se od 4 cm otvore do kraja. Naravno ovo je tako ako vam ne daju Pitocin ili epiduralnu. Ako ste već jednom rodili, ova faza poroda će brže proći.

Bit će vam lakše sve ovo podnijeti uz masažu, tehnike opuštanja i disanja, a nježne riječi od partnera će vam biti velika podrška. Možda će vam biti lakše uz hodanje ili u toploj vodi (ako imate pristup tušu ili kadi).

Zadnjih nekoliko sati ove faze vaš cerviks će završiti svoje otvaranje, raširivši se još 2 cm u relativno kratkom periodu, koje se zove "tranzicija" ili prijelazno doba. Kako bi vaše tijelo ovo uspjelo napraviti, počet ćete osjećati trudove poput onih koje vidite na televiziji. Imat ćete trudove svakih 2-3 minute i svaki će trajati oko minutu do minutu i pol. Sad je pravi trenutak da zgrabite partnerovu ruku i podijelite bol sa njim. Dok se glasno žalite, vaš cerviks će se proširiti i bit ćete otvoreni tako da dijete može izaći kroz porođajni kanal. Ponekad amniotska vrećica ne pukne u ranom stadiju poroda, već će se to desiti u prijelaznom dobu. Prijelazno doba je relativno kratak, ali bolan period (nekima se čini kao vječnost). Tada vam se dijete počinje spuštati prema porođajnom kanalu i možete osjetiti rektalni pritisak. Iako ćete imati potrebu tiskati, morat ćete sačekati dok ne budete sasvim otvoreni. Možete osjetiti vrućinu, hladnoću, umor, mučninu, tresavicu, nervozu, pa čak i povraćati. U to vrijeme pomoći će vam vježbe disanja koje ste mogli naučiti na tečaju. Jednom kad budete otvoreni 10 cm spremni ste za donošenje djeteta na svijet. Tada prelazite u drugo porođajno doba.

Ako ste primili epiduralnu osjećat ćete različiti pritisak, ovisno o vrsti i količini lijekova koje vam daju i koliko je dijete spušteno. Želite li aktivno sudjelovati u tiskanju, zatražite da vam smanje dozu pri kraju prijelaznog doba.

 
Komentari
+2
 
mikra
  • 14.6.2011 19:33:34
  • Bodova: 7908
  • Prijavi
Baš sam ga i ja otvorila maloprije, nisam ni znala da postoji, inaće sve sam to pročitala u jednoj jako dobroj knjizi ali dobro je a ponoviti
glavica_kupusa
  • 14.6.2011 19:04:52
  • Bodova: 2870
  • Prijavi
savršen članak za neznalicu poput mene.. napokon da i ja mogu na jednom mjestu saznat sve sta me zanima o trudnoci...